play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija prvi put ima strateški dokument – vijećnici usvojili Plan razvoja do 2027. godine 

Plan razvoja Varaždinske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine jednoglasno je usvojen danas na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su vijećnici jednoglasno usvojili i pokretanje IV. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije, prihvatili proširenje djelatnosti Opće bolnice Varaždin, donijeli odluku o prihvaćanju projekta uređenja Osnovne škole Ludbreg te prihvatili i niz drugih odluka i izvješća.

 

– Varaždinska županija sada prvi put ima svoj Plan razvoja, strateški dokument koji, nažalost, nije bio donesen 2020. godine za vrijeme prethodne vlasti. Upravo zato sam odmah nakon stupanja na dužnost župana formirao radne skupine i Partnersko vijeće, okupio svu zainteresiranu javnost, koji su radili više od godinu dana. Ovim strateškim dokumentom pokriveno je sve bitno s čime Županija raspolaže te sadrži sva područja u kojima je moguć iskorak za što bolji i kvalitetni život građana, a uz to se vodi briga o okolišu kako bismo ga u što očuvanijem stanju predali budućim generacijama – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u izradi Plana razvoja koji je dobar i provediv te je temelj za novi iskorak.

– U našoj županiji nalazi se vulkan Gaveznica, nađene su kosti vunastog nosoroga nazvanog Erika, tu je špilja Vindija, arheološko nalazište Gomila kod Jalžabeta, kao i niz arheoloških lokaliteta iz vremena Rimljana. Preko crkava, kurija i dvoraca dolazimo do današnjeg doba kada se razvijaju gospodarstvo, zdravstvo i druge djelatnosti, među kojima i visoko školstvo s ustanovama u kojima se razvija umjetna inteligencija. Doslovno sve to imamo na našem području, pa sažeto možemo reći „od erupcije do umjetne inteligencije“. Upravo sve to je trebalo „ukalupiti“, vidjeti koje su naše prednosti, na koji način ih iskoristiti da našim građanima bude što bolje. Gradimo gospodarsku, društvenu, turističku, sportsku i drugu infrastrukturu, jer upravo je to obveza javnog sektora, a uz to potičemo razvoj malog poduzetništva, odnosno dajemo mogućnost našim građanima da, uz te velike projekte, zarade koji euro više – rekao je župan Stričak.

Plan razvoja nazvan je „5 o“, napomenuo je  Mladen Jakopović, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije koja je bila izrađivač Plana. – Ovaj strateški dokument obuhvaća pet ključnih razvojnih područja, a to su: 1. Očuvanje kulturne baštine i razvoj kulture, 2. Odgoj i obrazovanje, 3. Osiguranje kvalitete sustava zdravstva i socijalne skrbi, 4. Okoliš – smanjenje utjecaja klimatskih promjena i zaštitu prirode i 5. Održivi razvoj gospodarstva i prometne infrastrukture – naveo je Jakopović.

Jednoglasno je prihvaćena i Odluka o pokretanju IV. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije, a glavni je cilj osigurati prostorno-planske preduvjete za sve projekte planirane u Planu razvoja.

– Osnovni prostorni plan donesen je 2000. godine, a potom su uslijedile tri izmjene i dopune, 2006., 2009. i 2021. godine. Ove četvrte izmjene smo pokrenuli kako ne bi bilo ograničenja za provođenje bitnih projekata. Primjerice, postojeći Prostorni plan ne definira mogućnost izgradnje arheološkog parka Gomila za koji se stoga ne može ishoditi lokacijska dozvola, isto tako nema Regionalnog centra civilne zaštite i Posjetiteljskog centra Gaveznica, a u slučaju dvorca Šaulovec sve čestice nisu u građevinskoj zoni. S obzirom da postojeći Prostorni  plan nije adekvatan da bismo moli provesti Plan razvoja, nužne su izmjene i dopune. Pozivam sve da se uključite u raspravu kako bi one bile što kvalitetnije i našim građanima korisnije – rekao je župan Stričak.

Županijska skupština prihvatila je projekt unutarnjeg uređenja Osnovne škole Ludbreg, koju pohađa više od 700 učenika i u kojoj radi 119 djelatnika, a ulaganjem će se pedagoški i sanitarni standard podići na potrebnu razinu.

Prihvaćena je i Odluka o proširenju djelatnosti Opće bolnice Varaždin, kojom su dosad registriranim djelatnostima dodane i djelatnost bolničke hitne medicine u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, djelatnost dnevne bolnice u djelatnostima: interne medicine, kirurgije, urologije, otorinolaringologije i oftalmologije, te djelatnost jednodnevne opće kirurgije. Upisom i registracijom novih djelatnosti omogućen će biti rad Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije.

– Ovaj primjer najbolje pokazuje koliko je bitno slijediti zakonom propisane korake i proceduru. Imamo izgrađeni bolnički prostor koji ne bi ničemu služio jer bivša vlast, a sada oporba nije registrirala nove djelatnosti. To je, nažalost, model rada bivše vlasti, „zbrda-zdola“, pa nam je sada skoro pola projekata na čekanju dok se ne donesu nove izmjene i dopune Prostornog plana – naveo je župan Stričak.

Županijski vijećnici su prihvatili i izvješće župana za II. polugodište 2022. godine, zatim izmjenu Mreže javne zdravstvene službe u djelatnosti zdravstvene zaštite žena, Operativni plan aktivnosti Plana zdravstvene zaštite Varaždinske županije za 2023. godinu, kao i Godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje Varaždinske županije za 2023. godinu. Usvojeno je izvješće o izvršenju Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za područje Varaždinske županije za 2022. godinu, izvješća o radu Zaklade za pomoć djeci „Vita“ te Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ za prošlu godinu.

Prihvaćen je i izvještaj o stanju nezaposlenosti i zapošljavanju na području Varaždinske županije za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022., kao i sve ostale točke na dnevnom redu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 1

  0%