play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Uz Dan zaštićenih autohtonih proizvoda promovirana poštanska marka „Varaždinski klipič“

U spomen na 14. travnja 2015. godine kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Hrvatski sabor je donio Odluku kojom se 14. travnja obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. To je bila prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario.

Danas, sedam godina kasnije, Republika Hrvatska na razini Europske unije zauzima visoko sedmo mjesto te ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji.

Krajnji cilj proizvođača nije sama zaštita naziva i registracija oznake, već dodana vrijednost proizvoda koju proizvođači koriste u plasmanu, marketingu i postizanju bolje cijene zaštićenih proizvoda te podizanju svoje konkurentnosti na lokalnom tržištu i na zahtjevnom tržištu Europske unije. Jamstvo originalnog proizvoda je znak za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda, a koji jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

U atriju Županijske palače na prigodnoj je svečanosti promovirana poštanska marka-„Varaždinski klipič“ koju su predstavili župan Anđelko Stričak, predstavnica Hrvatske pošte Jasminka Končevski, predsjednik Udruge kuhara Damir Crleni te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek, a promociji su nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, Milan Pavleković, predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara, načelnici i gradonačelnici s područja Varaždinske županije kao i županijski vijećnici.

 

Župan Anđelko Stričak je naznačio kako ga iznimno veseli što je Hrvatska pošta prepoznala trud, marljivost nepoznatih varaždinskih domaćica, kuhara i kuharica koji su sačuvali taj recept još od 18. stoljeća.

 

– Možemo biti sigurni da su Varaždinci taj specijalitet pripremali i ranije, a varaždinska jutra su ljepša i toplija uz ovu delikatesu. Budući da danas obilježavamo Dan zaštićenih hrvatski autohtonih proizvoda, bitno je naglasiti da od 35 zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, devet njih odnosi se na područje Varaždinske županije, od toga četiri na samu županiju, četiri na Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju, a jedan na šire područje naše domovine – rekao je župan.

Župan je rekao kako se nalazimo u vremenu  uskršnjih blagdana te je informirao prisutne kako je imao sastanak s gradonačelnicima i načelnicima te je pritom apelirao na sve njih da se od utorka ili srijede organizira konvoj pomoći u prehrani za Ukrajinu.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek  je rekao kako je na današnji dan, prije točno sedam godina zaštićen prvi hrvatski proizvod u Europskoj uniji, a riječ je o Krčkom pršutu.

 

– Shodno tome Hrvatski sabor je odredio da se ovaj datum slavi kao Dan zaštićenih tradicionalnih proizvoda Republike Hrvatske. Svi se pitaju čemu služe oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla, a odgovor je vrlo jednostavan, naime te oznake kupcu jamče da iza takovog proizvoda stoji ovlašteno kontrolno tijelo i tradicija te ugled – napomenuo je Vincek te dodao kako naša županija ima i monografiju koja je posvećena „Varaždinskom klipiču“.

 

Damir Crleni, predsjednik Udruge kuhara  je istaknuo kako svakog dana svjedočimo tome da se kuhari naše županije razvijaju na raznim natjecanjima i promoviraju našu gastronomiju po cijelom svijetu.

 

– Siguran sam da će načelnici i gradonačelnici pomoći da „Varaždinski klipič“ zaživi na području cijele županije i bude dostupan diljem županije – rekao je Crleni.

 

S nekoliko prigodnih riječi obratila se i predstavnica Hrvatske pošte Jasminka Končevski.

 

„Varaždinski klipič“ jedan je od simbola Varaždina i Varaždinske županije, a njegov recept prenosi se naraštajima još od 18. stoljeća. Ovako značajan gastro simbol zahtjeva i prikladno obilježavanje, a jedno od najboljih načina za to je upravo poštanska marka. Važnost ovog proizvoda prepoznala je i Hrvatska pošta te je „Varaždinski klipič“ uvršten kao motiv prigodne poštanske marke Republike Hrvatske. Uvijek volimo istaknuti da je poštanska marka iznimno važna, iako je predmet malih dimenzija. Kultura, povijest i znamenitosti prenose se poštanskom markom svijetom svakog dana i nose poruku o kulturnom i nacionalnom identitetu države u kojoj je nastala – naglasila je Končevski.

Napomenimo kako poštanska marka Varaždinski klipič izlazi u ediciji “Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi” koja uključuje Varaždinski klipič, Slavonski med i Paški sir. Izdana je i prigodna dopisnica s motivom Varaždinski klipič te je izrađen prigodni poštanski žig, koji je rezultat  suradnje Varaždinske županije, Udruge kuhara Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije i Varaždinskog kluba kolekcionara.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Župan Stričak u Općini Cestica s načelnikom Korotajem o zajedničkim projektima na području Općine

  U sklopu posjeta Općini Cestica, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak se u sjedištu općine susreo s načelnikom općine Mirkom Korotajem i njegovim suradnicima, predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom, ujedno i županijskim pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, te djelatnicima Jedinstvenog Upravnog odjela. Sastanku su nazočili i ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, njegov pomoćnik ,ujedno i županijski vijećnik Krunoslav Lukačić, općinska vijećnica Sandra Županić, Tomislav Sokolić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela […]

  today29/05/2024 1

  0%