play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija iduće godine domaćin 4. Europskog natjecanja u robotici

Varaždinska županija biti će domaćin 4. Europskog natjecanja u robotici sljedeće godine, najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je i Emanuelu Tukaču, učeniku Prve gimnazije Varaždin polazniku Centara izvrsnosti iz informatike i matematike dodijeljena prigodna nagrada povodom njegovog osvajanja dviju srebrnih medalja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji  na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi koja se održala krajem kolovoza u gradu Bernu.

Prijemu su uz nagrađenog učenika Emanuela Tukača, nazočili zamjenica župana Silvija Zagorec,  pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, Ivica Kolarić, mentor i voditelj Programa za robotiku u Centru izvrsnosti za nove tehnologije, mr.sc. Robert Kelemen,  zamjenik voditelja  za međunarodnu suradnju i znanstveni rad Europskog Talent Centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije- Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza kao i Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin te Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike.

– Emanuel je inače naš česti gost što govori u prilog k tome da su njegovo znanje, talenat i upornost potvrđeni na prestižnim natjecanjima. Također želim naglasiti kako je Emanuelu ovo 3. srebrna medalja, budući da je drugo mjesto osvojio i iz informatike, na međunarodnom informatičkom natjecanju održanom u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je već 18. medalja ove godine koju su osvojili naši učenici na međunarodnim natjecanjima, ukupno njih  15, a želim istaknuti kako imamo i 33 državna prvaka-rekla je zamjenica župana Zagorec.

– Osvajači medalja, naši dragi učenici najbolji su promotori naše Županije koja slovi kao županija znanja i obrazovanja, županija koja stvara sustav jednakih šansi -zaključila je zamjenica župana te najavila  domaćinstvo Varaždinske županije 4. Europskom natjecanju u robotici od 7. do 10. lipnja slijedeće godine.

– Varaždinska županija je od strane Hrvatskog robotičkog saveza predložena za domaćinstvo koje je od strane  Europskog robotičkog saveza i prihvaćeno – rekla je Silvija Zagorec.

 

Ivica Kolarić, mentor i voditelj Programa za robotiku u Centru izvrsnosti za nove tehnologije izrazio je zadovoljstvo dobivenim domaćinstvom te je naglasio kako će Europsko prvenstvo biti odlična prilika za promociju Varaždina i Varaždinske županije, a poglavito mladih robotičara koji će dati sve od sebe da postignu dobar rezultat.

Emanuel Tukač zahvalio se svojoj matičnoj školi te Varaždinskoj županiji na podršci i pomoći te je naznačio kako bi nakon završetka srednje škole svoje obrazovanje volio nastaviti na studiju matematike na PMF-u u Zagrebu.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek je istaknuo kako Centri izvrsnosti Varaždinske godine ove godine obilježavaju 15 godina svoga rada i djelovanja.

-Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas su međunarodno priznati projekt. 2016. godine postali smo Europska točka za darovite, a 2018. godine Europski centar za darovite, jedan od 25 u svijetu, a jedini u Republici Hrvatskoj. Krajem listopada ove godine imati ćemo svečano obilježavanje rada Centara izvrsnosti. Danas djeluje ukupno 11 centara izvrsnosti, globalno su prepoznati i naši učenici ostvaruju iznadprosječne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. I na to smo izuzetno ponosni. Daljnji razvoj temeljimo na pokretanju strukovnih centara izvrsnosti, centra izvrsnosti za glazbenu umjetnost, kao i centrima za rad s darovitog uzrasta predškolskog uzrasta – rekao je Huđek.

Zamjenik voditelja  za međunarodnu suradnju i znanstveni rad Europskog Talent Centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije- mr. sc. Robert Kelemen izabran je u Glavni odbor Europskog vijeća za darovite (ECHA) .

– Sretan sam i ponosan što sam izabran u tako ugledno društvo. Europsko vijeće za darovite je europska nevladina organizacija kojoj je cilj proučavanje i razvoj potencijala za izvrsnost ljudi. Vijeću je za cilj promicati istraživanje, razvoj i obrazovanje u području visokih sposobnosti, kako bi se doprinijelo optimalnom razvoju i dobrobiti djece, adolescenata i odraslih osoba s visokim sposobnostima. Koristeći znanstveni pristup, ECHA podržava profesionalizaciju obrazovnog područja i pomoć djeci i (mladim) odraslim osobama s visokim sposobnostima- kazao je Kelemen te dodao kako u Europi trenutno postoji samo deset programa koje je odobrila ECHA. Jedan od njih je Radboud International Training on High Ability – RITHA, koji u Hrvatskoj provodi Fakultet društvenih znanosti Sveučilišta Radboud iz Nizozemske u suradnji s Varaždinskom županijom i javnom ustanovom ETCH Hrvatska –CIVZ.

 

 

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Svibovcu Topličkom pokopani posmrtni ostaci 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija partizanskih postrojbi u Drugom svjetskom ratu

  U nedjelju su na groblju Svibovec nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.   Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.   - Dao Bog da se […]

  today26/09/2022 4

  0%