play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinci po prvi put odvojili više od 50% reciklabilnog otpada

Prema najnovijim podacima varaždinske Čistoće, stanovnici Varaždina po prvi put su uspjeli postići da je udio prikupljenog reciklabilnog otpada u ukupnom otpadu veći od udjela miješanog komunalnog otpada (dalje u tekstu: MKO). Prijeđena je granica od 50 posto reciklabilnog otpada.

Krajnje pojednostavljeno količine reciklabilnog otpada koje su tijekom prošle godine sakupljene u žutim, plavim, smeđim, zelenim i sivim spremnicima, koje su sakupljene kao glomazni otpad i koje su sakupljene u reciklažnom dvorištu, premašuju količine miješanog komunalnog otpada sakupljenog u crnim i srebrnim spremnicima. Točnije, kada se sagledaju podaci unatrag godinu dana, prikupljeno je 7.055,743 tona reciklabilnog otpada i 6.620,380 tona miješanog komunalnog otpada, što znači da je udio reciklabilnog otpada 51,59 % u odnosu na 48,41 % MKO-a. Istovremeno tijekom godine dana se smanjila i ukupna količina MKO za 1,49 %. Tijekom 2022. godine sakupljeno 6.720,32 tona MKO, a tijekom 2023. godine 6.620,38 tona MKO ili gotovo sto tona manje.

Vrijedni su to i optimistični podaci prema kojima je Varaždin postao jedan od hrvatskih gradova koji ispunjavaju ciljeve o sakupljanju više od 50 posto reciklabilnog otpada. Na taj način Republika Hrvatska ispunjava preuzete obaveze iz EU direktiva. Riječ je o preliminarnim, neslužbenim podacima o količinama otpada koji će postati službeni nakon što nadležno tijelo (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – MINGOR) objavi Izvješće o komunalnom otpadu za 2023. godinu. Na temelju preliminarnih podataka, Varaždin više neće biti u opasnosti od penalizacije, odnosno plaćanja poticajne naknade.

Dok se čeka objavljivanje Izvješća o komunalnom otpadu za 2023. godinu, građani Varaždina korisnici javne usluge sakupljanja komunalnog otpada zaslužuju svaku pohvalu. Porast količina sakupljenog reciklabilnog otpada je prije svega rezultat edukacije i podizanja svijesti građana o važnosti recikliranja otpada. Drugi, ne manje važan čimbenik, su ulaganja Grada Varaždina u infrastrukturu koja omogućava odvojeno sakupljanje otpada.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Cestica objavila Javni poziv za bespovratne potpore za poduzetnike s područja Općine Cestica

  Otvoren je Javni poziv iz Podmjere 1.1. Modernizacija proizvodno poslovnih procesa kojima se nastoji povećati konkurentnost MSP-a kroz ulaganje u modernizaciju strojeva, radnih vozila i opreme te nabavu suvremenih industrijskih tehnologija i rješenja. Cilj ovog poziva je kroz sufinanciranje dijela troškova nabave materijalne  i nematerijalne imovine, mali i srednjim poduzetnicima sa sjedištem na području Općine Cestica pružiti podršku u povećanju konkurentnosti na tržištu kroz ulaganja u napredniju tehnologiju, opremu, strojeve […]

  today18/07/2024 5

  0%