play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin pokrenulo važnu inicijativu

Kako bi potaknuli veće zanimanje djece za obrtnička zanimanja Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin će nizom aktivnosti nastojati promovirati obrtnička zanimanja pa će za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola i njihove roditelje organizirati predavanja i radionice na kojima će predstaviti brojne prednosti koje donosi školovanje za obrtnička zanimanja.

-Nakon što smo godinama imali pad interesa učenika za obrtnička zanimanja, posljednjih godina svjedočimo obrnutom trendu. Sve više učenika izabire školovanje upravo za obrtnička zanimanja, pa učenici koji žele upisati neka obrtnička zanimanja moraju imati veći prosjek ocjena nego za neke gimnazijske programe. Primjerice, lani je obrazovni program za frizere upisalo dvadeset učenika a interes je bio čak pet puta veći. Stoga će na prijedlog Ceha frizerskih obrta, Udruženje obrtnika Varaždin pokrenuti inicijativu za povećanje upisnih kvota za ovo zanimanje, kao i za neka druga deficitarna obrtnička zanimanja. Naše će udruženje nizom aktivnosti nastojati poticati interes učenika za školovanje u obrtničkim zanimanjima, jer djeca koja se školuju za obrtnička zanimanja imaju sigurnu budućnost. Djeca koja upišu te programe najvjerojatnije će dobiti i stipendiju, jer primjerice, samo Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin godišnje stipendira dvadeset učenika, a stipendije daju i jedinice lokalne samouprave ali i brojne tvrtke. Učenike koji završe školovanje za obrtnička zanimanja odmah čeka zaposlenje i solidna primanja. Sve te prednosti školovanja za obrtnička zanimanja predstavit ćemo već učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima, kako bi što više učenika potaknuli na školovanje za deficitarna obrtnička zanimanja – naglasio je Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Ova inicijativa predstavljena je na sastanku koji su predstavnici Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin – predsjednik Vladimir Bais i dopredsjednik Boris Kos, te Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Zdenko Marenčić, predsjednik Ceha autoprijevoznika, Biljana Rak, predsjednica Ceha trgovine, Ivan Horvat, predsjednik Ceha građevinskih obrta, Ksenija Plavec Fiket , predsjednica Ceha uslužnih obrta i obrta za intelektualne usluge gospodarskog karaktera te Dubravka Zdjeličan, predsjednica Ceha proizvodnih obrta, u petak, 3. ožujka, održali s predstavnicima Grada Varaždina i općina Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Jalžabet, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija,Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica, jedinica lokalne samouprave u kojima djeluje Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin.

Na sastanku, na kojem su bili Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec, Rajko Solar, načelnik Općine Jalžabet, Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec, te Slađana Miočić , pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina, i Ivana Borovec, viša stručna suradnica za gospodarstvo i strateško planiranje Grada Varaždina, istaknuta je dobra suradnja Udruženja i jedinica lokalne samouprave, a posebno je naglašena važna uloga koju obrtnici imaju u gospodarskom razvoju ovih jedinica lokalne samouprave u kojima posluje 1.886 obrtnika.

-Naši obrtnici, čiji broj polako ali sigurno raste, susreću se s brojnim problemima, zato smo na ovom sastanku s predstavnicima jedinica lokalne samouprave razgovarali na koji način ove općine i Grad Varaždin mogu pomoći i obrtnicima olakšati poslovanje, posebice kroz potpore njihovih nastupa na sajmovima i sličnim gospodarskim manifestacijama. Složili smo se da je uspješno poslovanje obrtnika zajednički interes, pa će suradnja s ovim jedinicama lokalne samouprave biti još intenzivnija  – istaknuo je Vladimir Bais, predsjednik varaždinskog Udruženja hrvatskih obrtnika.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024

  0%