play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Županijskoj palači održano predavanje o demencijama

U organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, a povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u Županijskoj palači održano je predavanje o demencijama kod osoba starije dobi. Prisutne je na početku pozdravila pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić koja je naglasila kako je cilj ovog druženja informiranje javnosti o demenciji i problemima s kojima se susreću osobe čije je mentalno zdravlje narušeno u tom pogledu, kao i za članove njihovih obitelji.

Varaždinska županija osobitu pažnju posvećuje starijim osobama, njihovim potrebama, kao i izazovima s kojima se suočavaju. Nažalost, demencija je još uvijek tabu tema, stoga nam je cilj, uz osvješćivanje javnosti o toj bolesti, upozoriti na potrebu skidanja te etikete, kao i na potrebu destigmatizacije osoba narušenog mentalnog zdravlja. Danas smo ovdje naučili kako demenciju ne možemo spriječiti, ali zdravim načinom života, brigom o sebi možemo je usporiti – naglasila je pročelnica Božić nadovezavši se kako Varaždinska županija, kao i njene zdravstvene ustanove puno rade na prevenciji bolesti, te trenutno imaju aktivna tri projekta ukupne vrijednosti oko milijun i 500 tisuća kuna. Riječ je o projektima „Cardiab protect“, „Zdravi zubi za sve“ i „Recept za zdravlje – poticanje svjesnosti o pretilosti“.

Predavanje pod nazivom  „Demencija kao epidemija suvremenog društva“ održao je prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, specijalist psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče koji je naglasio kako Hrvatska po pitanju demencija kod osoba starije životne dobi ne odstupa od ostatka svijeta.

Jedna od najvećih civilizacijskih promjena svakako je dugovječnost. Ljudski vijek produljen je tri puta. Naše stanovništvo je staro, a Alzheimerova bolest i demencije tipične su bolesti osoba treće životne dobi. Svjetska zdravstvena organizacija kao svoj prioritet proglasila je dvije bolesti koje se odnose na centralni nervni sustav – depresiju i demenciju. Moram priznati kako se unazad 20-tak godina u Hrvatskoj promijenila svijest o demencijama i Alzheimerovoj bolesti, ali i dalje moramo raditi na osvješćivanju javnosti – izjavio je prof. Mimica.

O Alzheimerovoj i vaskularnoj demenciji kao dvije najčešće vrste demencija govorila je  doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurolog iz Opće bolnice Varaždin koja se nadovezala kako je i u Varaždinskoj županiji uočena sve veća pojavnost Alzheimerove i drugih demencija.

Opća bolnica Varaždin može se pohvaliti kako ima dovoljno liječnika koji se bave tim javnozdravstvenim problemom. Imamo osam specijalista neurologa, od čega su dva subspecijalista za kronične neurodegenerativne bolesti u što spada i Alzheimerova bolest. Međutim, moramo raditi na osvješćivanju javnosti da starenje nije jednako demencija, kao i članova obitelji da dovedu svoje starije članove na vrijeme liječniku kako bi se obradio dementni sindrom, prepoznao kojoj vrsti pripada, kako bi se moglo započeti i odgovarajuće liječenje. Inicijativa Savjeta za zdravlje je pokretanje Alzheimer caffea u Varaždinskoj županiji kao mjesta okupljanja osoba s demencijama, članova njihove obitelji i struke. Time bi se jednom mjesečno mogli dobiti potrebni savjeti, informacije o tim bolestima te još više educirati javnost o tome – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

 

Predavanje je održala i dr. Mateja Grizelj Benussi, specijalist psihijatar,  koja je okupljene upoznala s kognitivnom rehabilitacijom i potencijalu za obavljanje iste u Odjelu za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Jana Koščak dijelila medalje na kvalifikacijama Erste Plave Lige

  Stadion Sloboda u Varaždinu, 22. svibnja bio je domaćin kvalifikacija za Erste Plavu ligu 2024, za koju su se natjecali učenici osnovnih škola iz Varaždinske županije i okolice. Sudjelovalo je 187 djece od 1. do 6. razreda, a po dvoje najboljih iz svake discipline i kategorije plasiralo se na finalno natjecanje, koje će se održati 7. rujna u Zagrebu u sklopu memorijala Boris Hanžeković. Nenad Pavliček iz Atletskog kluba Sloboda, […]

  today25/05/2024 8

  0%