play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija bogatija za 33 nova majstora-obrtnika

Obrtnička komora Varaždinske županije je u četvrtak, 21. ožujka, u Županijskoj palači u Varaždinu upriličila tradicionalnu svečanost na kojoj su uručene majstorske diplome obrtnicima koji su ispit uspješno položili tijekom 2023. godine.

 

Majstorske diplome steklo je po pet elektroinstalatera i frizera, po tri kuhara, vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije te mesara, po dva klesara i autoservisera te po jedan elektromehaničar, natkonobar, stolar, urar, staklar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, zidar, autolimar i automehaničar.

 

Zahvaljujući Matiji Benkusu koji je položio majstorski ispit za urara, jedno od najdeficitarnijih zanimanja u Varaždinskoj županiji ima budućnost.

 

– U današnje vrijeme je teško biti urar, jer se ljudi privikavaju na nove tehnologije te sve više prihvaćaju i pametne satove, tako da je naše zanimanje u izumiranju. Međutim, cijela moja obitelj se trudi. Tradicija našeg urarskog obrta starija je od 50 godina. Urari su bili moj djed i moj otac, a stariji brat je majstorski ispit položio prije dvije godine. Odlučio sam i ja krenuti tim stopama da u budućnosti mogu osobno prenositi znanja svojoj djeci – rekao je Matija Benkus.

 

U Varaždinskoj županiji radi 3.777 obrta, a interes za polaganje majstorskih ispita je sve veći, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković.

 

Za majstorski ispit je prošle godine bilo upisano 38 kandidata, od kojih su ga njih 33 uspješno položili. Posebno treba istaknuti da su ispite polagali za 17 obrtničkih zanimanja, među kojima i za vrlo deficitarna kao što su staklar, urar i klesar. Po tome Obrtnička komora Varaždinske županije prednjači u Hrvatskoj zajedno s Međimurjem. Majstor je najviši status koji jedan zanatlija može imati, a dominiraju uslužne djelatnosti kao što su automehaničari, autoelektričari, frizeri i kozmetičari, dok se manje prakticiraju proizvodni obrti. Čestitam svim novim majstorima!rekao je Šoković.

 

Majstorske diplome uručio je zajedno sa zamjenicom župana Silvijom Zagorec.

Za gospodarstvo Varaždinske županije obrtništvo je od iznimnog značaja, a pokazuje posebnu žilavost i održivost. Obrta ima sve više, tako da bilježimo porast od 10,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Nadamo se da će radionice i poslovni prostori naših obrtnika biti puni mladih. Posebno veseli podatak da je u Varaždinskoj županiji u ovoj školskoj godini upisano pet posto više učenika u obrtnička zanimanja nego što je bilo planirano. Doista ulažemo znatne napore u promociju obrtničkih zanimanja zajedno s Obrtničkom komorom i s ravnateljima naših strukovnih škola. Čestitam svim novim majstorima koji su uspješno položili ispite, želim vam puno poslovnih i osobnih uspjeha! istaknula je zamjenica Silvija Zagorec, koja je čestitke uputila i dobitnicima priznanja.

 

Naime, na svečanosti su uručena i priznanja Hrvatske obrtničke komore članovima Obrtničke komore Varaždinske županije koja su im dodijeljena u 2023. godini kao istaknutim članovima obrtničke populacije.

 

 

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

  U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole […]

  today13/04/2024 5

  0%