play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Županijskoj palači održana Konferencija „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji“

U sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije, u Županijskoj palači održana je Konferencija „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji“. Po prvi puta na jednom mjestu 80-tak žena (saborskih zastupnica, obrtnica, poduzetnica, vlasnica OPG-ova, ravnateljica, direktorica i drugih) nizom tematskih panela, inspirativnim pričama, imalo je samo jednu poruku: „Imamo vam što za reći i pokazati!“. Konferenciju je uz Varaždinsku županiju organizirala i sama incijatorica Marijana Sopek, direktorica tvrtke LALS MEDIA d.o.o i  vlasnica portala Sjever.hr koja je zahvalivši na velikom odazivu naglasila kako je konferencija osmišljena s ciljem osnaživanja i povezivanja žena poduzetnica te pomaganjem starijih i iskusnijih poduzetnica onim mlađima koje tek planiraju zakoračiti u taj svijet.

Iako živimo i radimo u, još uvijek, muškom svijetu, sve je veći broj žena koje su spremne preuzeti inicijativu u poduzetništvu. Ono što je potrebno da stalno i beskompromisno jačamo svijest o ženama u poduzetništvu, da nađemo rješenja koja su potrebna kako bi žene sve više ulazile u poduzetništvo. Prvenstveno se to odnosi na usklađivanje profesionalne karijere i obiteljskih obveza. Stoga se nadam kako će nam ova Konferencija dati vjetar u leđa kako bi žene samopouzdanije, samosvjesnije i sigurnije u sebe nastavile koračati putem kojeg su odabrale – poručila je inicijatorica Marijana Sopek.

 

Konferenciju je podržao i varaždinski gradonačelnik dr.sc Neven Bosilj koji je istaknuo kako biti poduzetnik u današnjem društvu nije lak zadatak i uvijek nosi određen rizik, a ženama je to još teže u ovom, još uvijek patrijarhalnom društvu.

 

Prema istraživanjima, u Europi je 52 posto žena, dakle više nego muškaraca, a žene poduzetnice predstavljaju tek trećinu samozaposlenih u Europskoj uniji. Većinom su na upravljačkim pozicijama muškarci. No, veseli me reći da su u Gradu Varaždinu od pet pročelnika, četiri žene, a isto tako su u našim javnim ustanovama i tvrtkama na direktorskim pozicijama većinom žene. Vjerujem da će današnja konferencija koja okuplja impozantan broj sudionica, iznjedriti određene zaključke koje će i Grad Varaždin prihvatiti te ih pokušati implementirati u svoj proračun s ciljem da našim sugrađankama olakšamo ulazak i opstanak u poduzetničkim vodama – rekao je Bosilj najavljujući posebnu liniju subvencioniranja za žene poduzetnice u idućoj godini u Gradu Varaždinu.

 

Govoreći o poduzetništvu u Varaždinskoj županiji župan Stričak naglasio je kako je svaka treća žena u županiji vlasnica ili trgovačkog društva, ili obrta, ili OPG-a.

Glavni cilj današnjeg susreta je da žene popričaju, razmijene iskustva i da se ohrabre u svojim poduzetničkim vodama, a isto tako i na rukovodećim pozicijama. Varaždinska županija tijekom godine raspisuje niz natječaja za naše OPG-ove, obrtnike, poduzetnike. Tako smo u srpnju ove godine potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji sa HBOR-om, a vezan je za provedbu programa „HBOR – subvencija kredita“  gdje je jedna od programa kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ – napomenuo je župan Stričak te pobrojalo kako Varaždinska županija ima 8 upravnih odjela i Službu za unutarnju reviziju, koji vode 4 pročelnice i 5 pročelnika, dok u Županijskoj skupštini, od 37 članova, 11 je žena.

 

Jedna od panelistica Maja Košić, vlasnica OPG-a Košić sudionike je upoznala sa svojim putem uspjeha.

Poljoprivredna grana oduzima jako puno vremena – ranog ustajanja i kasnog odmora te konstantnog balansiranja između poslovnih i obiteljskih obveza. Žrtvovano je puno slobodnog vremena. Jako je teško u današnje vrijeme biti poljoprivrednik, ali stalnim inovacijama, pristupačnosti kupcima, balansiranju između omjera cijene i kvalitete, nekako opstajemo – rekla je Košić.

 

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec na kraju Konferencije zahvalila se sudionicima uz poruku da se usude sanjati i ostvariti svoje snove.

Svaka od nas ima svoju priču, izazove s kojima se svakodnevno suočava i nosi. Smatram da se ne moramo dijeliti na muško i žensko ili se smatrati manje vrijednima jer smo žene. Moramo vjerovati u sebe, držati se zajedno. Potaknuta ovom konferencijom najavljujem kako nam je namjera  osnovati Poduzetničku klub u Varaždinskoj županiji u cilju umrežavanja i podrške jedna drugoj, tako da za par godina više ne govorimo o muškom i ženskom poduzetništvu, već samo o uspješnom poduzetništvu – zaključila je zamjenica Zagorec.

 

Konferenciji su, između ostalog, podržali i saborske zastupnice Nadica Dreven Budinski i Barbara Antolić Vupora, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin prof.dr.sc. Nina Begićević Ređep, te predstavnici HGK- Županijske komore Varaždin i Obrtniče komore Varaždinske županije kao suorganizatori Konferencije.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Svibovcu Topličkom pokopani posmrtni ostaci 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija partizanskih postrojbi u Drugom svjetskom ratu

  U nedjelju su na groblju Svibovec nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.   Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.   - Dao Bog da se […]

  today26/09/2022 4

  0%