play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždin domaćin prve likovne kolonije „Varaždinski purgar“

U palači Patačić predstavljen je novi kulturni projekt udruge Varaždinska građanska garda. Riječ je o prvoj likovnoj koloniji pod nazivom „Varaždinski purgar“ koja će biti održana u subotu, 2. rujna 2023. godine u zapadnom grabištu na Starom gradu.

 

Projekt je zamišljen kao novi kulturni sadržaj u Varaždinu s ciljem razvoja vizualne umjetnosti te poticanja promocije kulturne baštine grada. Dvorac Stari grad savršena je kulisa i motiv koji će se naći na platnima likovnih umjetnika koji će sudjelovati u likovnoj koloniji. Projekt su osmislile Marija Vuković i Vesna Loparić, članice udruge te organizatorice kolonije, a uz njih su program likovne kolonije medijima su prezentirali i Dražen Loparić, tajnik udruge VGG te Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Za sudjelovanje u likovnoj koloniji početkom rujna svoj dolazak je potvrdilo više od 50 likovnih umjetnika iz cijele Hrvatske, a posebno veseli i uključivanje domaćih umjetnika. Osim vizualno atraktivnog dvorca Stari grad, sudionici će kao motiv za svoje radove zasigurno iskoristiti i prisustvo Dama u povijesnim haljinama i Varaždinskih purgara koji će sudjelovati u samom programu kolonije. Sve u svemu jedan novi, zanimljivi i turističko atraktivni događaj s kojim želimo doprinijeti razvoju i daljnjem promicanju kulturnih sadržaja u gradu Varaždinu. – istaknula je organizatorica kolonije Marija Vuković

 

Nakon likovne kolonije bit će organizirana izložba radova ostvarenih na likovnoj koloniji, a potom i donatorska večer na kojoj će se ti isti radovi moći otkupiti. Prikupljena sredstva od radova i sponzora namijenjena su dobavi i postavi igrala za djecu s invaliditetom koja će se, u suradnji s Gradom Varaždinom i stručnim služba te Parkovima d.d., postaviti na dječjem igralištu. Nastavak je to naših aktivnosti humanitarnog karaktera s kojima se udruga intenzivno bavi kroz  svoj rad. – kazala je Vesna Loparić, organizatorica kolonije.

 

Inicijativu o organizaciji prve likovne kolonije „Varaždinski purgar“ podržali su Grad Varaždin,  Gradski muzej Varaždin, Turistička zajednica grada Varaždina i HDLU Varaždin. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da podrže te da se pridruže ovom događaju koji će biti održan kod dvorca Stari grad u subotu, 2. rujna u jutarnjim satima od 8 do 14 sati.

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Tamburaši iz Splita i Varaždina održali svečani koncert

  U varaždinskom kazalištu u subotu 4. prosinca održan je svečani koncert tamburaških orkestara KUD-a „Jedinstvo“ iz Splita i Varaždinskog tamburaškog orkestra u sklopu programa obilježavanja blagdana svetog Nikole, Dana grada Varaždina. Na početku koncerta, goste iz KUD-a „Jedinstvo“ iz Splita i uzvanike, među kojima je bila i Bernadette Luketich-Sikaras, nacionalna tajnica Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburga pozdravio je gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.  Zahvalivši KUD-u Jedinstvo na dolasku u […]

  today06/12/2021 146

  0%