play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinu obilježen Dan ružičaste vrpce

Smanjimo smrtnost od raka dojke, poručile su na varaždinskom Korzu članice Udruge žena oboljelih na dojku Mammae klub Varaždin koje su već 22. put organizirale javno-zdravstvenu akciju „Dan ružičaste vrpce“ u partnerstvu sa Zavodom za javnio zdravstvo Varaždinske županije i Ligom za borbu protiv raka Varaždinske županije. Rak dojke je, nažalost, u Varaždinskoj županiji i dalje najčešća vrsta karcinoma kod žena. Prema posljednjim podacima za 2018. godinu, od raka dojke je oboljelo 108 žena. Te je godine umrlo 25 žena, a 2019. godine 30 žena.” Ovdje smo već 22. godinu kao dokaz da se s rakom dojke može živjeti ako je na vrijeme otkriven. Da bi bio na vrijeme otkriven, potrebno je voditi brigu o svojem zdravlju i svaki mjesec raditi samopregled dojke. Potrebne su i sve dijagnostičke pretrage, ultrazvučni pregled počevši od 20. godine, a mamografski pregled od 40. godine nadalje. Ultrazvučni pregled treba ponavljati svake godine, a mamografski svake dvije. Opet apeliramo na žene da se odazovu na mamografske preglede za koje dobiju poziv. Određen je datum pregleda i vrijeme, neće morati čekati, ništa ih neće boljeti. Pregled će začas obaviti, a on život znači – rekla je Marija Hrašćanec, predsjednica Udruge žena oboljelih na dojku Mammae klub Varaždin.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u  dobi od 50 do 69 godina starosti, a pozive na mamografske preglede redovno im šalje Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije. U tijeku je sedmi ciklus pozivanja žena, a pozivi se šalju ženama rođenima od 1952. do 1971. godine te nekoliko žena rođenih 1972. godine. Tijekom sljedećih mjesec dana pozive će dobiti žene rođene 1956. i 1957. te 1968. godine. Za bilo kakve upite u vezi programa ili eventualne promjene termina mogu nazvati besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo 0800-200-163. ” Covid-pandemija je i u našoj županiji utjecala na manji odaziv na mamografske preglede, a mogući razlozi su strah žena od bolnica kao mjesto gdje se mogu zaraziti, kao i reducirani broj autobusnih linija, pa je je ženama iz ruralnih sredina problem organizirati si prijevoz. U Zavodu razmišljamo da sljedeće godine uvedemo i mobilnu mamografiju, odnosno u dogovoru s Općom bolnicom Varaždinu „otvorimo“ subotu kao dan kada će se moći obaviti preventivni pregledi. Željela bih poručiti da je naša Opća bolnica i njihova radiološka jedinica sigurno mjesto što se tiče Covida, poduzimaju se sve mjere da žene budu zaštićene te ih molimo ih da se svakako odazovu” istaknula je mr. Irena Stipešević Rakamarić, voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Građanima su na Korzu i ove godine dijeljene brošure o samopregledu dojke, a uz njih i zaštitne maskice. Svi su mogli dati dobrovoljni prilog koji je bio namijenjen za rad i potporu radu Mammae kluba te podršku oboljelim ženama u procesu liječenja. Ujedno je za građane bilo organizirano mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.

Podršku akciji dali su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Sivija Zagorec, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, pročelnica Županijskog upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, a uz njih i saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Cestica objavila Javni poziv za bespovratne potpore za poduzetnike s područja Općine Cestica

  Otvoren je Javni poziv iz Podmjere 1.1. Modernizacija proizvodno poslovnih procesa kojima se nastoji povećati konkurentnost MSP-a kroz ulaganje u modernizaciju strojeva, radnih vozila i opreme te nabavu suvremenih industrijskih tehnologija i rješenja. Cilj ovog poziva je kroz sufinanciranje dijela troškova nabave materijalne  i nematerijalne imovine, mali i srednjim poduzetnicima sa sjedištem na području Općine Cestica pružiti podršku u povećanju konkurentnosti na tržištu kroz ulaganja u napredniju tehnologiju, opremu, strojeve […]

  today18/07/2024 4

  0%