Ovoga tjedna vrijedne članice Udruge žena “Maruša” iz Maruševca predstavile su aktivnosti i proizvode udruge s područja Općine Maruševec na 12. Internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva u hotelu “Well” u Tuheljskim Toplicama.
Kongres je pratilo mnogo inozemnih slastičara, pa se tako tu našlo izlagača i prezentatora iz zemlje partnera Slovenije, iz cijele Hrvatske, Armenije, dalekog Japana, a sveukupno je na kongresu sudjelovalo oko 400 sudionika.
Udruga žena Maruša predstavila se tradicionalnim kolačima svojega kraja, a među njima je i prvi zaštićeni proizvod Maruševca “Hajdini sirni štrukli”.
U sklopu kongresa, održao se i “Pastry cup of Croatia”, odnosno natjecanje slastičara seniora Alpe Adria i zemalja bivše Jugoslavije te ARTslast, natjecanje juniora i učenika srednjih slastičarskih škola kao i FOLKSLAST – promocija izvornih hrvatskih slastica.
Interes za natjecateljskim dijelom ‘Interslasta’ ove je godine bio izuzetno velik, obzirom da se prijavilo oko 60 ekipa srednjih škola te 52 ekipe seniora i hobista.
Stručni pokrovitelj manifestacije su Hrvatski kuharski savez i Udruga slastičara Hrvatske, a na desetke uzoraka kolača prijavljenih na natjecanje ocjenjivali su vrsni chefovi kuhari.
Članice Udruge žena Maruša predstavile su gastronomsku baštinu maruševečkog kraja, a o impresivnim rezultatima govore i sljedeće brojke: bilo je oko 250 vrsta kolača, 94 natjecateljskih ekipa srednjih škola, 60 ekipa Udruga žena i drugih natjecateljica te 13 Udruga koje su dale na raspolaganje svoje kolače za ocjenjivanje inozemnom žiriju.
Ove godine je u kategoriji Folkslast, gdje je ocjenjivanje provodio inozemni žiri, odlučeno da svi izvorni kolači zaslužuju medalju. Tako su i maruševečki ”Hajdini sirni štrukli “ dobili zlatnu medalju, a njihova članica Mirjana Vrbanec srebrnu medalju u kategoriji slastica za kolač “Breskvice”.
-Željeli smo da stranci ocjene naše izvorne kolače i zato smo odlučili dati medalje, to je velika pohvala za trud svih članica udruga koje predstavljaju svoj kraj i tradicionalne slastice – rekao je organizator kongresa Stjepan Odobašić.