play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Učenici OŠ Svibovec Toplički sudjelovali u projektu „Putujmo Hrvatskom srcem”

Nakon što su čitavu godinu sudjelovali u još jednom hvalevrijednom projektu, učenici Osnovne škole Svibovec u srijedu su predstavili svoje likovne i kreativne radove. Riječ je o zanimljivom i vrijednom projektu „Putujmo Hrvatskom srcem” koji se provodio u sklopu građanskog odgoja i financiran je sredstvima Varaždinske županije.

Učenici su prikupljali informacije o raznim dijelovima svoje države, a najzahtjevniji dio projekta bila je izrada reljefne karte Hrvatske.

Da je riječ o zaista bitnom projektu u sklopu kojeg su učenici puno naučili, istaknula je i ravnateljica Melita Mesarić naglasivši kako je cijeli projekt povezan u jednu cjelinu.

– Učenici su obradili sve dijelove Hrvatske, izrađivali su reljefnu kartu, napravili neke suvenire koje ćemo moći pokloniti, radili su prezentaciju, saznali dosta stvari o običajima, tradiciji, zaštićenim životinjama i parkovima prirode – pojasnila je Mesarić.

 

Osim prezentacije projekta i radova, učenici su sudjelovali i u starinskim društvenim igrama kao što su skakanje u vrećama, gađanje praćkom, činkanje i svinkanje, ali i u pripremi i degustaciji tradicionalnih jela; čobancu, varaždinskim klipičima, fritulama i sporaniku čime su doznali više o običajima iz svih dijelova Hrvatske.

 

-Smatram ovaj projekt značajnim jer će se kroz njega učenici malo odmaknuti od škole i programa, saznati ponešto o prošlosti, a usput se i zabaviti – naglasila je Mesarić dodavši da iako je ovo prvi projekt iz građanskog odgoja, škola kontinuirano provodi razne aktivnosti.

Tako niži razredi Osnovne škole Svibovec trenutno sudjeluju u projektu Građanin, a provode se i razne izvannastavne aktivnosti, među kojima je i vrtlarenje. Naime, škola ima svoj vrt i voćnjak s četrdesetak stabala jabuka.

 

Podršku učenicima i školi dala je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je naglasila važnost provođenja raznih izvannastavnih aktivnosti i sudjelovanja u raznim projektima.

 

-Time učenici proširuju svoje znanje i dobivaju širu sliku o društvu i državi u kojoj žive što je izuzetno važno za njihov budući život. Čestitam našoj Osnovnoj školi Svibovec na još jednom uspješnom projektu u sklopu kojeg su naši učenici stekli ono najvažnije, naučili su više o svojoj domovini, tradiciji, kulturi i običajima zahvaljujući čemu će, uvjerena sam, jednog dana izrasti u tolerantne mlade ljude koji vole svoje, a poštuju tuđe – poručila je Ratković dodavši kako će im Grad Varaždinske Toplice uvijek biti podrška u svemu što rade.

 

Projekt su osmislile učiteljice likovne kulture i hrvatskog jezika, Sandra Pokos i Tamara Mandac, a kako su pojasnile, učenici su u sklopu projekta bili podijeljeni u pet timova.

 

-Svaki tim imao je zadatak istražiti određeno područje Republike Hrvatske; Hrvatsko zagorje, Međimurje i Podravinu, Istru i Primorje, Dalmaciju i otoke, Slavoniju i Baranju te Liku i Gorski Kotar tako da su istraživali običaje, kulturu, dijalektizme, nacionalne parkove i parkove parkove prirode, zaštićene vrste biljaka i životinja, sakralne i vjerske objekte, znamenitosti, tradicijsku glazbu i poznate glazbenike te pisce i pjesnike – rekla je Mandac.

Nakon toga izrađivali su suvenire, oslikavali šalice, platna i majice, a najveći i najzahtjevniji dio bila je izrada reljefne karte u kojoj sudjelovali svi učenici viših razreda zajedno s učiteljicom Sandrom Pokos.

 

-Kod izrade reljefne karte naišli smo na puno prepreka i problema no timskim radom i upornošću dobili smo zavidan rezultat. Reljefnu kartu smjestili smo u prostorije škole te je svi učenici mogu koristiti prema potrebi. Naučili smo puno toga novog, istraživali svoju domovinu, saznali važne stvari o običajima, kulturi, prirodnim i kulturnim znamenitostima, a prije svega dobro se zabavili – kazala je Pokos.

 

Jedna od učenica koja je sudjelovala na projektu je Valentina Posavec koja je naslikala Trakošćan.

 

-Izabrala sam Trakošćan kao jedan jako lijepi simbol naše države. Naslikali smo i zagrebačku Katedralu, Plitvička jezera i Vukovarsku golubicu. Naučila sam kako je naša domovina zapravo lijepa i kako trebamo poštivati prirodu i sve kulturne spomenike – rekla je Valentina.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Javni poziv za izradu Idejnog arhitektonskog rješenja građevine edukacijsko-sportskog centra „Beli Kipi“

  Grad Varaždin u suradnji s Razvojnom Agencijom Sjever – DAN i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, u okviru EU projekta „LIFEBAUHAUSINGEurope“ provodi proces revitalizacije prostora Beli Kipi na obali rijeke Drave te je objavio Javni poziv za izradu Idejnog arhitektonskog rješenja građevina edukacijsko-sportskog centra „Beli kipi“. Pravo sudjelovanja imaju sve stručne fizičke ili pravne osobe bez obzira na mjesto sjedišta/prebivališta. Uvjet je da je najmanje jedan od autora pojedinog natječajnog […]

  today24/07/2024 2

  0%