play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“ kreće u novu akciju sadnje stabala

Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“ će krajem mjeseca studenog ove godine krenuti u novu akciju sadnje stabala diljem Hrvatske. U suradnji s volonterima u dvorištima dječjih vrtića i škola sadit će sadnice autohtonih sorti voćki.

Kako bi udruga prikupila sredstva za kupnju sadnog materijala te potrebnog alata i opreme, na platformi Croinvest pokrenula je kampanju skupnog financiranja koja je 10. listopada predstavljena u javnom voćnjaku u Varaždinu. „Nadamo se da će nas građani, tvrtke i lokalne vlasti poduprijeti u namjeri da ozelenimo javne površine oko vrtića i škola. Voćke ćemo saditi diljem Hrvatske, a djelovanje želimo proširiti i na susjedne zemlje“ – kazala je Mateja-Anđelina Kramar, voditeljica udruge „Zasadi stablo, ne budi panj!“ na predstavljanju kampanje u javnom voćnjaku u Varaždinu.

Kampanjom skupnog financiranja namjerava se prikupiti 1.500.000 kuna. Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“ s volonterima je u protekle tri godine u Hrvatskoj zasadila više od 200.000 stabala. Sada želi da se ta brojka udvostruči.

U Varaždinu, na području Beli kipi, namjeravamo napraviti novi javni voćnjak temeljen na permakulturi. Želimo da to bude mjesto kamo će najmlađi dolaziti u društvu svojih roditelja te baka i djedova, ubirati plodove te osvješćivati vrijednost zdrave hrane. Takvi voćnjaci doprinose i zaštiti prirode od klimatskih promjena“ – istaknuo je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Davor Brečak, viši stručni savjetnik za voćarstvo u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, istaknuo je da je riječ o hvalevrijednoj akciji jer sadnja stabala utječe na zdravlje okoliša i ljudi te educira djecu predškolske i školske dobi o uzgoju voća.

Dražen Keresteny, predstavnik portala Pametni-gradovi.eu, rekao je da iza pametnih gradova ne stoji samo tehnologija. Naglasio je da betonizacija ne donosi ništa dobro za razliku od stabala i drugih biljaka. Biljke, naime, pozitivno utječu na kvalitetu života ljudi, proizvode kisik, štite klimu te doprinose očuvanju biološke raznolikosti.

Poveznica na kampanju: https://croinvest.eu/kampanja/zasadi-stablo-ne-budi-panj/

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Maruševcu

    Svetom misom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika žrtvama ratova i poraća u subotu je u jutarnjim satima u Maruševcu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja. Počast poginulima odali su u Maruševcu brojni građani te predstavnici Općine Maruševec, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Maruševec te Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora - podružnice Varaždinske županije. Program […]

  today07/08/2023 80

  0%