play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždin posjetili sudionici Europskog foruma o urbanom šumarstvu

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj u subotu je, 25. svibnja ispred Gradske vijećnice, na Trgu kralja Tomislava, dočekao sudionike međunarodne znanstveno stručno konferencije Europski forum o urbanom šumarstvu (European Forum on Urban Forestry – EFUF) koji su posjetili Varaždin.

Riječ je o jednoj od najvažnijih konferencija iz ovog područja koja okuplja renomirane znanstvenike i stručnjake iz europskih zemalja, ali i šire. Zahvaljujući svojim perivojima, parkovima, alejama i cvjetnim gredicama Varaždin je turistički dragulj kontinentalne Hrvatske, a posljednje vrijeme i mamac stručnjacima iz područja hortikulture i arborikulture te ekologije. Kako je Varaždin od nedavno u elitnom društvu zelenih europskih metropola, ovi stručnjaci i znanstvenici odabrali su ga za studijsku posjetu u sklopu konferencije.

Varaždin je odabran kao domaćin četvrtog dana susreta kako bi se sudionici upoznali s urbanim zelenim površinama Europskog grada stabala, te su ih u tu svrhu kroz zelene znamenitosti Varaždina provele direktorica Parkova Jelena Sekelj i rukovoditeljica RJ Groblje Romana Brkić Knežević. Sudionike skupa upoznale su s načinom održavanja stabala na području našega grada i njegovim najznačajnijim zelenim površinama – Gradskom groblju, parku pape Ivana Pavla II, Šetalištu Josipa Jurja Strossmayera i Šetalištu Vatroslava Jagića. Prezentirale su im principe proaktivnog upravljanja gradskim stablima, strateško planiranje, projekte uključivanja lokalne zajednice, interdisciplinarni pristup, čuvanje starih i veteranskih stabala i općenito zahvate i analize koje u vezi stabala provodi gradsko komunalno poduzeće Parkovi.

Gradonačelnik im je iskazao dobrodošlicu te istaknuo kako mu je zadovoljstvo što ih može primiti u Varaždinu, gradu koji se ponosi svojom zelenom agendom i sustavno je provodi, što je i prepoznato nagradom Europskog grada stabala.

Konferenciju, dio koje je bila i studijska posjeta Gradu Varaždinu, organizirali su Hrvatski šumarski institut s partnerima Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatskim šumama, Hrvatskim šumarskim društvom, Europskim šumarskim institutom te JU Park prirode Medvednica kao suorganizatorom.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Obrazovanje

  Vidovečki učenici u hvalevrijednom eTwinning projektu Radio Heritage

  Učenici 8. b razreda OŠ Vidovec, pod vodstvom svoje profesorice Hrvatskoga jezika Sanje Biškup,  sudjelovali su u međunarodnom eTwinning projektu Radio Heritage. Autori projekta su Denis Vincek te Ankica Krajnik iz OŠ A. Kovačića iz Zlatara, a osim sudionika iz Hrvatske (OŠ Čazma, OŠ Novi Marof, OŠ Štrigova, OŠ Vidovec, OŠ Ludbreg, OŠ A. Kovačića Zlatar, Prva osnovna škola Ogulin, PŠ Bernarda M. Luketića Zagorje, Katolička osnovna škola Šibenik), u […]

  today09/07/2021 65

  0%