play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Uređenje dječjeg igrališta u jugoistočnom dijelu Dravske park-šume u Varaždinu

Javnoj ustanovi PRIRODA Varaždinske županije odobren je Projekt uređenja edukativnog igrališta u Dravskoj park-šumi u Varaždinu koji je krajem 2018. godine prijavljen na Natječaj iz Programa ruralnog razvoja za provedbu podmjere 8.5. “Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava” tipa operacije 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“, za koji je dobivena i suglasnost Hrvatskih šuma obzirom da se projekt provodi na šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske kojim upravljaju Hrvatske šume d.o.o. u okviru gospodarske jedinice „Park-šume grada Varaždina“.

Radi se o projektu koji obuhvaća uređenje prostora postojećeg dječjeg igrališta koje se nalazi u jugoistočnom dijelu Dravske park-šume u Varaždinu u edukativni šumski eko-kutić (obnovu postojećeg šesterokutića s klupama, postavljanje info-ploče, šumskog slušala i svirala te edukativnog seta za najmlađe), kao i zahvate uređenja okolnog šumskog područja u kojem se nalazi i Botanički spomenik prirode – Skupina stabala bijelih topola (uređivanje prohodnosti postojećih šumskih puteva i staza, orezivanje potencijalno opasnih stabala i suhih grana, radove osiguravanja i stabilizacije stabala, hortikulturne radove, čišćenje terena i slično).

Tom prilikom su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar , pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek te predstavnici Hrvatskih šuma Tomica Cukor, Emilija Seidl i Dalibor Štorga obišli prostor te izrazili zadovoljstvo uređenjem spomenutog prostora.

Ravnateljica ustanove Sanja Kopjar je rekla kako će se ovim preuređenjem stvoriti jedno lijepo i edukativno područje. „Projekt je 2018. godine prijavljen u suradnji s gradom Varaždin koji financirao izradu projektne dokumentacije obzirom da je grad bio i vlasnik dječjih igrala koja su zbog dotrajalosti u međuvremenu uklonjena, te se ovom prilikom grad Varaždin ponovno poziva da se uključi u ovaj projekt, u smislu postavljanja dječjih igrala .Ovdje će se obnoviti postojeći šesterokutić s klupama, postavit će se info-ploče, šumska slušala i svirala te edukativni seta za najmlađe.” – rekla je Sanja Kopjar te dodala kako se u ovom dijelu šume želi urediti jedan ekokutić u kojem će djeca školske i predškolske dobi moći boraviti. „Preduvjet za to je uređeni šumski prostor, a ovdje se nalazi i botanički spomenik prirode u kojem se nalaze stare topole te će se napraviti njihova sanacija, orezati će se suhe grane i urediti putevi.”- istaknula je Sanja Kopjar te pozvala i Hrvatske šume da u okviru svoje nadležnosti, uklanjanjem suhih i opasnih stabala iz dijela šume oko dječjeg igrališta, kao i nadomjesnom sadnjom doprinesu uređenju i unapređenju stanja ovog višestruko zaštićenog područja.

Župan Anđelko Stričak je istaknuo kako je svaki kutak Varaždinske županije atraktivan i zanimljiv, od ravničarskog do bregovitog dijela. „Svaki dio ima područje zaštite tako da ovdje uz rijeku Dravu imamo proglašeno područje biosferni rezervat Mura-Drava-Dunav, a u suradnji s državom radimo na proglašenju Ivančice parkom prirode dok naša ustanova Priroda Varaždinske županije vodi brigu o 26 lokaliteta koja su pod zaštitom. Obzirom da kreću zahvati cilj nam je pravodobno informirati građane, od idućeg tjedna kreće postupak rušenja 155 uvelih stabala, a sve kako bi s jedne strane osigurali sigurnost građanima koji ovdje borave, a s druge strane da poduzmemo sve da se ovaj prostor adekvatno zaštiti. Hrvatske šume će taj posao kvalitetno odraditi” -poručio je župan Stričak.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je naznačio kako će Grad Varaždin donirati igrala za djecu, ali je pritom istaknuo vandalizam kao problem u ovoj Dravskoj park šumi. „Neodgovorni pojedinci uništavaju jednu dobru namjeru i mislim da trebamo razmišljati u smjeru postavljanja kamera jer nam je cilj spriječiti devastaciju” – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Predstavnici Hrvatskih šuma revirnik Tomica Cukor, dipl.ing te Emilija Seidl, dipl.ing. su istaknuli kako je prioritet i želja svih očuvanje, zaštita i unaprjeđenje same šume, a to se na ovome području sve radi u suradnji s ustanovom.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Gradonačelnik Čehok obišao radove na izgradnji učionice na otvorenom

  Gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok s ravnateljem VII. osnovne škole Varaždin Juricom Hunjadijem obišao radove na uređenju nove školske učionice na otvorenom. „Učionica će biti multifunkcionalna gdje će djeca moći odrađivati skoro kompletne sadržaje, odnosno bit će opremljena sa svim učioničkim materijalom, a najveća joj je prednost što je vani, uz zelenilo, na svježem zraku.“ – najavio je ravnatelj škole te spomenuo da kreću i pozivi za prijavu na natječaj za […]

  today14/05/2021 104

  0%