play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinskoj županiji registrirano je 14.551 osoba sa šećernom bolešću

 

Ni kišno vrijeme nije moglo spriječiti članove Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin da u suradnji sa Savjetom za zdravlje Varaždinske županije te Centrom za dijabetes Opće bolnice Varaždin u povodu Svjetskog dana šećerne bolesti organiziraju sada već tradicionalnu javnozdravstvenu akciju besplatnog mjerenja razine šećera u krvi, a sve s ciljem podizanja svijesti o šećernoj bolesti koju sve više nazivaju bolest „tihi ubojica“. Uz besplatno mjerenje razine šećera u krvi, građani su mogli dobiti i savjet o prehrani i regulaciji šećerne bolesti, a uz to prezentiran je i rad Centar za dijabetes Opće bolnice Varaždin, kao i aktivnosti Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin.

Glavna sestra u Centru za dijabetes Opće bolnice Varaždin Ružica Božičević upozorila je na zabrinjavajuće podatke o broju oboljelih. “U posljednjih 20-tak godina broj oboljelih od šećerne bolesti se utrostručio. U Hrvatskoj imamo više od 375 tisuća registriranih osoba koje boluju od dijabetesa, a gotovo 200 tisuća njih još niti ne zna da boluje od te bolesti. Samo u prošloj godini u Varaždinskoj županiji imali smo 1.239 osoba s novootkrivenom šećernom bolesti, a ukupno u našoj županiji imamo registrirano 14.551 osobu s dijabetesom. Najčešći uzroci bolesti su pretilost, loše prehrambene navike, sjedilački način života” – upozorila je Ružica Božičević naglasivši kako u Općoj bolnici Varaždin djeluje Centar za dijabetes gdje pacijenti, između ostalog, dobivaju i stručnu pomoć vezanu uz zdrav način života koji uključuje edukaciju o terapiji, prehrani, fizičkim aktivnostima i drugo.

 

Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin na području Varaždinske županije djeluje već 56 godina i okuplja 150 članova.

“Tijekom godina naše aktivnosti usmjerene su u organizaciju ovakvih javnozdravstvenih akcija, prvenstveno uz Hrvatski dan šećerne bolesti, te Svjetski dan šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog. Usmjerene su i prema edukaciji naših članova u vidu raznih predavanja i radionica o samoj bolesti, ali i važnosti pravilne prehrane i fizičke aktivnosti, a već dugi niz godina održavamo i vježbe na našim varaždinskim bazenima. Osnovni naš cilj je podučiti ljude da počnu razmišljati o svom zdravlju i čuvati ga” – rekla je predsjednica Društva Antonija Brlek koja je naglasila kako dijabetes nije prepreka u ničemu.

 

“Djeca koja su se prije nekoliko godina uključila u rad našeg Društva, danas su odrasle osobe koje su završile fakultete, zaposlile se, imaju svoje obitelji, trče maratone i jako dobro kontroliraju svoj šećer. I sama sam i supruga i majka oboljelih od šećerne bolesti. Više od 20 godina kao obitelj živimo sa šećernom bolesti. Svatko od njih ima svoj senzor za mjerenje razine šećera u krvi, brinemo jedni o drugima, o prehrani, pazimo na hiperglikemiju i hipoglikemiju i ono što je najvažnije bolest nas u ničemu ne ograničava”zaključila je Antonija Brlek.

 

 

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 7

  0%