play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija dodijelila sredstva turističkim agencijama i event poduzetnicima

Danas su na prigodnoj konferenciji za medije predstavljeni rezultati Javnog poziva  za dodjelu potpora za turističke agencije i pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti. Radi se o  jedinstvenom Javnom pozivu kojeg je Varaždinska županija raspisala kako bi   pružila potporu u osmišljavanju i provedbi projekata koji su u funkciji cjelogodišnjeg osmišljavanja turističkih događanja u Varaždinskoj županiji, prije svega u cilju očuvanja radnih mjesta u spomenutim poslovnim subjektima.

 

Prisutnim predstavnicima turističkih agencija obratila se saborska zastupnica i savjetnica župana  Natalija Martinčević,  predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković, zatim Darko Molnar, koordinator Udruge Glas Poduzetnika – regionalnog ureda Varaždin te Željko Gjud iz Trakostyan toursa, a konferenciji je nazočio direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

 

– Danas predstavljamo jedinstvenu potporu u Hrvatskoj,  a to su potpore za turističke agencije i pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti. Moram ovom prilikom spomenuti kako već godinu dana prolazimo kroz teško i izazovno razdoblje. Teško je svima i mladima i umirovljenicima, a posebno je teško i izazovno svim djelatnicima u zdravstvu koji se po dvadeset i četiri sata na dan bore s pandemijom  koja nas je snašla. Teško je cijelom našem gospodarstvu koje radi s daleko smanjenim kapacitetom nego bi to bilo u normalnim uvjetima. No, ima onih, a to ste vi koji ste ili potpuno ili djelomično zbog uvedenih mjera onemogućeni u svom radu. Dobro znate da je naša Županija bila jako pogođena pandemijom. Dugih šesnaest dana  bili smo najgora regija u Europi, s najvećim brojem zaraženih u odnosu na broj stanovnika. Morali smo poduzeti mjere kako bi zaštitili zdravlje i živote naših sugrađana. Uvođenje mjera je dakle bila potreba i nužnost. Na svu sreću naše mjere dale su rezultate, te se pandemija polako smirila. Uvođenjem mjera nismo se ponijeli populistički nego odgovorno prema građanima. Predlažući mjere istodobno smo predlagali i obeštećenja i kompenzacije onima kojima je zbog tih mjera onemogućen rad. Ovlasti i  ingerencije za to ima središnja vlast, odnosno država. Država je to nažalost učinila djelomično i nedovoljno. Mi smo kao Županija s obzirom na naše ingerencije i financijske mogućnosti poduzeli korake koje nije napravila ni jedna Županija u Hrvatskoj. Prvi i jedini odrekli smo se 20 % naših plaća na tri mjeseca, svi zaposlenici u upravi kao i u Županijskim tvrtkama dali su na taj način svoj doprinos. Time smo osigurali fond iz kojeg smo pomogli 576 obrtnika s tri do pet tisuća kuna u onom prvom valu pandemije kada je skoro sve bilo zatvoreno. Jedina smo Županija koja je osnovala tri garancijska fonda i to za poljoprivrednike, za prerađivačku industriju  i za poduzetnike. I sada izlazimo s mjerama potpore u turizmu gdje smo osigurali visokih milijun kuna, zatim kreditiramo male i srednje poduzetnike, a  za to je osigurano 2, 8 milijuna kuna gdje Županija drži leđa s 70 % tog iznosa. Posebno me veseli ova pomoć koju Vama dajemo, a to je 300 tisuća kuna potpore  turističkim agencijama i pomoćnim djelatnostima u  izvođačkim umjetnostima. Nije to naravno dovoljno, ali mi smo kao Županija u skladu s našim financijskim mogućnostima  odradili sve što smo mogli i trebali. Ni jedna Županija u Hrvatskoj, a to je lako provjerljivo , nije pokrenula i uvela ovakve mjere pomoći – rekla je Natalija Martinčević te dodala kako je kao saborska zastupnica nakon razgovora s predstavnicima Glasa poduzetnika i ugostitelja Sjeverne Hrvatske zatražila da se provedu četiri mjere i to ona najvažnija koja je i provedena, a to je plaćanje najma i režija direktno od strane Države.

Darko Molnar, koordinator Udruge Glas Poduzetnika regionalnog ureda zahvalio se Varaždinskoj županiji na pomoći te je naveo kao ogledni primjer svim drugim Županijama.

– U moru problema koji su nas snašli u proteklih godinu dana, ovdje imamo izuzetno dobru i konstruktivnu mjeru koja će sasvim sigurno pogurnuti našu branšu prema naprijed. Ovo je jako dobar potez Varaždinske županije i Turističke zajednice Varaždinske županije  koji direktno pomaže turističkim agencijama i pomoćnim djelatnostima u  izvođačkoj umjetnosti. Nama na kontinentu  je svaka pomoć dobro došla, ovdje je svaki gost, odnosno svaki turist hvalevrijedan. Isto tako organizacija svih naših evenata ide u smjeru privlačenja domaćih i stranih gostiju u našu Županiju. Hvala svima na inicijativi, a posebno hvala Varaždinskoj županiji koja je prepoznala naš vapaj za pomoći i to samo dokazuje da se i u vrijeme krize može puno toga dobroga napraviti – rekao je Darko Molnar te izrazio nadu kako će sličnih javnih poziva i natječaja biti i ubuduće.

Predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković je također izrazio zadovoljstvo uspješno provedenim Javnim pozivom.

-Kao što je već i rečeno ni jedna druga Županija u Hrvatskoj nije raspisala ovakav poziv, a na naš poziv  se prijavilo ukupno osam turističkih agencija sa 26 programa. Očekivali smo njihovu inovativnost i kreativnost te smo zadovoljni s dostavljenim programima. Sve se može vidjeti na web stranicama naše Turističke zajednice. Event industrija u koju spadaju i kulturnjaci, i festivali je također bila pogođena krizom, pa smo tako pomogli i sedmero obrtnika koji su se javili na raspisani poziv. Nadam se da je ovo prvi i posljednji puta da raspisujemo ovakvu vrstu poziva jer nam je svima skupa želja da se polako vratimo na stara normalna vremena – rekao je Željko Bedeković.

Željko Gjud iz Trakostyan toursa se zahvalio Županiji u ime svih vlasnika putničkih te turističkih agencija.

– Hvala Županiji koja nam je posvetila pažnju pomažući nam u ovo teško i zahtjevno vrijeme. Mi smo djelatnost koja je možda i najteže pogođena ovom krizom. Naime, nama nije zabranjeni rad, ali posla nema. Skoro smo bez kune prihoda. Zato pozdravljamo odluku Županije da nam pomogne i nadamo se da će Država također slijediti ovaj primjer – istaknuo je Željko Gjud.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Maruševec ove godine osigurava “uskrsnice” za veći broj građana

    Općina Maruševec obavještava umirovljenike i osobe s invaliditetom koji su korisnici osobne invalidnine sa svog područja kako će im u povodu nastupajućih uskršnjih blagdana biti isplaćena jednokratna novčana potpora. Pravo na potporu ostvaruju građani s prebivalištem na području Općine Maruševec, i to: umirovljenici čija ukupna mirovina (domaća i inozemna) iznosi do 350 eura, osobe s invaliditetom kojima je temeljem Rješenja nadležnog Centra za socijalnu skrb priznato pravo na osobnu […]

  today27/02/2024 4

  0%