play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Udruga žena “Maruša” iz Maruševca pripremila najbolje jelo od tikve

Na poziv KUD-a Beletinec i predsjednika Franje Kuharića, etnologa Tibora Martana te Općine Sveti Ilija, Udruga žena Maruša iz Maruševca uspješno se predstavila na gastro manifestaciji „Janino v Beletincu“ na kojoj su udruge i umjetnička društva predstavljali tradicionalne običaje, pjesme i plesove našega kraja. Predstavljala su se i starinska jela od tikve, kao i prerađevine ove vrijedne namirnice poput ulja i koštica.

Udruga Maruša svoju općinu predstavila je gastronomskim delicijama i to kolačem od buče s makom, dizanim pečenim tijestom s bučinim uljem, kuhanim sirom s bučinim košticama i slanim kolačem od tikve s prženim lukom – kolačem koji je osvojio sve prisutne, pa i stručni žiri pa su žene iz Maruševca primile priznanje za najbolje jelo manifestacije u Beletincu, a što je potvrdio i predsjednik stručnog žirija Damir Crleni.

Predsjednica Udruge žena Maruša Mirjana Podbojec je kazala: “Udruga žena Maruša je mlada i malobrojna, no sve članice su vrlo vrijedne te se trude, uz ostale udruge koje čuvaju običaje i starinu, prenijeti mladim naraštajima okuse i tradicionalne vrijednosti našega kraja. To je izuzetno vrijedna kulturna baština i treba je čuvati i prenašati s koljena na koljeno. Samo tako neće pasti u zaborav.” – kazala je predsjednica Mirjana Podbojec i zahvalila za dobiveno priznanje.

 

Foto: FB

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Razno

    Ovogodišnja Conpasta – Internacionalni kongres slastičarstva i gastronomije u znaku jela iz Australije, Japana, Austrije, Slovenije i Hrvatske

    Varaždinska županija i ove je godine domaćin te pokrovitelj  internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije Conpasta koji se po šesnaesti puta održava u Hotelu Turist u Varaždinu, a okuplja proizvođače tjestenine, slastičare te članove mnogih udruga s područja Varaždinske županije, ali i šire. Tema ovogodišnjeg kongresa je  „Tjestenina srce gastronomije“. Tako su mnogi posjetitelji imali prilike degustirati različite vrste tjestenina, šurlice, rezance, požirake, fuže, taškrle, pljukance kao i kolače izrađene po […]

    today04/11/2025 9

    0%