play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinske Toplice kao europski centar antike znaju kako se čuva bogato povijesno nasljeđe

Ulaganje u očuvanje i revitalizaciju bogate antičke baštine koju Varaždinske Toplice kriju još je jednom prepoznato na nacionalnoj razini. Naime, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović proteklog je vikenda sudjelovala na znanstveno-stručnom skupu „Održivost kulturne baštine” u Velikoj Gorici. Trodnevni znanstveno-stručni skup održan je u organizaciji Ministarstva kulture i medija, Grada Velike Gorice, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad te Instituta za turizam, a ravnateljica Vlahović prezentirala je antičku baštinu Varaždinskih Toplica kao pokretač održivosti baštine Grada. Kako je pojasnila, Grad Varaždinske Toplice puno radi na revitalizaciji, modernoj interpretaciji i popularizaciji svoje antičke baštine s ciljem što boljeg postizanja uključivog i održivog modernog razvoja u sferi kulturnog kontinentalnog turizma. Pred stručnjacima iz raznih dijelova Hrvatske, Vlahović je prezentirala neke od zanimljivosti koje posjetitelji mogu pronaći u Varaždinskim Toplicama. “Tu je revitalizirana rimska masaža koja se izvodi u rimskim termama i koja je danas popularan turističko-destinacijski proizvod temeljen na projektu iz rimske povijesti i medicine te očuvane arhitekture prezentiranog kompleksa rimskih terma” rekla je Vlahović posebno istaknuvši scensku prezentaciju koju, zahvaljujući sudjelovanju građana i volontera, posjetitelji Varaždinskih Toplica imaju prilike vidjeti. Riječ je o scenskom prikazu povijesnih rimskih žrtava poput žrtve paljenice, ljevanice i žrtve božici Dijani Luni koji je osmišljen s ciljem postizanja uključivog i održivog razvoja poznatog antičkog lokaliteta iz Varaždinskih Toplica. Svoju antičku baštinu Grad revitalizira i u sklopu kulturno-turističke manifestacije „Aquafest” po kojoj su Varaždinske Toplice nadaleko poznate. “Ona se već niz godina održava na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae s ciljem promicanja antičke kulture i turističke ponude ovog lokaliteta, kao i cjelokupne obnovljene pokretne i nepokretne baštine s aktivnom ulogom raznih sudionika iz ustanova i udruga s područja Grada koji su direktni promotori i turistički interpreti manifestacije” pojasnila je Vlahović. Gradonačelnica Dragica Ratković istaknula je zadovoljstvo što je bogata povijesna baština još jednom prepoznata na nacionalnoj razini. “Drago mi je da su Varaždinske Toplice koje zaista puno rade na očuvanju i njegovanju svoje bogate antičke baštine još jednom prepoznate kao primjer dobre prakse. S obzirom da smo antičko središte Europe i da svojim posjetiteljima možemo ponuditi itekako kvalitetan sadržaj i brojne povijesne zanimljivosti koje sežu iz doba Rimljana, revitalizacijom antičkog nasljeđa pozicioniramo Grad na mjesto na turističkoj karti koje i zaslužuje – turističko središte ovog dijela Hrvatske” rekla je Ratković.

S obzirom da su dosadašnja arheološka istraživanja otkrila kako su u topličkom arheološkom lokalitetu Aquae Iasae bile štovane nimfe, Dijana, Fortuna, Poluks, Minerva, Jupiter, ali i Asklepije, Higija, Izida, Serapis i Apolon, scenski obred svake godine izvode posebno educirani volonteri Muzeja, zbog čega kulturno-turistička manifestacija Aquafest koja je jedinstvena u ovom dijelu Europe iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Početkom lipnja svake godine, centar Varaždinskih Toplica pretvara se u stari Rim, a građani i sve brojniji turisti vraćaju se u vrijeme antike, dok pred njima prolazi svečana povorka Rimljana, a u svakom kutku grada mogu sresti nimfe, legionare i brojne druge antičke zabavljače. Da u Varaždinskim Toplicama vlada kvalitetna sinergija između turizma i kulture potvrđuju i tako dobri rezultati kojima doprinose i brojni volonteri te ugostiteljski objekti na području Grada gdje posjetitelji mogu uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi inspiriranoj starim Rimom. “Varaždinske Toplice ubrajaju se među najstarija naselja i lječilišta u Republici Hrvatskoj. Iznimno pogodan geografski položaj, dugi povijesni kontinuitet naseljavanja i balneološka tradicija liječenja prirodnim ljekovitim činiteljima, sumpornom vodom i ljekovitim blatom, odredili su povijesni, lječilišni, kulturni i ekonomski smjer razvoja Varaždinskih Toplica” poručila je Vlahović zaključivši kako je, zahvaljujući sustavnim antičkim istraživanjima te ulaganjima u revitalizaciju antičke baštine, u centru Varaždinskih Toplica niknuo važan i jedinstven kompleks rimske javne arhitekture. Prema riječima gradonačelnice Ratković, upravo to svoje bogato povijesno nasljeđe po kojem su jedinstveni u ovom dijelu Europe, nastavit će njegovati i dalje.

Spomenimo i kako su Varaždinske Toplice na karti Vijeća Europe uvrštene u europsku kulturno – turističku „Rutu rimskih careva“ i „Rutu povijesnih termalnih gradova“.

 

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Sastanak načelnika Vinice s predstavnicima udruga

  U dvorani Općine Vinica prošloga četvrtka je vinički načelnik Branimir Štimec održao sastanak s predstavnicima udruga s općinskog područja. Načelnik Štimec je tom prigodom predstavio aktualne projekte u Općini Vinica i najavio buduće događaje i radionice. Prva će se održati 19. listopada u dvorani Općine pod nazivom „Budimo spremni - upoznajmo svoje područje“, iduća će biti 23. studenog pod nazivom „Budimo spremni- Pripremimo se prije“, a dan nakon, 24. studenog, […]

  today08/10/2022 48

  0%