play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija bit će domaćin prvog Međunarodnog certificiranog festivala folklora COFA

Od 10. do 15. srpnja Varaždinska županija bit će domaćin prvog Međunarodnog certificiranog festivala folklora COFA – najavljeno je između ostalog na konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, varaždinski gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj, direktorica i idejna začetnica Festivala Petru Golubar te predstavnica Udruge SVIMA Julliete Janušić kao programski partner. Riječ je o novom međunarodnom folklornom festivalu unutar mreže CIOFF UNESCO festivala koji će u Varaždinu i Varaždinskoj županiji okupiti 175 sudionika iz pet folklornih skupina iz Kolumbije, Amerike, Slovenije, Švicarske, Ukrajine i Hrvatske. Program se sastoji od pet festivalskih cjelina. U jednoj od njih, pod nazivom „Dobri stari folklorni nastupi“, koji će se seliti diljem Varaždinske županije, posjetitelji će moći uživati u nastupu pet folklornih skupina koje dolaze iz čitavog svijeta od Kolumbije, Amerike, Slovenije, Švicarske, Ukrajine i Hrvatske. Tako će osim Varaždina folkloraši nastupiti i u općinama Ljubešćica, Sračinec, Visoko, te u Varaždinskim Toplicama.

Doista smo se potrudili da u našu županiju dovedemo najbolje certificirane folklorne skupine iz cijelog svijeta. Tako će se po prvi puta predstaviti folkloraši iz Kolumbije i Amerike. Od naših predstavnika nastupit će Varaždinski folklorni ansambl. Nismo zaboravili ni na naše najmlađe članove folklorno-umjetničkih društava. Ujedno za najmlađe žitelje Varaždina bit će organizirane edukativne radionice i čitaonice u jutarnjim satima u palači Herzer, a jedna od atrakcija bit će i umjetnička instalacija koja će krasiti pročelje Županijske palače” – najavila je Petra Golubar i podsjetila kako je COFA prvi varaždinski certificirani međunarodni folklorni festival, koji je svoju oznaku kvalitete stekao članstvom u međunarodnoj krovnoj organizaciji CIOFF, u partnerstvu s UNESCO-om. Riječ je o međunarodnoj organizaciji koja se bavi folklornim festivalima i očuvanju kulturne baštine te okuplja preko 130 članica iz cijelog svijeta.

Juliette Janušić, predstavnica Udruge SVIMA, istaknula je kako su osim folklornih nastupa predvidjeli i festivalske cjeline za stručnu javnost, predstavnike institucija, ali i za same građane u vidu panel rasprava i predavanja.

Varaždinski gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj naglasio je kako je Varaždin prepoznat kao grad vrhunskih, ponajboljih festivala na međunarodnoj razini. „Veseli me što ćemo moći u Varaždinu vidjeti tradicijske plesove daleke Kolumbije ili SAD-a, kao i europskih zemalja, Švicarske u kojoj imamo i grad prijatelj Schaffhausen, Ukrajine i Slovenije. Ovim festivalom promoviramo i naš grad, našu turističku ponudu i našu nematerijalnu kulturnu baštinu, a kulturno nasljeđe se najbolje upoznaje i prenosi na mlađe generacije kroz ples, glazbu, običaje, gastronomiju. Također uspostavljamo dobru međunarodnu kulturnu suradnju. Siguran sam da će naši sugrađani uživati na festivalu i pozivam sve na svečano otvorenje u nedjelju na Kapucinski trg.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je važnost uloge folklora kao suvremenog promicatelja narodne kulture. Folklor je stvar nasljeđa, kulture i identiteta – onoga što nas čini drugačijima od drugih i ne kaže se uzalud „bolje da umre selo, nego običaji“. Osim što ćemo folklornim sadržajem upoznati svoju baštinu, narječje, kulturu, isto tako upoznat ćemo se s elementima drugih zemalja. Na taj način spoznat ćemo vrijednost međusobnog uvažavanja i tolerancije. Stoga pozivam sve mještane Varaždinske županije neka dođu i uživaju u besplatnim folkornim nastupima, edukativnim programima, kreativnim radionicama te se upoznaju s raznolikom kulturnom baštinom iz raznih krajeva svijeta” – pozvala je zamjenica Zagorec.

Službena ceremonija Festivala bit će 10. srpnja s početkom u 19:30 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu, dok će se službena ceremonija zatvaranja festivala održati 15. srpnja na istom mjestu u isto vrijeme. Ulaz za posjetitelje je besplatan. Generalni pokrovitelj Festivala je Varaždinska županija, a pokrovitelj Grad Varaždin.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Prikazom izrade Mlinčenog kolača započela zaštita njegove izvornosti

  Pored lepoglavske čipke s prestižnim statusom zaštićenog dobra s UNESCO-ve liste nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva ili vještine izrade predmeta od rogoza, ražene slame, suhog kukuruznog lišća i komušine, kojem je dodijeljen status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, postoje i drugi proizvodi jedinstveni upravo za lepoglavski kraj, a za koje postoji interes da ih se zaštiti kao izvorne. Jedan od njih je Mlinčeni kolač koji se kroz povijest često blagovao u […]

  today15/09/2021 40

  0%