play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija povećala sredstva za stipendije za 32 posto

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je svečanost potpisivanja Ugovora o stipendiranju učenika i studenata Varaždinske županije. Ukupno je dodijeljeno 96 stipendija za što su u županijskom proračunu povećana sredstva za čak 32 posto.

Uz članove Povjerenstva za dodjelu stipendija, svečanosti potpisivanju ugovora o stipendiranju nazočili su i zamjenica župana Silvija Zagorec te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek. Prema natječaju za dodjelu stipendija za školsku odnosno akademsku godinu 2022./2023. Varaždinska županija ukupno ima 66 novih stipendista. Stipendije se učenicima i studentima dodjeljuju u tri kategorije: za uspješnost, zatim učenicima i studentima slabijeg socioekonomskog statusa te stipendije za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju. Neovisno o natječaju Varaždinska županija dodjeljuje stipendije i učenicima upisanim u poljoprivredne programe obrazovanja u Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ Marčan i Srednje škole Ludbreg, njima 21, učenicima kojima je dodijeljena nagrada za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima u znanju u ovoj godini (osam stipendija), a stipendija je dodijeljena i studentu kojem je dodijeljena nagrada za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola Varaždinske županije.

Jedna od stipendistica je i maturantica Medicinske škole Varaždin Azra Detić koja je rekla kako je ova stipendija najveći pokazatelj njihovog truda i znanja kojeg su ostvarili kroz školovanje, kao i onog što će tek ostvariti. „Stipendija nam je i veliki poticaj za dalje da se nastavimo truditi i učiti kako bi došli do željene budućnosti. Svoju ću stipendiju najvjerojatnije iskoristiti za pripremu za maturu što mi je sada najvažnije” – rekla je Azra.

Student prve godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Filip Križanić također se zahvalio Varaždinskoj županiji na ovom vidu pomoći. „Stipendija jako dobro dođe nama studentima, ali i roditeljima da pokriju dio troškova koje studentski život nosi” – napomenuo je Filip.

Zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je kako je Županija ove godine za obrazovanje izdvojila čak 53 posto svog izvornog proračuna, a u tom smjeru nastavlja i iduće godine. Time se županija želi potvrditi kao županija znanja koja je voljna ulagati u svoju budućnost – u svoje mlade. „Danas potpisujemo ugovore s 96 naših stipendista. Imamo još 94 njih koji su ugovore sklopili prošle godine te nastavljaju sa stipendiranjem. Ukupno ćemo tako stipendirati 190 učenika i studenata za što je u proračunu osigurano 300 tisuća eura. Vjerujem da svi ovi podaci govore u prilog tome da se Varaždinska županija opredijelila kao županija znanja, da imamo ozbiljne namjere, a to je naša dužnost, ulagati u naše mlade, u našu budućnost te da ono što od prvog dana govorimo, svakog dana i potvrđujemo – stvaramo županiju znanja kroz sustav jednakih šansi” – zaključila je Zagorec.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek pojasnio je kako su iznosi stipendija povećani u odnosu na prošlu školsku, odnosno akademsku godinu. „Učenička stipendija sada iznosi 65 eura (489,74 kuna), a studentska 130 eura (979,49 kuna). I to su najveće stipendije koje se dodjeljuju na području Varaždinske županije. Ujedno pohvaljujem sve općine i gradove koji u svom proračunu imaju program stipendiranja” – naglasio je pročelnik Huđek.

Osvrnuo se i na rezultate koje učenici Varaždinske županije postižu na međunarodnim natjecanjima. „Pola medalja koje stignu u Hrvatsku osvojimo mi, a pola svi ostali. To je rezultat svega ostalog, a stipendije su tu bitan element koji nama podiže sposobnost sustava. Dajemo na važnosti mladim ljudima. Moramo ih pripremati da u stvarnosti postanu građani Europe, a da bi to postali ukupan sustav mora funkcionirati na način da prepoznamo sposobnost svakog našeg učenika i da svaki naš učenik dođe do uspjeha” – zaključio je pročelnik Huđek.

    

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Gornjem Ladanju uhvaćen vozač s 4,16 promila

  Jučer oko 18 sati i 30 minuta u Gornjem Ladanju, policijski službenici Mobilnog tima prometne policije PU varaždinske, specijalnim vozilom za utvrđivanje prekršaja, tzv. presretačem, zaustavili su osobno vozilo kojim je pod utjecajem alkohola od 4.16 promila upravljao 45-godišnjak. Za počinjeni prekršaj izdan mu je prekršajni nalog kojim mu je izrečena novčana kazna u iznosu od  10 tisuća kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju […]

  today13/07/2021 519

  0%