play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Udruga Medarica darovala med dječjem vrtiću

I ove godine Pčelarska udruga Medarica iz Mađareva obradovala je djecu u dječjim vrtićima ukusnim domaćim medom. Nastavak je to akcije ukazivanja na važnost konzumiranja meda u svakodnevnoj prehrani te zaštite i uloge pčela u očuvanju bioraznolikosti. Udruga redovito prikuplja med od svojih članova i poklanja ga mališanima.

U Dječjem vrtiću Novi Marof s predsjednikom Udruge Medarica Vladom Topolovcem bio je i gradonačelnik Siniša Jenkač. „Čestitam našim medarima što svake godine, već nekoliko godina uzastopce, uspiju donirati domaći med iz naših košnica, podijeliti ga dječjim vrtićima. To je lijepa gesta koja s jedne strane omogućuje djeci da koriste kvalitetan domaći med, a s druge strane i promovira naše medare i medarstvo. Važno je skrenuti pozornost ljudima da vode brigu kakav med kupuju, da provjere na policama odakle je med. Često puta imamo slučajeve da je uvozni med upitne kvalitete. Moja poruka sugrađanima, ako se odlučuju na kupovinu meda, da to učine od provjerenih, domaćih proizvođača, koji mogu garantirati da je med prirodan.” – izjavio je gradonačelnik Jenkač.

A što se tiče samog pčelarstva, u Novom Marofu vrlo je aktivno pa su tako gradonačelnika Jenkača, koji je i član Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, s aktualnom problematikom u tom području upoznali predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza. Predsjednik Saveza Željko Vrbas naglasio je da pčelarstvo žele podići na višu razinu. Očekuju da će Zakonom o poljoprivredi dobiti dio poslova koji spadaju u domenu Ministarstva poljoprivrede, za što imaju provedbene i organizacijske resurse sa 154 udruge. „Od 2008. godine radimo prikupljanje evidencije pčelara i pčelinjaka i taj posao nadamo se da ćemo raditi i dalje. Ali nećemo više biti kao nositelji poslova utvrđenim pravilnikom nego zakonom što bi nam olakšalo posao i dalo višu poziciju – pojasnio je Vrbas. „Situacija u pčelarstvu je prilično loša. Prošla je pčelarska godina bila izuzetno loša jer imamo pandemiju gdje su bila ograničena kretanja. Imali smo potres gdje je stradalo, po sadašnjim evidencijama, 6500 pčelinjih zajednica na području Sisačko-moslavačke županije. Imamo niz stvari s kojima se suočavamo već dulji niz godina, a to je nekontrolirani uvoz pčelinjih proizvoda, nered na tržištu koji pokušavamo riješiti. Kao savez udruga radimo koliko možemo, ali nemamo baš velike moći. Zato su jako dobri ovakvi sastanci s ljudima koji se nalaze u poziciji da nam pomognu u Saboru. U odnosu na zemlje bivše Jugoslavije koje nisu u Europi mi prednjačimo, ali u odnosu na zemlje u EU mi smo na dnu” – rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza u Novom Marofu.

Gradonačelnik Jenkač je naglasio da će se prema saborskom Odboru za poljoprivredu i Ministarstvu poljoprivrede krenuti s određenim prijedlozima pčelara. „Sve u cilju poboljšanja uvjeta rada pčelara, a onda i očuvanja pčela, jer trebamo naglasiti cijeloj zajednici da pčele nisu samo proizvođači meda nego i najveći oprašivači biljaka koji osiguravaju ne samo daljnji razvoj medarstva nego i bogati poljoprivredni prinos.” – kazao je Jenkač.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 4

  0%