play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija iduće godine domaćin 4. Europskog natjecanja u robotici

Varaždinska županija biti će domaćin 4. Europskog natjecanja u robotici sljedeće godine, najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je i Emanuelu Tukaču, učeniku Prve gimnazije Varaždin polazniku Centara izvrsnosti iz informatike i matematike dodijeljena prigodna nagrada povodom njegovog osvajanja dviju srebrnih medalja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji  na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi koja se održala krajem kolovoza u gradu Bernu.

Prijemu su uz nagrađenog učenika Emanuela Tukača, nazočili zamjenica župana Silvija Zagorec,  pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, Ivica Kolarić, mentor i voditelj Programa za robotiku u Centru izvrsnosti za nove tehnologije, mr.sc. Robert Kelemen,  zamjenik voditelja  za međunarodnu suradnju i znanstveni rad Europskog Talent Centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije- Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza kao i Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin te Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike.

– Emanuel je inače naš česti gost što govori u prilog k tome da su njegovo znanje, talenat i upornost potvrđeni na prestižnim natjecanjima. Također želim naglasiti kako je Emanuelu ovo 3. srebrna medalja, budući da je drugo mjesto osvojio i iz informatike, na međunarodnom informatičkom natjecanju održanom u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je već 18. medalja ove godine koju su osvojili naši učenici na međunarodnim natjecanjima, ukupno njih  15, a želim istaknuti kako imamo i 33 državna prvaka-rekla je zamjenica župana Zagorec.

– Osvajači medalja, naši dragi učenici najbolji su promotori naše Županije koja slovi kao županija znanja i obrazovanja, županija koja stvara sustav jednakih šansi -zaključila je zamjenica župana te najavila  domaćinstvo Varaždinske županije 4. Europskom natjecanju u robotici od 7. do 10. lipnja slijedeće godine.

– Varaždinska županija je od strane Hrvatskog robotičkog saveza predložena za domaćinstvo koje je od strane  Europskog robotičkog saveza i prihvaćeno – rekla je Silvija Zagorec.

 

Ivica Kolarić, mentor i voditelj Programa za robotiku u Centru izvrsnosti za nove tehnologije izrazio je zadovoljstvo dobivenim domaćinstvom te je naglasio kako će Europsko prvenstvo biti odlična prilika za promociju Varaždina i Varaždinske županije, a poglavito mladih robotičara koji će dati sve od sebe da postignu dobar rezultat.

Emanuel Tukač zahvalio se svojoj matičnoj školi te Varaždinskoj županiji na podršci i pomoći te je naznačio kako bi nakon završetka srednje škole svoje obrazovanje volio nastaviti na studiju matematike na PMF-u u Zagrebu.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek je istaknuo kako Centri izvrsnosti Varaždinske godine ove godine obilježavaju 15 godina svoga rada i djelovanja.

-Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas su međunarodno priznati projekt. 2016. godine postali smo Europska točka za darovite, a 2018. godine Europski centar za darovite, jedan od 25 u svijetu, a jedini u Republici Hrvatskoj. Krajem listopada ove godine imati ćemo svečano obilježavanje rada Centara izvrsnosti. Danas djeluje ukupno 11 centara izvrsnosti, globalno su prepoznati i naši učenici ostvaruju iznadprosječne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. I na to smo izuzetno ponosni. Daljnji razvoj temeljimo na pokretanju strukovnih centara izvrsnosti, centra izvrsnosti za glazbenu umjetnost, kao i centrima za rad s darovitog uzrasta predškolskog uzrasta – rekao je Huđek.

Zamjenik voditelja  za međunarodnu suradnju i znanstveni rad Europskog Talent Centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije- mr. sc. Robert Kelemen izabran je u Glavni odbor Europskog vijeća za darovite (ECHA) .

– Sretan sam i ponosan što sam izabran u tako ugledno društvo. Europsko vijeće za darovite je europska nevladina organizacija kojoj je cilj proučavanje i razvoj potencijala za izvrsnost ljudi. Vijeću je za cilj promicati istraživanje, razvoj i obrazovanje u području visokih sposobnosti, kako bi se doprinijelo optimalnom razvoju i dobrobiti djece, adolescenata i odraslih osoba s visokim sposobnostima. Koristeći znanstveni pristup, ECHA podržava profesionalizaciju obrazovnog područja i pomoć djeci i (mladim) odraslim osobama s visokim sposobnostima- kazao je Kelemen te dodao kako u Europi trenutno postoji samo deset programa koje je odobrila ECHA. Jedan od njih je Radboud International Training on High Ability – RITHA, koji u Hrvatskoj provodi Fakultet društvenih znanosti Sveučilišta Radboud iz Nizozemske u suradnji s Varaždinskom županijom i javnom ustanovom ETCH Hrvatska –CIVZ.

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Župan Stričak u Općini Cestica s načelnikom Korotajem o zajedničkim projektima na području Općine

  U sklopu posjeta Općini Cestica, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak se u sjedištu općine susreo s načelnikom općine Mirkom Korotajem i njegovim suradnicima, predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom, ujedno i županijskim pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, te djelatnicima Jedinstvenog Upravnog odjela. Sastanku su nazočili i ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, njegov pomoćnik ,ujedno i županijski vijećnik Krunoslav Lukačić, općinska vijećnica Sandra Županić, Tomislav Sokolić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela […]

  today29/05/2024 1

  0%