play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Uručeni pehari najboljim mladim šahistima Varaždinske županije

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače uručeni su pehari najboljima na PUŽ-u – Pojedinačnom županijskom prvenstvu u šahu za osnovne i srednje škole u školskoj godini 2022./23. Pehari su dodijeljene u tri kategorije, za niže i više razrede, te srednje škole, a uručili su im predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić i predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije i voditelj Centra izvrsnosti za šah Željko Matkun. Uručenju nagrada prisustvovali su pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek i zamjenica pročelnika Sanja Herceg.

Predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić tom prilikom zahvalio se učenicama i učenicima koji svojim trudom, zalaganjem i rezultatima promiču ime Varaždinske županije na najbolji mogući način. „Raduje me ovogodišnji rekordan odaziv mladih koji su se uključili u izvannastavnu aktivnost šaha, a shodno tome i ova brojka od njih 300-tinjak iz 32 škole koji su sudjelovali na natjecanju nije zanemarena, već za svaku pohvalu. Prije šest godina Varaždinska županija pokrenula je projekt Uvođenja šaha u škole Varaždinske županije, a ovo natjecanje samo je žila kucavica tog projekta. Kada uzmemo u obzir da se kroz igranje šaha razvijaju kognitivne sposobnosti učenika, potiče kritičko razmišljanje i povećava moć dugotrajne koncentracije, onda nam je drago da je jedan ovakav projekt zaživio u Varaždinskoj županiji kako bi se što više djece moglo upoznati s ovom kraljevskom strateškom igrom” – poručio je mladim šahistima predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić.

Natjecanje se sastojalo od pet turnira tijekom školske godine, u tri konkurencije: za niže i više razrede osnovnih, te za srednje škole, pri čemu se rezultati ostvareni na pojedinom turniru boduju za ukupni plasman. Pobjednici u ukupnom plasmanu ujedno su županijski prvaci u šahu, a najbolje djevojčice, odnosno djevojke, su županijske prvakinje – objasnio je predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije i voditelj programa šaha u sklopu Centra izvrsnosti iz informatike Željko Matkun. „Ovo je bila 7. sezona PUŽ-a i ove je godine odaziv bio rekordan, s više od 300 učenika na natjecanjima, što nam potvrđuje da postoji interes mladih za šah. Ujedno je ovo i četvrta godina kako djeluje Centar izvrsnosti za šah gdje mentori, koji su redom šahisti s međunarodnim šahovskim titulama, rade s 30 učenika. Šah je vrlo kompatibilan sa STEM područjem, te je danas, u 21. stoljeću, kada se traži kritičko razmišljanje, preporučljivo i poželjno da se djeca upoznaju sa šahom” – rekao je Matkun.

U ime županijskih prvaka okupljenima se obratila učenica Prve gimnazije Varaždin Laura Friščić „Šah sam naučila igrati od tate. On i djed igrali su šah, pa smo tako braća i ja naučili igrati šah, uključili se u klub i krenuli s natjecanjima. Sada šah igram već šest godina i izabrala sam ga jer je jako dobar za razvoj mozga. Ovogodišnje natjecanje bilo je poprilično zahtjevno i zanimljivo jer je konkurencija bila jaka, ali i sljedeće godine planiram se uključiti u njega” – poručila je Laura Friščić.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda osvojio je Jakov Friščić iz Ivanca, drugo mjesto pripalo je Andrii Sheyka iz II. OŠ Varaždin, a treće Petru Ribiću iz Ivanca. Treća najbolja djevojčica je Eva Petrinjak iz Ivanca, drugo mjesto osvojila je Tea Martinčević iz Druškovca, dok je prvo mjesto pripalo Patriciji Užar, također iz Druškovca. U kategoriji viših razreda najbolji su bili prvoplasirani Max Poljan iz VI. OŠ škole Varaždin, Adrian Petrus iz Bisaga kao drugo plasirani, dok je treće mjesto osvojio Filip Smuđ iz VI. OŠ Varaždin. Najbolja djevojčica bila je Paula Friščić iz Ivanca, drugo mjesto osvojila je Tara Rušec iz Druškovca, a treća je bila Petra Šestak iz Črešnjeva. Nagrađeni srednjoškolci su Pavlo Kovaček iz Elektrostrojarske škole Varaždin koji osvojio prvo mjesto, Matej Friščić Iz Druge gimnazije Varaždin s osvojenim drugim mjestom i Petar Križanić iz Prve gimnazije Varaždina kao trećeplasirani. Najbolja djevojka bila je Laura Friščić iz Prve gimnazije Varaždin, drugo mjesto osvojila je Jelena Inkret iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, a treće Janja Inkret iz Druge gimnazije Varaždin.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bumbari Varteksa osvojili treće mjesto na turniru u Švicarskoj

  Mladi nogometaši U-12 iz NK Varteks ponosno su se vratili kući s brončanim medaljama s prvog turnira prijateljstva „Crohelvetic Fussball Cup“ koji je održan u nedjelju, 23. lipnja, na terenima Sportanlage Schweizerbild u gradu Schaffhausenu, prijateljskom gradu Varaždina u Švicarskoj. Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Varaždina turnir je održan u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu, uz potporu Kulturne udruge HSD Ban St. Gallen i grada Schaffhausena. Ovaj turnir okupio […]

  today24/06/2024 1

  0%