play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinu traje 14. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Nakon što je prošlog tjedna u Rijeci održan prvi dio manifestacije, ovih dana traje varaždinski dio VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih. Festival je posvećen animiranom filmu, a uz profesionalne filmove varaždinsku publiku očekuje čak 97 selektiranih animiranih filmova koje su radila djeca i mladi iz svih krajeva svijeta!

Projekcije u Varaždinu su započele ovu srijedu u jutarnjim satima, a festival su službeno otvorili predsjednik Gradskog vijeća grada Varaždina Lovro Lukavečki u ime varaždinskog gradonačelnika te Dubravka Kalinić Lebinec i Hrvoje Selec ispred organizatora. Filmovima namijenjenima najmlađoj dobnoj skupini, onoj vrtićkoj, krenula je prva projekcija, a prisutna djeca glasnim su pljeskom otvorila varaždinski dio festivala koji će ove godine kroz 12 službenih projekcija ugostiti više od 1000 djece i mladih koji su već potvrdili svoj dolazak u kino Gaj. Upravo će djeca i mladi iz Rijeke i Varaždina odlučiti koji su najbolji filmovi u ovogodišnjoj RAFI sekciji. Profesionalne filmove selektirali su u ime organizatora Dubravka Kalinić Lebinec i filmski kritičar Boško Picula, a od 761 pristiglog filma u službenoj RAFI konkurenciji nalazi se njih čak 69 iz 95 zemalja.

Ovogodišnju selekciju za VAFI sekciji odradile su Lucija Oroz, diplomirana animatorica te Maja Flego, dugogodišnja članica žirija Plavi VAFI koja se nakon desetak godina odlično snašla u novoj ulozi. Za službeni program varaždinskog festivala, od 282 animirana filma odabrale su njih 97. Stručni žiri će dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju. Ovogodišnji stručni VAFI žiriji čine Hana Repše, voditeljica festivala Enimation iz Slovenije, Seta Veličković Cvetković, mentorica brojnih radionica animiranog filma iz Srbije te Daniel Šuljić, animator i programski direktor Animafesta Zagreb. A filmove kojima se najviše promiču dječja prava nagradom Plavi VAFI nagradit će Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, zatim tajnica HFS-a i producentica Tatjana Ačimović te predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Knežević Barišić.

Osim služenih projekcija u sklopu popratnog programa festivala održava se i izložba posvećena autorima koji su bili dio ove varaždinske priče u prošlim izdanjima festivala, ali i dvije zanimljive radionice animiranog filma. Tako grupa djece osnovnoškolske dobi kroz igru s glinom u prostoru udruge Kerameikon uči svoje prve korake u animaciji kroz tehniku stop animacije, dok druga grupa mladih polaznika u prostorima VANIME radi animirani film posvećen Varaždinu kroz mentorstvo japanske animatorice Maye Jonesho. Nastali radionički filmovi premijerno će biti prikazani ovu subotu s početkom u 18 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 kada je na rasporedu svečana dodjela nagrada.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

  

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Počinje korizmeno vrijeme

  Danas je Pepelnica ili Čista srijeda – dan kojim započinje korizmeno vrijeme koje prethodi najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu, a koji se ove godine slavi 17. travnja. Crkveni obred pepeljenja, po kojemu je današnji blagdan dobio ime, potiče vjernike na poniznost i brigu za drugoga. Korizma traje 40 dana, a  to je vrijeme promišljanja, pokore i pripreme za Uskrs. Od Pepelnice ili Čiste srijede do Velike subote, izuzevši nedjelje, traje korizmeno […]

  today02/03/2022 39

  0%