play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinu predstavljena 11. sezona Erste plave lige

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović u Varaždinu prisustvovao je predstavljanju jedanaeste sezone Erste Plave lige, najvećeg dječjeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj, čija je nova ambasadorica najbolja hrvatska višebojka, Varaždinka Jana Koščak.

Predstavljanju su nazočili i potpredsjednik AK Pro Sport Zlatan Žmirak, predsjednik AK Sloboda Varaždin Stjepan Smernjak, voditeljica projekta Erste Plave lige Ivana Brkljačić, direktorica Ureda za međunarodne odnose i korporativne komunikacije Hrvatskog olimpijskog odbora Mia Baćić, direktor Erste poslovnice Varaždin Predrag Mađarić, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić te načelnica sektora u Upravi za sport Ministarstva turizma i sporta Martina Jeričević.

Erste Plava liga je projekt Atletskog kluba Pro Sport, pokrenut prije jedanaest godina s ciljem promicanja sportskih vrijednosti i karakternih osobina među djecom, popularizacije atletike, sporta i rekreacije općenito, poticanja zdravog natjecateljskog duha, psihofizičkog razvoja djece te zabavnog provođenja slobodnog vremena uz tjelesnu aktivnost. Kvalifikacije EPL 2023 bit će održane u Varaždinu, Vukovaru, Osijeku, Čakovcu, Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru, Kninu i Makarskoj, a finale je 9. rujna u Zagrebu, u sklopu Memorijala Borisa Hanžekovića.

Varaždin, koji je grad s najvećim izdvajanjima za sport u Hrvatskoj, vratio se ove godine u Erste Plavu ligu i kvalifikacije će biti održane 3. svibnja 2023. godine s početkom u 15 sati na Sportskom centru Sloboda, u organizaciji AK Sloboda.

Gradonačelnik Neven Bosilj rekao je da očekuje puno od ovog natjecanja u Varaždinu i pozvao sve da se uključe. „Varaždin je zadnje tri godine proglašavan gradom s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, a na prvom smo mjestu i prema izdvajanju za sport što smatramo ulaganjem u budućnost. To je upravo na tragu ovoga što radi i Erste Plava liga. Imamo odličnu suradnju s Atletskim klubom Sloboda i nadam se da će na kvalifikacijama Erste Plave lige u našem gradu biti barem 500 djece. Pozvao bih sve profesore tjelesne i zdravstvene kulture iz naših škola da dođu u što većem broju sa svojim učenicima.“ – zaključio je gradonačelnik Bosilj. Naglasio je kako se Varaždin ponosi s četiri najjača hrvatska atletičara, sestrama Janom i Klarom Koščak, Rokom Farkašem i Jankom Kišakom, koji su svi nekad nastupali na Erste Plavoj ligi.

Jana Koščak, najbolja hrvatska višebojka i nova ambasadorica Erste Plave lige bila je 2018. pobjednica Erste Plave lige u skoku u dalj. „Sjećam se dobro svog nastupa, bilo je to kad sam išla u četvrti razred osnovne škole. Nagovorili su me na to nastavnici u školi i moj tata i jako mi je drago da su me nagovorili. Posebno me veselilo kad sam u finalu u Zagrebu skočila s 4,85 metara svoj osobni rekord u skoku u dalj i pobijedila. Nakon toga smo ostali gledati Hanžekovićev memorijal i bilo je to stvarno nezaboravno iskustvo. Svakako bih preporučila mladima da se bave sportom, ako već ne atletikom, onda bilo kojim drugim, ali atletika je dobra baza za bilo koji sport. Erste Plava liga potiče djecu da dolaze na stadion i treniraju atletiku. Ako i ne osvoje neku medalju, već sam dolazak na stadion, a naročito na finale u Zagreb, velik je doživljaj.“ – rekla je Jana.

Među gradovima suorganizatorima Erste Plave lige ponovno je i Varaždin, odnosno AK Sloboda. „Mi smo klub u kojem puno djece trenira i izrasta u prave sportaše. Želimo što više djece privući na stadion jer imamo najljepši stadion u državi. Na dječjim natjecanjima naš stadion je pun i ta atmosfera na stadionu nam je najveća satisfakcija. To dječje veselje kada utrče u cilj, skoče ili bace spravu možete doživjeti samo na natjecanjima kakva je Erste Plave liga.“ – kazao je predsjednik AK Sloboda Varaždin Stjepan Smernjak.

Voditeljica projekta Erste Plave lige Ivana Brkljačić istaknula je kako je Erste Plava liga najveće atletsko natjecanje za djecu u Hrvatskoj na kojem se do sada okušalo više od 36 000 natjecatelja i to u bacačkim, trkačkim i skakačkim disciplinama. „Mnogi od njih danas su uspješni sportaši poput Jane Koščak, a nekima je Erste Plava liga bilo prvo natjecanje i uključivanje u sport. Najveći uspjeh je upravo to da su djeca uključena u sustav sporta. Erste Plava liga usmjerava djecu u sustav sporta, naša vrijednost je ta da okupljamo educirane trenere i klubove koji imaju veliko iskustvo u radu s djecom. Sve ovo što danas Erste Plava liga predstavlja ne bi bilo moguće bez lokalnih atletskih klubova koji su razvili ovaj projekt. Također, ponosni smo što je ovakav projekt primjer ulaganja u sport iz poduzetništva. Da Erste banka ovaj projekt nije prepoznala prije 11 godina, danas ne bismo mogli ponosno reći da smo veliki broj djece uključili u sport.“ – rekla je voditeljica projekta Erste Plave lige Ivana Brkljačić.

Erste Plava liga odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Ministarstva obrazovanja, Središnjeg državnog ureda za šport, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Hrvatskog olimpijskog odbora te Hrvatskog atletskog saveza.

Ambasadori lige su najbolje hrvatske atletičarke i atletičari Blanka Vlašić, Sandra Perković, Stipe Žunić, Ivan Horvat, Paola Borović, Sara Kolak, Matea Parlov Koštro i Jana Koščak. Kvalifikacije Erste Plave lige 2023 počinju 26. travnja natjecanjem u Zadru.

   

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Potvrđeno 44 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

  Nakon što je testirano 317 osoba, u Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 44 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je i dalje 36 pacijenata, od kojih su tri u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru.  Oporavilo se 59 osoba i u županiji je 314 aktivnih slučajeva. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije cijepljenje idući tjedan organizira: U utorak 28. rujna, Opća bolnica Varaždin – dvorana 1 u […]

  today24/09/2021 41

  0%