play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija povećala sredstva za stipendije za 32 posto

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je svečanost potpisivanja Ugovora o stipendiranju učenika i studenata Varaždinske županije. Ukupno je dodijeljeno 96 stipendija za što su u županijskom proračunu povećana sredstva za čak 32 posto.

Uz članove Povjerenstva za dodjelu stipendija, svečanosti potpisivanju ugovora o stipendiranju nazočili su i zamjenica župana Silvija Zagorec te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek. Prema natječaju za dodjelu stipendija za školsku odnosno akademsku godinu 2022./2023. Varaždinska županija ukupno ima 66 novih stipendista. Stipendije se učenicima i studentima dodjeljuju u tri kategorije: za uspješnost, zatim učenicima i studentima slabijeg socioekonomskog statusa te stipendije za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju. Neovisno o natječaju Varaždinska županija dodjeljuje stipendije i učenicima upisanim u poljoprivredne programe obrazovanja u Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ Marčan i Srednje škole Ludbreg, njima 21, učenicima kojima je dodijeljena nagrada za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima u znanju u ovoj godini (osam stipendija), a stipendija je dodijeljena i studentu kojem je dodijeljena nagrada za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola Varaždinske županije.

Jedna od stipendistica je i maturantica Medicinske škole Varaždin Azra Detić koja je rekla kako je ova stipendija najveći pokazatelj njihovog truda i znanja kojeg su ostvarili kroz školovanje, kao i onog što će tek ostvariti. „Stipendija nam je i veliki poticaj za dalje da se nastavimo truditi i učiti kako bi došli do željene budućnosti. Svoju ću stipendiju najvjerojatnije iskoristiti za pripremu za maturu što mi je sada najvažnije” – rekla je Azra.

Student prve godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Filip Križanić također se zahvalio Varaždinskoj županiji na ovom vidu pomoći. „Stipendija jako dobro dođe nama studentima, ali i roditeljima da pokriju dio troškova koje studentski život nosi” – napomenuo je Filip.

Zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je kako je Županija ove godine za obrazovanje izdvojila čak 53 posto svog izvornog proračuna, a u tom smjeru nastavlja i iduće godine. Time se županija želi potvrditi kao županija znanja koja je voljna ulagati u svoju budućnost – u svoje mlade. „Danas potpisujemo ugovore s 96 naših stipendista. Imamo još 94 njih koji su ugovore sklopili prošle godine te nastavljaju sa stipendiranjem. Ukupno ćemo tako stipendirati 190 učenika i studenata za što je u proračunu osigurano 300 tisuća eura. Vjerujem da svi ovi podaci govore u prilog tome da se Varaždinska županija opredijelila kao županija znanja, da imamo ozbiljne namjere, a to je naša dužnost, ulagati u naše mlade, u našu budućnost te da ono što od prvog dana govorimo, svakog dana i potvrđujemo – stvaramo županiju znanja kroz sustav jednakih šansi” – zaključila je Zagorec.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek pojasnio je kako su iznosi stipendija povećani u odnosu na prošlu školsku, odnosno akademsku godinu. „Učenička stipendija sada iznosi 65 eura (489,74 kuna), a studentska 130 eura (979,49 kuna). I to su najveće stipendije koje se dodjeljuju na području Varaždinske županije. Ujedno pohvaljujem sve općine i gradove koji u svom proračunu imaju program stipendiranja” – naglasio je pročelnik Huđek.

Osvrnuo se i na rezultate koje učenici Varaždinske županije postižu na međunarodnim natjecanjima. „Pola medalja koje stignu u Hrvatsku osvojimo mi, a pola svi ostali. To je rezultat svega ostalog, a stipendije su tu bitan element koji nama podiže sposobnost sustava. Dajemo na važnosti mladim ljudima. Moramo ih pripremati da u stvarnosti postanu građani Europe, a da bi to postali ukupan sustav mora funkcionirati na način da prepoznamo sposobnost svakog našeg učenika i da svaki naš učenik dođe do uspjeha” – zaključio je pročelnik Huđek.

    

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Dodatna bespovratna sredstva za sanaciju utvrde Grebengrad

  Gradu Novom Marofu na kraju lanjske godine stigle su odlične vijesti – Ministarstvo kulture i medija dodijelilo im je dodatnih 100 tisuća bespovratnih kuna za sanaciju jedne od najprepoznatljivijih kulturno-povijesnih lokacija u ovom dijelu Hrvatske, utvrde Grebengrad. Prošle je godine u tu svrhu Gradu Novom Marofu resorno Ministarstvo dodijelilo ukupno 200 tisuća kuna. - Drago mi je što Ministarstvo redovito prepoznaje povijesni, kulturni, ali i turistički značaj utvrde Grebengrad u […]

  today03/01/2023 4

  0%