play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija domaćin 1. stručnog skupa upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo

Varaždinska županija domaćin je 1. stručnog skupa upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-Zagorske, Koprivničko-križevačke i Brodsko-posavske županije te gradova Varaždina, Čakovca, Krapine, Koprivnice i Slavonskog Broda. Time djelatnici i službenici spomenutih podjela imaju prilike poboljšati povezanost te ojačati suradnju između svojih odjela.

 

Kao cilj skupa navedena je razmjenom iskustava postići ujednačeno postupanje u postupcima izdavanja akata iz područja gradnje, što je od iznimne važnosti za investitore i stranke u postupku u županijama i gradovima koji su po brzini i efikasnosti u izdavanju na samom vrhu u Republici Hrvatskoj. Stoga je uz Varaždinsku županiju organizator skupa i Međimurska županija pa su na početku sve prisutne pozdravili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te župan Međimurske županije Matija Posavec, a u ime Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine obratio se i Bojan Linardić, ravnatelj zavoda za prostorni razvoj.

 

Župan Stričak je rekao kako je razmjena iskustava efikasan način dolaženja do pravih informacija, naglasivši važnost dokumenata kod izdavanja građevinskih dozvola.

– Okupili smo se da čujemo iskustva drugih županija, gradova, na koji način štite taj okoliš, a s druge strane na koji način ga koriste. Upravo su ti dokumenti kao prilog kod izdavanja građevinskih dozvola izuzetno bitni. Stoga s jedne strane imamo uvijek potrebu za zaštitom, a s druge strane da se građanima omogući mogućnost korištenja tog prostora što brže i efikasnije da dođu i pod istim uvjetima do tih dozvola. Vjerujem da će upravo ovaj današnji skup još unaprijediti tu našu suradnju sa susjednim županijama pogotovo kad govorimo o susjednoj Međimurskoj županiji jer tu kod nas vam je uvijek najveći problem, ne daj Bože da se nešto kod nas može, a kod njih ne može ili obrnuto. Zahvaljujem županu Posavcu na dolasku, ovo je ujedno i prilika da porazgovaramo o drugim vidovima suradnje – rekao je župan Stričak.

Župan Posavec je naznačio kako su napravljeni konkretni koraci u povezivanju i kvalitetnijoj suradnji Upravnih odjela za graditeljstvo, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, odjela koji su, smatra, vrlo važni za jedinice lokalne i regionalne samouprave jer upravo ti odjeli moraju biti maksimalno u službi građana, biti efikasni i učinkoviti.

 

– Napravili smo konkretne korake u povezivanju i kvalitetnijoj suradnji Upravnih odjela za graditeljstvo, prostorno planiranje i zaštitu okoliša. To su upravni odjeli koji su vrlo važni za jedinice lokalne i regionalne samouprave zato jer oni moraju biti maksimalno u službi građana, moraju biti izrazito efikasni i učinkoviti. Riječ je naravno o izdavanjima građevinskih dozvola i rješavanju imovinskopravnih pitanja. U Međimurju, samo u prvih šest mjeseci, mi smo dobili 1281 zahtjev za izdavanje dozvola iz domene spomenutog upravnog odijela, što je povećanje od 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Također znamo da je država zatrpana imovinskopravnim zahtjevima, kojih je preko 60 tisuća pa je u konačnici cilj ovog povezivanja, suradnja i s drugim upravnim odijelima diljem Hrvatske bila ta, da su se  Županije pokazale kao vrlo efikasne institucije u rješavanju takvih administrativnih prepreka. Pa stoga, nema razloga da se ne preuzmu neki poslovi kako nam građani ne bi trebali čekati, nego da upravo izdavanje tih dozvola i opći rad upravnih odjela za graditeljstvo i prostorno planiranje budu brzi, učinkoviti i efikasni te kao i do sada, primjer za cijelu Hrvatsku-rekao je župan Međimurske županije.

Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj je pozdravio održavanje ovakvih stručnih skupova te je naglasio kako oni doprinose kvaliteti rada svih Upravnih odjela.

– Zajedničke teme od izdavanja građevinskih dozvola, legalizacije objekata pa sve do jačeg povezivanja i razmjene mišljenja su itekako dobrodošle stoga dajemo punu podršku ovakvom načinu rada- rekao je Linardić.

 

U radnom dijelu prigodne prezentacije održali su Mario Sambolec, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, Gordana Špehar Hafizović, voditeljica Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju, i doc.dr.sc. Matija Orešković sa Sveučilišta Sjever.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Obrazovanje

  Završetak nastavne godine obilježili Danom sporta i svečanom priredbom

  Učenici Osnovne škole Petrijanec proslavili su završetak nastavne godine u sportskom i svečanom duhu, obilježavajući Dan sporta u srijedu, 19. lipnja, i Dan škole u četvrtak, 20. lipnja. Dan sporta okupio je brojne učenike i njihove roditelje na školskom terenu i nogometnom igralištu NK Orač. Učiteljice razredne nastave organizirale su međurazredno nadmetanje u tradicijskim igrama poput potezanja užeta, ljudskih tački, skakanja u vrećama i nošenja loptice u žlici. Sudionici su […]

  today21/06/2024

  0%