play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija domaćin 3. Susreta registriranih Europskih talent točaka

Europska mreža za podršku darovitima, od danas je bogatija za 13 novih europskih talent točaka u Hrvatskoj. Njihovim predstavnicima, a riječ je o predstavnicima odgojno-obrazovnih ustanova te udrugama certifikati su uručeni na 3. Susret registriranih europskih talent točaka u Republici Hrvatskoj u Hotelu Turist u Varaždinu. Svečanost je organizirana povodom treće obljetnice kako Centri izvrsnosti Varaždinske županije djeluju kao jedini Europski Talent Centar u Hrvatskoj (ETC) u sklopu Europske mreže za podršku darovitima. Susretu je prisustvovala i voditeljica Europskog centra za darovite u Mađarskoj dr.sc. Csilla Fuszek, a okupio je i brojne visoke uzvanike, predstavnike izvršne vlasti, odgojno-obrazovnih ustanova, znanstvenih institucija i udruga, eminentne stručnjake koji su na radnom dijelu susreta razmijenili svoja znanja i iskustva o radu s darovitom djecom i učenicima. U sklopu susreta održana je i svečana dodjela ECHA certifikata diplomantima 1. generacije RITHA Practitioner Croatia 2020 programa usavršavanja.

Sudionike je prigodnim govorom pozdravila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec. „Svako dijete ima dar, a naša je obveza taj dar pravovremeno prepoznati. Svjesni smo toga kako je podrška darovitoj djeci u njihovom razvoju vrlo bitna. Sa darovitošću treba raditi, a svi znamo kako granice dara i rada ne postoje. Stoga današnji susret ima za cilj promicanje sustavnog rada s darovitom djecom, pravovremeno prepoznavanje njihovih talenata, kao i odavanje priznanja njihovoj marljivosti i upornosti. Obzirom da se znanje množi dijeljenjem, ovaj susret pokazuje kako je potrebna suradnja, razmjena znanja i iskustva jer samo zajedno možemo raditi na daljnjem razvoju društva” – rekla je zamjenica župana.

Pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek, istaknuo je kako sada Europska mreža za podršku darovitima ima sveukupno 53 europske talent točke. „Možemo reći da od deset točaka na početku, te kroz godine razvijanja i ulaganja sada imamo jedan respektabilan broj talent točaka koji ima jednu snagu za pokretanje programa s nadarenim učenicima” – naznačio je pročelnik Huđek.

Ravnatelj Uprave za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Momir Karin čestitao je Varaždinskoj županiji kao domaćinu događanja koji je iznimno značajan za cijeli odgojno-obrazovni sustav. „Ministarstvo znanosti i obrazovanja daje punu podršku ovakvim događanjima, kao i centrima izvrsnosti te nadasve talentiranim učenicima i djeci. U izradi je novi Pravilnik o radu s darovitom djecom i učenicima pa će se više financijskih sredstava za tu namjenu izdvajati s državne razine. Rad s darovitom djecom do sada je bio na ljudima koji su imali snage da na svojim područjima pokrenu centre izvrsnosti, a Varaždinska županija je pionir u tome i na tome im čestitam, a punu podršku dajem našoj djeci koja su budućnost naše domovine” – zaključio je Karin.

Čestitke na organizaciji susreta uputila je i voditeljica Europskog centra za darovite u Mađarskoj dr.sc. Csilla Fuszek koja je izrazila zadovoljstvo što se svi uključeni u ovaj program nakon dvije godine mogu vidjeti uživo, a to će doprinijeti daljnjoj kvaliteti rada sa darovitom djecom i učenicima.

Nakon prigodnih govora te svečane podjele ECH certifikata održana su zanimljiva predavanja koja su održali prof.dr.sc. Jurica Pavičić, dr.sc.Jasna Cvetković-Lay, izv.prof.dr.sc. Goran Vlašić , a govorili su o značaju rane identifikacije kreativno – produktivne darovitosti te o budućnosti obrazovanja kao i o budućnosti tržišta obrazovanja, a predstavljeni je i priručnik Trening kreativnog razmišljanja kroz igru te inovativne igre KREATKO autora Snježane Pejnović, Melite Jeremić, Ksenije Ranogajec Benaković i Jelene Portner.

Uz zamjenicu župana Varaždinske županije Silviju Zagorec, susretu su nazočili i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, zamjenica župana Karlovačke županije dr.sc. Vesna Hajsan Dolinar, Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije te gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, kao i ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Podsjetimo kako su Centri izvrsnosti Varaždinske županije jedini europski centar za darovite u Hrvatskoj, te jedan od 25 takvih centara u svijetu. Europska mreža za podršku darovitima okuplja 25 centara za darovite te približno 400 točaka darovitosti iz 44 zemlje svijeta.

Susret su glazbenim točkama upotpunili i učenici Glazbene škole Varaždin.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Općina Petrijanec nastavlja brinuti o starijom osobama i teže zapošljivim ženama

  Državna tajnica Marija Pletikosa i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar uručili su 29 ugovora vrijednih više od 26 milijuna kuna korisnicima Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“. Naime, Odlukom o financiranju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, 11. listopada 2022. godine, odobren je projekt „Zaželi za Petrijanec – faza III”! Nakon uspješno provedenog projekta prve faze Zaželi u Općini Petrijanec pod nazivom, „ZAŽELI […]

  today03/11/2022 38

  0%