play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Uoči Dana državnosti položeni vijenci i upaljene svijeće

Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske koji se obilježava 30. svibnja, kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje, te civilne žrtve Domovinskog rata.

Polaganjem zajedničkog vijenca počast su u pratnji Husarske garde i Varaždinske građanske garde uz članove mnogobrojnih braniteljskih udruga, predstavnike PU varaždinske, odali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, zamjenica župana Silvija Zagorec te predsjednik gradskog vijeća grada Varaždina Lovro Lukavečki.

Pozvavši na minutu šutne za sve poginule i preminule te nestale, župan Stričak je rekao kako je 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi višestranački Sabor te smo tada kao država krenuli putu k osamostaljenju i neovisnosti. „Zbog našeg puta i stremljenju prema samostalnosti i neovisnosti, međunarodnom priznanju, godinu dana nakon toga dolazi do velikosrpske agresije i većina domovine bila je okupirana. Uslijedile su vojnoredarstvene operacije oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija, a nakon toga obnova, ulazak u euroatlantske asocijacije, NATO, EU i ove godine u Schengen i EU zonu. I sve ovo platili smo poginulima u Domovinskom ratu i njihova žrtva nam treba biti nit vodilja” – rekao je župan.

Gradonačelnik grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj je istaknuo kako smo se danas prisjetili svih onih koji su utkali svoje živote u slobodnu i neovisnu Hrvatsku, ali i onih koji su dali doprinos da ova hrvatska država izraste u jednu respektabilnu europsku državu. „Postali smo članicom Europske unije, NATO-a, Schengenskog prostora, eurozone. Napravljeno je dosta, ali vjerujem da se moglo i više te da ćemo u sljedećem periodu svi zajedno prionuti poslu i izgraditi pravu i demokratsku socijalnu državu” – kazao je gradonačelnik.

Ljubica Florijan, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije je naglasila kako je Dan državnosti najveći praznik u Republici Hrvatskoj te joj je drago da se na ovaj način taj praznik obilježava, a kako je istaknula, članovi udruge su odali počast i poštovanje onima koji su snivali o slobodnoj Republici Hrvatskoj, a koju, nažalost, nisu doživjeli.

Molitvu za sve poginule, preminule te nestale predvodio je velečasni Ivica Horvat, a odavanje počasti svojom su nazočnošću uveličali i pripadnici počasne desetine 2. oklopnomehanizirane bojne “Pume” kao i počasna desetina interventne jedinice policije PU varaždinske.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Jana Koščak dijelila medalje na kvalifikacijama Erste Plave Lige

  Stadion Sloboda u Varaždinu, 22. svibnja bio je domaćin kvalifikacija za Erste Plavu ligu 2024, za koju su se natjecali učenici osnovnih škola iz Varaždinske županije i okolice. Sudjelovalo je 187 djece od 1. do 6. razreda, a po dvoje najboljih iz svake discipline i kategorije plasiralo se na finalno natjecanje, koje će se održati 7. rujna u Zagrebu u sklopu memorijala Boris Hanžeković. Nenad Pavliček iz Atletskog kluba Sloboda, […]

  today25/05/2024 8

  0%