play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska i Međimurska županija nastavljaju razvijati dobre međususjedske odnose

Varaždinska i Međimurska županija nastavljaju razvijati dobrosusjedske odnose, kao i raditi na daljnjem jačanju suradnje na području gospodarstva, obrazovanja i zaštite okoliša – čulo se između ostalog prilikom službenom posjeta međimurskog župana Matije Posavca Varaždinskoj županiji. Međimurskom izaslanstvu, predvođenom županom Posavcem, a uz kojeg su bili pročelnica UO za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak, Siniša Golub, ravnatelj „Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode“ i ravnateljica REDEA – Javne ustanova za razvoj međimurske županije Sandra Polanec Marinović dobrodošlicu u Varaždinsku županiju zaželjeli su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik za poljoprivredu Dragutin Vincek i Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove „Priroda Varaždinske županije“. Rijeka Drava, koja se nametnula kao jedna od točaka radnog sastanka, prirodna je prepreka koja dijeli Varaždinsku i Međimursku županiju, no može biti i točka koja spaja – naglasio je župan Anđelko Stričak.

Mi Varaždinci već godinama vrtimo projekt „Varaždin na Dravi“, s druge strane, Općina Nedelišće ima zanimljiv turističko-sportski projekt vezan uz Dravu i jezero u Kuršancu i to nam može biti jedna od poveznica. Ujedno prošle godine Mura, Drava i Dunav proglašeni su rezervatom biosfere i upravo ti projekti koji se odnose na zaštićena područja bit će u narednom razdoblju jedna od točaka dobre suradnje – pojasnio je župan Stričak.

Što se tiče ulaganja u obrazovanje, župan Stričak nabrojao je kako se na području Varaždinske županije trenutno grade dva centra kompetentnosti i ima čitav niz centara izvrsnosti i upravo bi taj dio trebao biti nadogradnja suradnje kada se govori o obrazovanju djeca, ali i odraslih. Župan Matija Posavec naglasio je kako će ovog tjedna u Čakovcu biti otvoren Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu vrijedan preko 50 milijuna kuna u koji su uključene i obrazovne institucije s područja Varaždinske županije. Župani su se dotaknuli i prometne infrastrukture.

Varaždinska županija „gura“ projekt izgradnje brze ceste od Varaždina prema Ivancu i Lepoglavi, a Međimurska istočnu obilaznicu Nedelišća. Nakon toga bi trebali naći spojnu točku tih dviju brzih cesta. Na taj način osim što ćemo rasteretiti promet iz naseljenih mjesta, dići ćemo sigurnost prometa na jednu višu razinu, a svi građani koji žive uz ove postojeće prometnice vjerujem da će to prihvatiti s olakšanjem  -rekao je Stričak. Obilaznica kroz Nedelišće, Puščine, Kuršanec je u ovom trenutku prometnica kroz koju dnevno prođe 20 000 vozila i nama je to od vitalnog i prometno-infrastrukturnog značaja i zamolio sam župana da zajednički apeliramo prema Hrvatskim cestama kako bi se ubrzala izgradnja obilaznice. Ovo nije samo interes Međimurske županije, to je interes i Varaždinske županije zbog mobilnosti stanovništva jedne i druge županije – nadovezao se Posavec.

Nezaobilazna tema sastanka bilo je i pitanje gospodarstva. Ova globalna situacija daje nam priliku da razvijemo naše gospodarstvo. Zašto ne formirati zajedničke gospodarske zone, dovesti automobilsku industriju i na taj način jačati naše gospodarstvo i stvarati nova, visokodohodovna radna mjesta? Sjever Hrvatske je najproduktivniji hrvatski kraj i naravno da imamo što reći o produktivnosti našeg stanovništva, kvaliteti radne snage i odnosu prema gospodarstvu, odnosno business friendly županija kao što su Međimurska i Varaždinska. U tom kontekstu ćemo pojačati našu suradnju u okviru programa Interreg. Radi se o prekograničnoj suradnji s Mađarskom i sa Slovenijom. Kada govorimo o korištenju EU fondova, tu nam je Nacionalni plan oporavka i otpornosti, Razvojni sporazum koji smo potpisali u prosincu, industrijska tranzicija koja obuhvaća naše županije, ITU mehanizmi koje koriste gradovi sa svojim urbanim područjima – rekao je Posavec Kao što je na kraju najavio župan Stričak ovakvi radni sastanci predstavnika Varaždinske i Međimurske županije i u buduće će se održavati – a sve kako bi zajedničkim snagama podigli kvalitetu života stanovnika ovog dijela Hrvatske.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica posjetila Varaždinsku županiju

  Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak primio je danas u Županijskoj palači potpredsjednicu Europske komisije zaduženu za demokraciju i demografiju Dubravku Šuicu. Prijemu su nazočili i vršiteljica dužnosti voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, županijski pročelnici i ravnatelji županijskih ustanova. Župan Stričak predstavio je potpredsjednici Europske komisije Dubravki Šuici projekte koji potiču ravnomjeran razvoj cijele županije, stvaraju sustav jednakih šansi, potiču […]

  today29/02/2024 4

  0%