play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinskoj županiji u prvoj polovici ove godine ostvaren najveći broj noćenja ikada

Varaždinska županija ima nove rekorde u turizmu: u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 78.060 noćenja, što je najveći broj dosad, a time je nadmašena predpandemijska 2019. godina.

Istaknula je to zamjenica župana Silvija Zagorec na današnjoj konferenciji za novinare u Adrenalinskom parku Vručina u Vinogradima Ludbreškima, gdje je zajedno s direktorom TZ-a Varaždinske županije Goranom Mališem predstavila rezultate u turizmu. „S velikim zadovoljstvom mogu izvijestiti da je u Varaždinskoj županiji u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 80 % više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2021. Još više veseli što smo srušili rekord. U našoj županiji je u prvoj polovici ove godine ostvaren najveći broj noćenja ikada, točnije ostvareno je 2 % više noćenja u odnosu na 2019., godinu prije pandemije. Čestitam ponovno svim našim turističkim djelatnicima, svima koji marljivo rade u svojim hotelima, kućama za odmor, drugim smještajnim objektima, restoranima, u ugostiteljstvu, OPG-ovima, turističkim zajednicama i atraktivnim lokacijama. Uz njih, zasluge za ovako dobre rezultate ima zasigurno i županijski Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora. Putem njega smo poticali otvaranje novih smještajnih objekata, ulaganja u postojeće, a uz to smo uveli dvije nove mjere, razvoj turističkih atrakcija te poticanje dopunske djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu. Ove godine izdvojeno je rekordnih 1,3 milijuna kuna, a gledaju li se zadnje četiri godine, za potpore u turizmu dodijeljeno više od 4 milijuna kuna” – rekla je zamjenica Zagorec.

Direktor Turističke zajedničke Varaždinske županije Goran Mališ je iznio detaljne podatke iz sustava eVisitor. „U prvoj polovici 2022. u Varaždinskoj županiji ostvareno je ukupno 33.471 dolazaka i 78.060 noćenja, od čega se gotovo 60 posto odnosi na domaće turiste. Upravo su oni ostvarili najviše noćenja, 44.199. Od inozemnih turista najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke – 6.756, zatim iz Poljske – 2.658, Slovenije – 2.325, Austrije – 2.187 te Slovačke – 2.093 noćenja. Slijede turisti iz Bosne i Hercegovine, Italije, Češke i Indije. Ovime se nastavlja trend iznimno pozitivnih turističkih rezultata na našem području koji su dokaz da idemo u dobrom smjeru s poticanjem razvoja kvalitetnih smještajnih kapaciteta, jer smo već u prvom dijelu godine dostigli rezultate iz dosad rekordne 2019.” – rekao je Mališ.

Prosječno trajanje boravka gostiju je 2,33 dana. „U istom razdoblju 2021. to je bilo 1,96 dana, a 2019. godine 2,32. Dakle, brojka se vratila na razdoblje prije pandemije, a istovremeno sve turističke zajednice na području županije bilježe porast noćenja. U kućama za odmor je u prvih šest mjeseci 2022. ostvareno 6 % ukupnih noćenja u Županiji, gotovo 1.000 noćenja više nego lani u istom razdoblju. Naš cilj je da brojnim sadržajima i turističkim manifestacijama u narednom razdoblju sezonu proširimo na listopad i studeni” – naveo je direktor TZ-a Varaždinske županije.

Izvijestio je i da je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) odobrila dosad najveće potpore turizmu Varaždinske županije. „HTZ nam je ukupno odobrio 1,2 milijuna kuna za šest projekata, među kojima su suorganizacija top događanja Varaždinske županije, Županija s pričom i razvoj konjičkog turizma. Uz to je za projekte lokalnih turističkih zajednica odobreno 650.000 kuna, što je ukupno 1,85 milijuna kuna potpora” – naveo je Mališ.

Svi znamo da se kontinentalni turizam veže za sadržaj, kvalitetu i vrstu usluge, napomenula je zamjenica Zagorec. „Upravo takav turizam njegujemo u Varaždinskoj županiji, a cilj nam je jačati autohtonu ponudu s novim sadržajima, uz očuvanje lokalnog identiteta, običaja i tradicije. Danas smo u Ludbregu, u Adrenalinskom parku Vručina, koji je samo jedan od atraktivnih sadržaja koji se nudi turistima u našoj županiji, a koji smo također poduprli putem bespovratnih potpora. Ludbreško područje je vrlo raznoliko, a drago nam je što iz Ludbreškog vinogorja dolazi prvo vino nagrađeno zlatnom medaljom na izložbi Decanter, iz Vinarije De Mar. Uspjesi naših vinara, proizvođača Varaždinskog bučinog ulja i svih drugih dodatno promiču Varaždinsku županiju, našu eno i gastro ponudu, a to je, uz sve veći broj iznimnih kuća za odmor, dodatno pridonijelo ostvarenom rekordnom broju noćenja. Pohvaljujemo i rad Turističke zajednice. Upravo ovdje su prepoznali važnost udruživanja turističkih zajednica te prvi osnovali Turističku zajednicu područja Centar svijeta, nakon čega su osnovane još dvije udružene turističke zajednice, Sjever Zagorja i Varaždinski bregi. To je odličan put za daljnji razvoj turističke ponude, što je zajednički cilj, gostima pružiti razlog više za duži i sadržajniji boravak na destinaciji. Istovremeno time našim OPG-ovima omogućujemo dodatan izvor prihoda, čime se doprinosi razvoju ruralnog prostora, kao i očuvanju tradicije i baštine” – rekla je Silvija Zagorec.

Na konferenciji za novinare prisustvovali su Andreja Horvat iz Turističke zajednice područja Centar svijeta, domaćini Aleksandra i Bojan Vručina iz Adrenalinskog parka Vručina, kao i Mario Funtek, vlasnik Vinarije De Mar.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljene nove mogućnosti Europski socijalni fond plus

  Varaždinska županija i grad Varaždin pokazali su se kao dobar primjer i korisnik europskih sredstava – moglo se čuti na promociji Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. održanoj u Županijskoj palači. Cilj promocije bio je predstavljanje mogućnosti koje su na raspolaganju iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) za novo sedmogodišnje programsko razdoblje. Prije samog predstavljanja fonda sudionicima su se obratili ravnateljica Uprave za programe i projekte pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, […]

  today29/03/2023 143

  0%