play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Udruga „Pinta” održala tradicionalno „Vincekovo”

Novomarofska Udruga vinogradara i voćara „Pinta” u subotu je organizirala tradicionalnu proslavu blagdana svetog Vinka koja se ove godine održala u vinogradu u Oštricama. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji kojom novomarofski vinogradari, članovi udruge i građani uz druženje na otvorenom obilježavaju početak sezone radova u vinogradu.

Unatoč epidemiološkoj situaciji, Udruga „Pinta” uspjela je organizirati tradicionalno „Vincekovo” koje se ove godine održalo u kontroliranim uvjetima i s ograničenim brojem posjetitelja uz obavezne covid potvrde. „Ove godine manifestaciju smo organizirali u Oštricama na jednom lijepom, velikom prostoru gdje posjetitelji mogu održavati razmak” – rekao je Dragutin Košćak iz Udruge „Pinta” koja „Vincekovo” održava već dvadesetak godina s ciljem očuvanja tradicije.

Nakon svete mise i blagoslova vinograda i vinogradara koje je predvodio Mihael Čavlek, župnik župe Oštrice, manifestacija se nastavila prigodnim obredom rezidbe i kićenjem trsa koje je prema „Križevačkim štatutima“ predvodio ceremonijal mešter Krunoslav Čolo. Kako je pojasnio Košćak, radi se o ceremoniji kojom se trsovi nagrađuju za dobar prošlogodišnji urod, a ujedno se zaziva dobar urod i u narednoj godini. „To je tradicionalna manifestacija koja se godinama održavala u našem kraju tako da smo na nju ponosni i činimo sve da se ona ne prekine” – poručio je Košćak uz zahvalu vinogradarima iz Oštrica koji su uz Udrugu „Pinta” organizirali ovogodišnje „Vincekovo”.

Vinogradarima i građanima pridružio se i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je pohvalivši „Pintu“ za uspješnu organizaciju još jedne manifestacije naglasio važnost očuvanja tradicije i starih običaja. „Bez obzira na prilično složenu epidemiološku situaciju, vinogradari su i ove godine uspjeli organizirati tradicionalno „Vincekovo” što je dokaz da doista drže do naših običaja i do naše tradicije. Grad Novi Marof će, kao i do sada, i ubuduće podržavati ovakve i slične aktivnosti jer su nam udruge koje čuvaju tradiciju i običaje i prenose ju na mlađe generacije izuzetno važne” – rekao je Jenkač.

Podršku Udruzi vinogradara i voćara „Pinta“ daju i iz novomarofske Turističke zajednice, a Renata Horvatić istaknula je da manifestacije koje udruge provode doprinose ukupnoj turističkoj slici grada Novog Marofa. „Udruge su nam dobri partneri, a u vremenima koja su izazovna čestitam im na uspješnoj organizaciji” – poručila je Horvatić.

Nakon ceremonije uz dobru glazbu sastava „Fiškali”, jelo i piće uslijedila je veselica koju je dodatno uveličao i nastup novomarofskih kuburaša „Grebengradske haramije“.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Osnovnoj školi Tužno otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj

    U Osnovnoj školi Tužno danas je svečano otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj. Uređena je i opremljena u sklopu projekta Google referentne škole, a riječ je o globalnom standardu u obrazovanju iz područja računalstva i informatike. Varaždinska županija je kao osnivač škole izdvojila gotovo 80.000 eura za uređenje nove informatičke učionice, 58 računala, potrebne licence i drugo. - Unutar mjesec dana smo u tri navrata bili prvi u Hrvatskoj. […]

  today15/04/2024 6

  0%