play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

UNICEF Hrvatska nagradio učenike triju srednjih škola s tisuću eura

UNICEF Hrvatska i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije proteklog su tjedna u Glazbenoj školi u Varaždinu provodili radionicu UPSHIFT. Na radionici je sudjelovalo pedesetak učenika srednjih škola i njihovih nastavnika i mentora koji su kroz tri dana osmišljavali konkretne akcije kojima rješavaju probleme u svojoj zajednici.

Tri najbolja rješenja, ona koje su osmislili učenici Gospodarske, Glazbene i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole UNICEF je nagradio s tisuću eura koji će učenicima pomoći u provedbi rješenja za detektirane probleme.

Među najboljim su se idejama tako pronašli oni učenika Gospodarske škole koji će pokrenuti kreativnu kampanju za prevenciju pušenja među učenicima.

Bila su ovo tri zanimljiva i naporna dana, ali na kraju su se pokazala i vrlo uspješnima. Učenici su prepoznali problem pušenja kod srednjoškolaca te su kroz uzroke i posljedice zapravo osmislili nekoliko rješenja, nekoliko prototipa, od izrade osobnog vodiča, odnosno motivatora za prestanak pušenja, do edukativnih prezentacija koje bi izložili srednjoškolcima koji imaju problem s pušenjem s nadom da će se podići razina svijesti o opasnostima od posljedice pušenja za ljudsko zdravlje – istaknula je jedna od mentorica programa Jasminka Prstec, nastavnica Gospodarske škole Varaždin.

Učenici Glazbene škole svoju će nagradu iskoristiti za kutak za relaksaciju u kojem će moći boraviti između dužih čekanja na nastavu. Kako je istaknuo Fran Keretić, učenik tima Glazbene škole, kutak za relaksaciju je nešto oko čega se cijela škola slaže kako je izuzetno potreban.
Naš projekt je bio da se holu Glazbenoj školi preuredi kako bi se učenici mogli odmoriti kada imaju rupe od pola sata, sat ili duže zato što učenici koji putuju često potroše mnogo više novca nego mi koji smo iz Varaždina, ili oni koji su u učeničkom domu. Dakle, treba nam prostor gdje mogu doći odmoriti se, sjesti ili pročitati nešto, učiti u miru. Želimo malo udobniju atmosferu – ističe Fran.

Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škola dotle će postaviti razredne ormariće za spremanje razne opreme za nastavu koju trenutno moraju nositi u školu. Kako ističe Jurica Kovač, učenik škole, oprema za rad u laboratoriju zna dodatno otežati ionako pretrpane školske torbe.
Naš tim je radio na razvijanju ideje kojom bismo u školi postavili razredne ormariće. U njih bi spremali opremu za učenički rad u laboratoriju i dio udžbenika jer su nam torbe sve teže i teže pa u školu znamo tegliti puno previše stvari. Na ovaj bi način pomogli ne samo učenicima već i školi koja može nastaviti s ovim projektom nakon UPSHIFTA i s vremenom postaviti ormarić za svakog učenika. Naš je tim vodila profesorica Tamara Tkalec Car, a u njemu su još bili i Luka Pasariček, Iva Linzi, Andrija Ščuka i Luka Lamberščak – naglasio je Jurica.

Da je posao žirija koji je trebao odabrati najbolje ideje učenika težak, posvjedočio je i Zdeslav Markoč iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije, jedan od tročlanog Povjerenstva za ocjenjivanje ideja.
Biti u žiriju UPSHIFT-a nikada nije lako. Ovo je bilo jedno od najboljih izdanja ovog programa pa je i odluka bila teška. Zaista je svih 8 timova predivno prezentiralo i predstavilo rješenja za svoje probleme koje su uočili u lokalnim zajednicama. Morali smo zaista gledati na same detalje kako bi odvagnuli odluku o tome koja će tri pobjednička tima dobiti nagradu za provođenje svojih rješenja – istaknuo je Markoč.

UPSHIFT je u suštini trodnevna radionica koja objedinjuje poduzetnički i timski duh, praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici. Na radionici se stječu nova znanja i vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema. Voditeljica UNICEF-ovog Programa za mlade, Marijana Muhić pritom je naglasila:
UPSHIFT je program UNICEF-a koji se provodi u preko 50 zemalja. On je perjanica UNICEF-ovog programa i u Hrvatskoj se provodi od 2020. godine. Do sada smo uspješno proveli 18 ciklusa sa 170 projekata, od kojih je na terenu realizirano preko 70 projekata mladih. Preko 600 mladih iz cijele Hrvatske je do bilo uključeno u ovaj program za mlade.

S obzirom na to da je ovo izdanje UNICEFovog programa UPSHIFT u Varaždinu bilo svojevrsno pilotiranje, kako je istaknuto na svečanom proglašenju najboljih ideja, program se planira i dogodine kada bi se u cijelu priču uključila i Varaždinska županija te sve osnovne i srednje škole u županiji.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Završio je prebogat program Dana Miholja u Sračincu

    Proteklih je osam dana općina Sračinec živjela u ritmu Dana Miholja, tradicionalne proslave blagdana sv. Mihaela Arkanđela, nebeskog zaštitnika župe i općine, koji se slavi 29. rujna. Iza žitelja općine i njihovih mnogobrojnih gostiju prebogat je program, koji je kulminirao proteklog vikenda. U petak, na sam Dan Općine, održana je Sveta misa u župnoj crkvi, a kroz dan nisu održane druge manifestacije. Na sam blagdan treba biti u krugu […]

  today02/10/2023 53

  0%