play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinu održana Konferencija o debljini

U organizaciji Varaždinske županije i Opće bolnice Varaždin, u palači Herzer u petak je održan 3. Županijski dan osviještenosti o debljini te je ispred palače održana javno-zdravstvena akcija mjerenja krvnog tlaka, visine i težine. Tim povodom u palači je održana i 8. Konferencija o debljini u organizaciji Udruge za prevenciju prekomjerne težine, Opće bolnice Varaždin i Sveučilišta Sjever, u suorganizaciji sa Hrvatskim društvom za debljinu i Hrvatskim društvom za barijatrijsku kirurgiju, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Varaždinske županije, Grada Varaždina, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Koalicije udruga u zdravstvu.

Na konferenciji su sudjelovali brojni stručnjaci iz domene prevencije i liječenja debljine, a tim je povodom ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Damir Poljak, istaknuo kako je ovo po prvi puta da se konferencija o debljini održava izvan Zagreba.

– Opća bolnica isto može biti izuzetno ponosna na našeg docenta Pajtaka koji je jedan od organizatora i razvija barijatrijsku medicinu te Opću bolnicu Varaždin stavlja na sam vrh barijatrijske kirurgije u Republici Hrvatskoj. Veselimo se ovakvim preventivnim akcijama i nadam se daljnjoj i uspješnoj suradnji sa svim udrugama i svim čimbenicima u Republici Hrvatskoj za prevenciju pretilosti – poručio je ravnatelj Poljak.

Abdominalni kurirg, docent Alen Pajtak iz Opće bolnice Varaždin, ujedno predsjednik organizacijskog Odbora konferencije, istaknuo je kako su sa radom Tima za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju u Općoj bolnici Varaždin započeli 2019. godine – Od tada, broj naših pacijenata sve više raste, a nažalost nije ni čudno da broj raste jer imamo ogroman broj pacijenata s tim problemom – rekao je Pajtak te istaknuo kako su se stvari počele mijenjati te da sve više ljudi traži pomoć u obliku kirurškog liječenja.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Spomenka Kiđemet Piskač pozdravila je okupljene uime župana Anđelka Stričaka, zahvalivši organizatorima skupa koji su se, naglasila je, potrudili da 8. Konferenciju o debljini dovedu u Varaždin.

– Ovo je treći put da se u Varaždinskoj županiji obilježava Dan svjesnosti o debljini koja je doista javnozdravstveni problem. Podaci su zabrinjavajući, stoga ćemo i dalje kao Županija i kao Savjet za zdravlje itekako djelovati na svim akcijama na kojima možemo te organizirati i sponzorirati sve drugo da bi se ta javna pošast smanjila na najmanju moguću mjeru – rekla je Kiđemet Piskač.

Konferenciji je prisustvovala i Sanja Musić Milanović kao epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja je govorila o roditeljskoj pretilosti kod njihove djece.

– U ovom trenutku u Hrvatskoj 36,1 posto djece u dobi od osam do devet godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. To kao problem prepoznaje tek svaki treći roditelj, odnosno 12,4 posto roditelja. Najveći problem koji smo uočili od 2015. godine je da je za devet postotnih poena porastao problem prekomjerne tjelesne mase i debljine u djevojčica u jadranskoj regiji. Varaždinska županija u tome je bitno bolja od panonske i jadranske regije. O problemu debljine trebamo progovoriti, prepoznati ga kao zdravstveni rizik i ne smijemo ga stigmatizirati – poručila je Musić Milanović.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinske Toplice stiže 26.500 eura za uređenje nerazvrstanih cesta

      Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je Odluku o odabiru projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za sufinanciranje u 2024. godini.   Među projektima odabranim za sufinanciranje nalazi se i onaj Grada Varaždinskih Toplica, pa je tako za projekt Uređenja nerazvrstanih cesta na području Varaždinskih Toplica Gradu dodijeljeno 26.500 eura.   Zadovoljstvo dobivenim sredstvima istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković. […]

  today23/07/2024 5

  0%