play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Uz „Dan crvenih haljina“ građanima dijeljeni leci o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara

Ispred Županijske palače na Franjevačkome trgu u Varaždinu održana je po prvi puta  javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“ , a cilj akcije je bio  podići svijest o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena. Građanima su  dijeljeni leci i plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Građanima su bili dostupni i  specijalisti neurolozi iz Opće bolnice Varaždin, a u akciju su bili uključeni i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever.

Akciju su svojim dolaskom podržali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ali i djelatnici Varaždinske županije.

Župan Stričak je pohvalio inicijativu i organizaciju ove akcije.

-Zahvaljujem se doktorici Spomenki Kiđemet -Piskač što je prihvatila voditi Županijski savjet za zdravlje i što je oko sebe okupila jedan tim stručnjaka za koji osobno smatram da mogu reagirati i odazvati se na sve današnje zdravstvene izazove. Moram istaknuti kako smo do sada već imali jednu akciju, a putem te akcije smo upozorili roditelje na štetnost korištenja energetskih napitaka kod djece. Naravno da nas čeka još niz aktivnosti i inicijativa. Svjesni smo kako je prevencija vrlo važna stoga je  upoznavanje naših građana sa svim zdravstvenim opasnostima koje im prijete jedan od naših zadataka. Time ćemo i kvalitetu zdravstva dići na još veću razinu u našoj županiji-rekao je župan te naglasio kako se  bez obzira na epidemiju koronavirusa nije stalo s radom i zahvatima u bolnici, već naprotiv, sve zakazane i dogovorene operacije i pregledi su odrađeni.

– Koristim priliku  da pozovem građane da se odazovu na preventivne preglede jer to je bit svega i zato postoje ovakve i slične akcije – zaključio je župan.

 

Voditeljica Odjela za neurologiju Opće bolnice Varaždin mr. sc. Ruža Kostanjevec, dr. med. spec. neurolog istaknula je kako je moždani udar jako velik javnozdravstveni problem, o čemu govore i epidemiološki podaci po kojima je on drugi uzrok smrtnosti i prvi uzrok invalidnosti u odraslih osoba.

 

– Godišnje u Hrvatskoj od moždanog udara oboli od 10.000 do 15.000 ljudi, a umre ih oko 30 posto, dok također 30 posto ima trajni invaliditet. Prema podacima iz 2019. godine, dakle godine prije pandemije, imamo podatak da je od moždanog udara umrlo 5.180 ljudi. Moramo napomenuti da je smrtnost, kao i obolijevanje, veća u dobi iznad 65 godina i da žene češće umiru u dobi iznad 75 godina – rekla je mr. sc. Ruža Kostanjevec, dr. med. spec. neurolog te dodala kako se u Općoj bolnici Varaždin bolesnici s moždanim udarom zbrinjavaju po najnovijim smjernicama Hrvatskog neurološkog društva i Svjetskog društva za moždani udar, a pred završetkom je uređenje jedinice za moždani udar, gdje će bolesnici moći dobiti najbolju njegu i najbolju uslugu.

– Za bolesnike oboljele od moždanog udara brine tim educiranih neurologa i medicinskih sestara. Tijekom 2020. i 2021. godine imali smo hospitalizirano na Odjelu opće neurologije Varaždin 1.800 bolesnika, podjednako u obje godine i to je nešto manje nego ranije i to zbog pandemije jer neki bolesnici koji su imali moždani udar nisu se čak ni javili u bolnicu, što je nepovoljni utjecaj na potencijalne bolesnike s moždanim udarom. U te dvije godine bilo je podjednako muškaraca i žena 2021. godine, a 2020. je bilo nešto više muškarac. Više je bilo obolijevanja žena iznad 65 godina, kao i veća smrtnost u toj dobnoj skupini, a zabilježili smo također veći broj žena u skupini od 30 do 50 godina, kao i nešto veću smrtnost u odnosu na muškarce – kazala je voditeljica Odjela za neurologiju Opće bolnice Varaždin.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije  doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije, subspecijalistica za kronične neurodegenerativne bolesti u Općoj bolnici Varaždin je poručila kako je danas dana kada se želi upozoriti na specifičnosti moždanog udara u žena, zbog čega je toliko važno naglasiti da su žene posebno podložne nastanku moždanog udara.

-Danas želimo upoznati naše sugrađanke i sugrađane na simptome koji upućuju na moždani udar, kako ih prepoznati i koliko je važno na vrijeme javiti se liječniku da bi se moždani udar mogao uspješno liječiti.  Žene, kao i muškarci, imaju jednake riziko faktore za moždani udar, a to su povišeni krvni tlak, povišeni šećer, patološki sastav masnoća u krvi, pretilost, pušenje, nedovoljno kretanje. To su sve zajednički riziko faktori za muškarca i ženu. Međutim, žene imaju dodatne riziko faktore, a to su hormonalni poremećaji. Upravo zbog toga moždani udar je puno češći u žena i to u generativnoj dobi. Posebno je opasan period trudnoće i nakon trudnoće, kad je patološka sklonost zgrušavanja krvi odnosno pucanje krvnih žila i žene su posebno sklone da u tom periodu razviju moždani udar. Drugi opasni period za žene upravo zbog tih hormonalnih promjena je period menopauze. To su dvije dobne skupine kad žene češće obolijevaju od moždanog udara. Osim toga žene imaju češće migrenske glavobolje– istaknula je doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač.

Akciji se odazvala i Martina Kosec, 39-godišnja majka troje djece koja je doživjela i preživjela moždani udar u 37. tjednu trudnoće.

-Moram priznati kako su smetnje nastale naglo: prvo sam imala jaku glavobolju, zatim mi je počeo trnuti jezik i jako teško sam govorila. Moj suprug i ja, odnosno cijela obitelj, jako smo se uplašili i otišli smo prvo na ginekologiju gdje su odmah shvatili da je riječ o moždanom udaru. Kontaktirali su neurologa i hitno su napravljeni CT mozga i magnetna rezonanca. Nakon liječenja sam se, na svu sreću, jako dobro oporavila, ali povremeno primjećujem da mi još uvijek titra usnica. Ostane ti neki strah i razmišljaš hoće li se nešto takvo ponoviti i nikome ne bih poželjela da prođe to što sam ja prošla, zato se treba paziti i  zdravo živjeti – poručila je svima Martina Kosec.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Jana Koščak dijelila medalje na kvalifikacijama Erste Plave Lige

  Stadion Sloboda u Varaždinu, 22. svibnja bio je domaćin kvalifikacija za Erste Plavu ligu 2024, za koju su se natjecali učenici osnovnih škola iz Varaždinske županije i okolice. Sudjelovalo je 187 djece od 1. do 6. razreda, a po dvoje najboljih iz svake discipline i kategorije plasiralo se na finalno natjecanje, koje će se održati 7. rujna u Zagrebu u sklopu memorijala Boris Hanžeković. Nenad Pavliček iz Atletskog kluba Sloboda, […]

  today25/05/2024 8

  0%