play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija domaćin konferencije Europskog udruženja regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje

Varaždinska županija bila je domaćin dvodnevne godišnje konferencije Europskog udruženja regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje (EARLALL). Riječ je o mreži regija iz osam zemalja, Njemačke, Italije, Francuske, Španjolske, Norveške, Švedske, Bugarske i Hrvatske, sa sjedištem u Bruxellesu, čiji je cilj doprinijeti kreiranju politika Europske unije u području obrazovanja, a ponajviše cjeloživotnog učenja.

Dobrodošlicu je predstavnicima europskih regija u Županijskoj palači poželio župan Anđelko Stričak, koji ih je upoznao s bogatom poviješću Varaždinske županije, pritom naglasivši da danas prednjači po razvijenosti, industrijskoj snazi, izvozu, ali i po uspjesima koje postiže u obrazovanju. „Obrazovanje nam je oduvijek prioritet, a posebno vodimo brigu o povezivanju obrazovnih programa s potrebama gospodarstva, tako da se 70 posto srednjoškolaca školuje za strukovna zanimanja, 25 posto njih u gimnazijskim programima, a preostalih 5 posto u umjetničkim programima. Izvan granica Hrvatske smo prepoznati po svojim centrima izvrsnosti u kojima se radi s darovitom djecom, a uz to imamo pet centara izvrsnosti u strukovnom obrazovanju te gradimo dva regionalna, strukovna centra kompetentnosti. Upravo u njima ćemo napraviti iskorak u cjeloživotnom obrazovanju na području zdravstva i poljoprivrede. Obrazovanje odraslih provodi se u tri oblika: kao osposobljavanje za nove poslove, prekvalifikacija te usavršavanje, a cilj Republike Hrvatske je do 2030. dostići prosjek Europske unije u obrazovanju odraslih, koji iznosi 10,8 posto” – naveo je župan Stričak.

Predstavnici EARLALL-a su na godišnjoj konferenciji raspravljali o najvažnijim aktivnostima u proteklih godinu dana te je predstavljen plan aktivnosti za predstojeće razdoblje. Kao najznačajnije teme za buduće projekte i inicijative istaknute su vještine potrebne za zelenu i digitalnu tranziciju, angažirane regije kroz cjeloživotno učenje, osnaživanje pružatelja obrazovanja da postanu inovativniji i uključiviji, strukovna izvrsnost, učenje i obrazovanje odraslih za izgradnju otpornih regija, mladi kao predvodnici oporavka Europe te vještine za podršku europskim industrijama. Konferencija je bila i prilika za međusobno dijeljenje iskustava i prezentiranje dobrih praksi, ali i za generiranje novih ideja. Razgovaralo se i projektima koji su tijeku, njih sedam, od kojih Varaždinska županija aktivno sudjeluje u tri projekta: REGALE (Erasmus+K3) – Regional capacity for Adult Learning and Education, Stride4Stride (Erasmus+K2) te Youth Enterpreneurial Spirit Specialists – YESpecialists (Erasmus+ K2).

Predstavnici Europskog udruženja regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje upoznali su se sa županijskim obrazovnim sustavom te mogućnostima suradnje na zajedničkim projektima. S obzirom da je Varaždinska županija prepoznatljiva po centrima izvrsnosti, koji ove godine obilježavaju 15 godina djelovanja, predstavljen im je i njihov rad.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Mladen Smoljanec SDP

  Politika

  Mladen Smoljanec SDP–ov kandidat za gradonačelnika Novog Marofa

  SDP–ov Mladen Smoljanec predstavio je svoju kandidaturu za gradonačelnika Novog Marofa u kojem ga svi znaju kao uspješnog menadžera u zdravstvu, uzornog obiteljskog čovjeka, sudionika Domovinskog rata i časnika HV-a. Smoljanec je pionir povlačenja novaca iz europskih fondova u zdravstvu, što je rezultiralo ulaganjima od preko 50 milijuna kuna u bolnicu u Novom Marofu, čiji projekt je samo nastavila aktualna županijska vlast. „ Danas u Novom Marofu ima samo tisuću […]

  today26/03/2021 80

  0%