play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinu održan najveći skup o cestovnoj izgradnji na sjeveru Hrvatske

Varaždinska županija ugostila je brojne stručnjake, župane, gradonačelnike i načelnike Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije na prvoj konferenciji o cestama Sjevera, s temom „Mreže brzih cesta“, na najvećem skupu o cestovnoj izgradnji na sjeveru Hrvatske, održanom u hotelu Turist.

Skup je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske otvorio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je naglasio kako je u tijeku veliki investicijski ciklus i trenutno se ulaže nešto više od 3,5 milijardi eura u prometnu infrastrukturu.

– Uz realizaciju velikih infrastrukturnih projekata poput Pelješkog mosta, završetka 5C koridora, druge cijevi tunela Učka, završetka ceste D403 u Rijeci i brojnih drugih projekata, ono što nam ostaje je gradnja brzih cesta. Ovdje na kontinentu riječ je o brzoj cesti Varaždin-Ivanec-Lepoglava-Krapina za koju smo pred potpisivanjem ugovora za gradnju prve faze. Preostala tri velika projekta su dovršetak brze ceste Popovec-Marija Bistrica-Zabok, zatim projekt brze ceste od Bjelovara prema Virovitici i graničnom prijelazu s Mađarskom, gdje bi se dio sredstava trebao osigurati iz Europske unije te brza cesta od Križevaca do Koprivnice. Nedavno smo otvorili obilaznicu Novi Marof, kao i radove na obilaznici Prelog, a tu su i Nedelišće, Pušćine, obilaznica grada Čakovec, dakle puno obilaznica na postojećim državnim cestama što je jako bitno – naglasio je ministar Butković istaknuvši kako je osigurana financijska konstrukcija što putem europskih sredstava, državnog proračuna te zaduženja međunarodnim kreditnim institucijama.

Varaždinski župan Anđelko Stričak naglasio je kako je ovo prvi puta da Sjever Hrvatske o određenoj temi promišlja zajedno, a spojila ih je upravo mreža brzih cesta.

-Tim brzim cestama želimo spojiti županijska središta, dati dodatan zamah našem gospodarstvu. Naime, samo na području Varaždinske županije imamo 50-tak poslovnih, gospodarskih i industrijskih zona, a ove godine započeo je i jedan investicijski boom privatnog kapitala preko 250 milijuna eura i sve to upućuje na potrebu izgradnje mreža brzih cesta. Tu je i ulaganje u cestogradnju vrijedno 100 milijuna eura. Ujedno, u prvih devet mjeseci ove godine bilježimo 16 posto više dolazak gostiju u našu županiju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sve to treba pratiti jedna kvalitetna komunalna infrastruktura, a upravo su ceste tu nezaobilazne – nabrojao je župan Stričak zahvalivši se Vladi RH na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i Hrvatskim cestama na važnoj podršci.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić zahvalio se potpredsjedniku Vlade Olegu Butkoviću, kao i županima sjeverozapadnih hrvatskih županija na održanom skupu gdje je na jednom mjestu istaknuto trenutno stanje i projekti koji su definirani u Razvojnom sporazumu za sjever Hrvatske.

-Mogu istaknuti zadovoljstvo stanjem projekata s obzirom da po svim tim pravcima su određene faze već u realizaciji, neke će biti vrlo brzo, neke su u nabavi te se još jednom u ime Hrvatskih cesta zahvaljujem resornom ministarstvu i županijama i svim jedinicama lokalne samouprave  kroz koje ti projekti prolaze na potpori u samoj pripremi kako bi što prije započeli sa samim radovima – rekao je Škorić.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića i župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, između ostalih sudjelovali su i saborski zastupnici Predrag Štromar, Damir Habijan, Barbara Antolić Vupora, Siniša Jenkač ujedno i kao gradonačelnik Novog Marofa, Zoran Gregurović također i kao gradonačelnik Krapine i Mišel Jakšić također i u ulozi gradonačelnika Koprivnice, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, direktor Vodonogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu pri Hrvatskim vodama dr. sc. Milan Rezo, gradonačelnik grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnici s područja navedenih županija, ravnatelji županijskih uprava za ceste i drugi.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije

  Inicijative građane vezane uz izgradnju podvožnjaka, odnosno turbo-rotora na području Grada Varaždina te aktivnosti i inicijative vezane uz početak nove školske godine, dio su tema o kojima su danas raspravljali članovi Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije. Rasprava na desetoj sjednici Savjeta održanoj u Županijskoj palači bila je konstruktivna i sadržajna, napomenuo je predsjednik Savjeta dr. sc. Zvonimir Sabati. S obzirom da smo primili inicijative građana, uvrstili smo […]

  today24/07/2024

  0%