play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinskoj županiji obilježen Svjetski dan nepušenja

S ciljem podizanja svijesti o štetnim i smrtonosnim učincima duhana i pasivnog pušenja te poticanje na smanjenje korištenja duhana u bilo kojem obliku – javnozdravstvenom akcijom, tribinom i izložbom učeničkih likovnih radova u Varaždinskoj županiji obilježen je Svjetski dan nepušenja. Sudionike kampanje u Županijskoj palači pozdravio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak iznijevši podatke istraživanja koje je Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije proveo 2019. godine na 1677 srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji, a bilo je vezano uz korištenje sredstava ovisnosti, duhana, alkohola i droge. „Istraživanje je pokazalo da svaki peti učenik svakodnevno puši. Svaki drugi, točnije 45 posto njih već je probalo E-cigarete. Zabrinjava i podatak da gotovo polovica ispitanika smatra da je pušenje cigarete „cool“. Upravo iz razloga što mladi danas misle da je to cool ili simpatično, već sutra javlja se ovisnost o cigaretama i tada dođemo do podatka da su u Hrvatskoj 22 posto stanovnika pušači” – rekao je župan Stričak pohvalivši ZZJZ Varaždinske županije, Udrugu „Kaj sad?“, učenike osnovnih škola koji su dali doprinos u obilježavanju Svjetskog dana nepušenja, kao i sve zdravstvene i medicinske djelatnike koji se trude pružiti kvalitetnu zdravstvenu skrb svakom stanovniku Varaždinske županije.

A da je pušenje poprimilo epidemijske razmjere potvrdila je i liječnica Martina Hajduk Ribić, dr. med. spec. internist, subspec. pulmolog iz Službe za plućne bolesti TBC Klenovnik, ujedno i predsjednica Udruge „Kaj sad?’“. „Prema posljednjim statističkim podacima, od posljedica pušenja u Hrvatskoj umire oko 14 tisuća osoba. Karcinom pluća drugi je po redu kod muškaraca, odnosno treći kod žena, kada govorimo općenito o karcinomima u Hrvatskoj. Međutim, osim karcinoma, susrećemo se i s drugim kroničnim plućnim bolestima, a uz to pušenje uzrokuje i velik broj kardiovaskularnih bolesti” – upozorila je liječnica Martina Hajduk Ribić.

Svjetski dan nepušenja bila je i prigoda da se učenicima i mentorima iz osnovnih škola koji su svojim likovnim radovima sudjelovali na natječaju u sklopu projekta CARDIAB PROTECT, uruče nagrade i priznanja. „Kroz ovaj likovni natječaj, želja nam je bila potaknuti djecu i mlade da dodatno promisle o štetnosti pušenja i prednostima nepušačkog stila života, jer jednom kada se razvije ovisnost, znatno je teže prestati pušiti. Za to je potrebna odluka i stručna pomoć koja je dostupna u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i bolničko liječenje ovisnosti pri Zavodu za javno zdravstvo” – objasnila je Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, subspec. iz adiktologije iz ZZJZ Varaždinske županije, koja je također naglasila kako mladi podcjenjuju štetnost E-cigareta i nisu svjesni koliku količinu nikotina konzumiraju.

Na raspisani natječaj pristiglo je 40 radova učenika četvrtih razreda iz sedam osnovnih škola s područja Varaždinske županije. Povjerenstvo, koje se sastojalo od pet članova, odabralo je deset najboljih radova. Za njih je iz projekta CARDIAB PROTECT izdvojeno ukupno 1400 eura namjenskih sredstava.

Ocjenjivali smo likovnu izvedbu, kvalitetu kompozicije i estetiku, ali jako nam je bila bitna poruka djece vezana uz štetnosti pušenja. Učenici su radili prikaz štetnosti pušenja na ljudsko tijelo, ali bilo je dosta poveznica i sa zaštitom okoliša. Uglavnom su radili strip, a tehnike su najčešće bile tuš na papiru i tempera” – rekla je predsjednica Povjerenstva za izbor najboljih radova Lila Herceg, akademska slikarica.

Svi koji žele prestati pušiti, preporuka je da upišu „Škola nepušenja“ koja djeluje u sklopu ZZJZ Varaždinske županije. „Neovisno o životnoj dobi, stažu pušenja i zdravstvenim poteškoćama, uvijek je dobra odluka prekinuti s pušenjem. Škola nepušenja traje pet dana, svaki dan po 120 minuta i u grupi je osam do dvanaest polaznika. S njima radi naš multidisciplinarni tim, od liječnika psihijatra, psihologa, medicinskih sestara i tehničara. Nije potrebna uputnica, već je dovoljno prijaviti se na telefon 042 320 969 ili na mail adresu Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti” – zaključila je voditeljica Škole nepušenja Andreja Kolačko.

Osim tribine i izložbe likovnih radova na Franjevačkom trgu u sklopu javnozdravstvene akcije članovi Udruge „Kaj sad?“ zajedno s djelatnicima Opće bolnice Varaždin i studentima Sveučilišta Sjever zainteresiranim građanima dijelili su informativne materijale vezane uz prevenciju pušenja, a mjerili su i razinu šećera u krvi, krvni tlak, te radili spirometriju.

       

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Podrška ukrajinskom narodu i iz Varaždina!

  Kao i mnoge druge županije,  gradovi i općine, Varaždinska se županija također pridružila podršci Ukrajini i ukrajinskom narodu. Naime, Vodotoranj koji je u vlasništvu Varaždinske županije zasjao je u plavoj te žutoj boji koje simboliziraju ukrajinsku zastavu. Uz Vodotoranj, u plavo-žutoj boji je zasjala i varaždinska Gradska vijećnica.      

  today03/03/2022 70

  0%