play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Učenici Gospodarske škole pokazali kako pripremiti tradicionalna jela, ali i vege sarmu

Već deseti put zaredom u Gospodarskoj školi Varaždin održano je događanje pod nazivom „Bez zelja nema veselja“, na kojem su učenici zajedno sa svojim mentorima pripremili i prezentirali različita jela od Varaždinskog zelja, Varaždinskog bučinog ulja, heljde i drugih zaštićenih proizvoda Varaždinske županije.

 

– Ovo je naše najtradicionalnije jelo, sarma, a napravili smo i moderniju verziju, vegetarijansku sarmu s keljom, sirom i ječmenom kašom u umaku od rajčice. Imamo štrukle od zelja, kiflice s bučinim košticama, zeljanicu s kiselim zeljem i druga jela – predstavio je primamljiva jela budući profesionalni kuhar Jurica Težak, sada učenik 2. razreda Gospodarske škole Varaždin, koji sa svojim školskim kolegama redovno sudjeluje na natjecanjima, ali i na gastronomskim manifestacijama kao što je Zeljarijada.

 

Sa zanimanjem su njegovu prezentaciju pratili zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek i predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Marija Cafuk, a uz njih i ponosna ravnateljica Gospodarske škole mr. sc. Jasminka Kelemen.

 

– Cilj ovog događanja, koje organiziramo uz podršku Varaždinske županije, Županijskog saveza poljoprivrednih udruga i PPP-a Cafuk, promocija je ovih tradicionalnih namirnica te načina na koji se mogu kombinirati i složiti u ukusna jela, koja su zaštitni znak varaždinskoga kraja. Isto tako, nama je posebno važno što na ovaj način možemo promovirati našu školu, ugostiteljska i turistička zanimanja, te vidjeti kako se naši učenici uz vodstvo svojih mentora snalaze u pripremi i prezentaciji tradicionalnih jela – rekla je Jasminka Kelemen.

 

Poljoprivreda je iznimno bitna za razvoj Varaždinske županije, koja posebno promiče svoje zaštićene proizvode putem raznih manifestacija, napomenula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

 

– Ova manifestacija je edukativnog karaktera, iznimno je važna jer promovira naše autohtone proizvode. Kao što je poznato, Varaždinsko zelje je prvi proizvod naše županije zaštićen na razini Europske unije. Drago nam je što učenici Gospodarske škole i njihovi mentori već deset godina upriličuju ovu manifestaciju, jer na mladima svijet ostaje i bitno je da usvoje zdrave i kvalitetne prehrambene navike – rekla je zamjenica Zagorec.

 

Ovo događanje se na Gospodarskoj školi u Varaždinu počelo održavati na poticaj Marije Cafuk, čuvarice sjemena Varaždinskog zelja.

 

– Isprva je sudjelovalo malo učenika, ali onda se svake godine počelo uključivati sve više srednjoškolaca i počeli smo pripremati sve više jela od naših zaštićenih proizvoda. Zašto više jela? Jer svake godine Varaždinska županija ima barem jedan novi proizvod zaštićen na razini Hrvatske ili Europske unije. Zahvaljujući tome imamo što pokazati i pritom obavezno naglašavati da su sve te namirnice uzgojili naši poljoprivrednici, o njima brinuli te da su sva jela odlična i fina – zaključila je Marija Cafuk.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%