play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždin intenzivira suradnju s portugalskim gradom Guimaresom

Koncertom Varaždinskog tria u Glazbenom konzervatoriju u portugalskom gradu Guimaraesu na kojem su prisustvovali gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i organizator Varaždinskih baroknih večeri i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, zaokruženo je predstavljanje 54. Varaždinskih baroknih večeri u zemlji partneru ovogodišnjeg festivala.

Varaždinski glazbenici Davor Brđanović, Jakov Šredl i Matej Ilčić okupljenima su se predstavili izvedbom skladbi najvećim dijelom hrvatskih skladatelja, među kojima i Varaždinca Ivana Padovca, predstavivši bogatu hrvatsku glazbenu ostavštinu, dok su gradonačelnik Neven Bosilj i ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik prezentirali program ovogodišnjih 54. Varaždinskih baroknih večeri.

Gradonačelnik Guimaraesa Domingos Bragnca upriličio je prijem za goste iz Varaždina u tamošnjoj gradskoj vijećnici, a potpisano je i pismo namjere o suradnji između dva grada. Varaždinsko izaslanstvo susrelo se i s Anitom Tršić, izvanrednom i opunomoćenom veleposlanicom RH u Portugalu u Lisabonu, a ravnatelj Glazbene škole iz Varaždina i član žirija Davor Matačić u Guimaraesu je s vodstvom tamošnjeg Glazbenog konzervatorija započeo razgovore o zajedničkom glazbenom projektu.

Ove je godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri Portugal i počašćeni smo što smo zahvaljujući i podršci Ministarstva vanjskih i europskih poslova imali prigodu predstaviti naš barokni festival u Guimaraesu, gradu s kojim nastojimo uspostaviti suradnju i partnerstvo još od 2008. Godine. Upravo ovim posjetom stigli smo do cilja tako da će u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri biti potpisan i sporazum o suradnji između Varaždina i grada Guimaraesa. Grad je pod zaštitom UNESCO-a, a nalazi se u industrijski najrazvijenijoj regiji u Portugalu. Čestitam glazbenicima na odličnom koncertu i veselimo se dolasku gostiju iz Guimaraesa u Varaždin u rujnu – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj. Dodao je kako je Varaždinu čast biti grad prijatelj s Guimaraesom koji je, između ostalog, i najuređeniji grad Portugala, a bio je i europska prijestolnica kulture 2012. godine, što su fantastično iskoristili izgradivši mnoge kulturne objekte.

Portugal kao zemlja partner ove će godine ponuditi ponovno nova glazbena iznenađenja za našu festivalsku publiku i ono što je zanimljivo, imat ćemo priliku poslušati djela koja su drugačija od onih iz drugog dijela Europe i skladatelja iz njemačkog-engleskog-francuskog baroknog glazbenog kruga koje uglavnom i jesu na programu Varaždinskih baroknih večeri. Portugalski barok ima svojih specifičnosti i posebnosti i upravo to nastoje Varaždinske barokne večeri – nuditi publici nove glazbene užitke, ali je i educirati – istaknuo je organizator VBV-a Raymond Rojnik.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 6

  0%