play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Županijskoj palači obilježen Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

 

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom u četvrtak, 8. veljače je u Županijskoj palači u Varaždinu proslavljen Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, koji se svake godine obilježava 8. veljače na obljetnicu smrti najvećeg slovenskog pjesnika Franca Prešerna.

Proslavu je već tradicionalno organiziralo Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ Varaždin u suradnji s predstavnicom slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, saborskom zastupnicom Barbarom Antolić Vupora.

Nastupili su Pjevački zbor SKD Nagelj pod vodstvom Ivane Dolenec, učenci Druge gimnazije Varaždin pod vodstvom Miroslava Gradečaka te učenici OŠ Radovan pod vodstvom Špele Brumec.

– Htjeli smo danas u Varaždinu predstaviti ono što nema granice i što povezuje sve nas, a to su kultura i učenje slovenskog jezika, kako na području Varaždinske županije, tako i u Gradu Varaždinu. Danas su nam učenici OŠ Radovan i Druge gimnazije Varaždin izveli program na slovenskom i pokazali što su naučili, dok su članice SKD Nagelj proslavu obogatile slovenskim pjesmama. Profesor Gradečak ujedno je pripremio kviz o slovenskim glazbenicima, književnicima i sportašima  – rekla je predsjednica SDK Nagelj Martina Lesjak.

S punim veseljem smo danas organizirali proslavu Prešernovog dana, koji je itekako prepoznat u Varaždinu kao nacionalni kulturni praznik Republike Slovenije, istaknula je predstavnica slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.

– Posebno smo zadovoljni što su s nama danas učenici koji uče slovenski jezik i kulturu zahvaljujući Varaždinskoj županiji i pročelniku Miroslavu Huđeku, ali i Republici Sloveniji. Već više od 10 godina je u nekoliko škola na području Varaždinske županije omogućeno učenje slovenskoga jezika prema modelu C, a realizaciji tog projekta se konačno pristupilo i u Gradu Varaždinu – navela je Antolić Vupora.

Čestike je uputila zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Drago mi je da imamo priliku s našim prijateljima Slovencima obilježiti njihov državni praznik posvećen Francu Prešernu, koji je bio pozivatelj na zajedništvo, stvaratelj jezika i borac za samostalnost. Ovdje u Varaždinskoj županiji oduvijek smo njegovali toleranciju i zajedništvo između hrvatskog i slovenskog naroda. Želim da i u budućnosti njegujemo kvalitetne odnose uz međusobno uvažavanje i poštovanje – rekla je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković također je uputio čestitke. – Ovdje imamo dobar primjer koji pokazuje kako funkcionira suradnja između dvije zemlje i dva naroda. Imamo primjere učenja slovenskoga jezika već godinama u Drugoj gimnaziji Varaždin, a ove godine bi taj program trebao krenuti i u nekim varaždinskim osnovnim školama. Suradnja sa Slovenijom i Slovencima nikada nije bila bolja, a zajedno s Veleposlanstvom i sa slovenskom manjinom možemo napraviti još više da se ta suradnja vidi na konkretnim primjerima – rekao je Marković.

Na proslavi je bila i Tamara Plankar, ministrica savjetnica u Veleposlanstvu Republike Slovenije. – Slovenija je jedna od rijetkih zemalja koje imaju ovakav praznik, koji je važan za našu zemlju te za kulturni i nacionalni identitet Slovenaca. S Hrvatskom dobro surađujemo, posebno na kulturnom i gospodarsko-socijalnom planu. U kulturi se zadnjih godina puno napravilo, u Veleposlanstvu podržavamo slovenske umjetnike koji dolaze ovamo, a dajemo i podršku učenju slovenskog jezika – rekla je Tamara Plankar.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Zahvaljujući učenicima OŠ „Ivana Rangera“ iz Kamenice baka Evica dobila peć

  U staroj, trošnoj kućici podno Ravne gore, u Kameničkom Podgorju živi 89-godišnja Evica Jug. Iako u poodmaklim godinama, narušenog zdravlja, svakog dobronamjernika dočeka s osmijehom na licu. Njenu energiju i životnu mudrost, osim susjeda i gerontodomaćice koja ju redovito posjećuje, prepoznali su učenici Osnovne škole „Ivana Rangera“ iz Kamenice. Oni su u sklopu projekta “Stari i mladi – zajedno u zajednici“ obilazili starije osobe na svom području, pomažući im, između […]

  today24/07/2024

  0%