play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U varaždinskoj Bolnici obilježen Međunarodni dan primalja

Međunarodni dan primalja obilježava se 5. svibnja, ove godine pod geslom „Primalje i žene partneri u borbi protiv klimatskih promjena”. Taj dan prilika je da se proširi ideja o primaljama i primaljstvu te da se naglasi važnost njihove uloge u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi. Primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin tim su povodom u petak, 3. svibnja, pozvale sve zainteresirane da posjete rodilište i da se upoznaju s njihovim radom. Cilj je bio povezati trudnice s primaljama kako bi dobile što više informacija vezanih uz dolazak njihovog djeteta na svijet. Nakon kratkog prigodnog predavanja, primalje su trudnice i njihove pratnje provele kroz rodilište i rađaonicu. Kako je rekla Alenka Blaži, magistra primaljstva, glavna sestra Odjela ginekologije OB Varaždin i predsjednica Područnog vijeća Hrvatske komore primalja za Varaždinsku županiju, primalja je osoba koja je uz ženu pri porođaju, a trebala bi biti uz nju i tijekom cijele trudnoće i babinja. “Primaljska skrb je puno šira od rada u rađaonici, ona obuhvaća žene i djevojke tijekom puberteta pa sve do menopauze. Porođaj može biti iskustvo koje će preobraziti svaku ženu, a promatrati i pomagati u ovom procesu posebna je privilegija primalja. I one imaju čast prisustvovati intimnom i jedinstvenom trenutku u životu žene i njezine obitelji – kazala je Blaži.

Dodaje da školovanje u Republici Hrvatskoj za primalje postoji na tri razine – srednjoškolsko, preddiplomski i diplomski studij. “Ono što nama predstavlja problem je to što postoje samo dva studija, u Rijeci i Splitu, i ono što bismo mi voljeli je da se u skorije vrijeme taj studij otvori i negdje malo bliže, recimo u Zagrebu, kako bismo imali veću mogućnost studiranja” navodi Blaži.

Inače, Hrvatska komora primalja u svom registru broji 2404 aktivne članice, Varaždinska županija ima 50 članica, od čega 27 primalja radi u Općoj bolnici Varaždin. Među njima je i Ksenija Horvatić, bacc. obs., prvostupnica primaljstva, glavna primalja Odjela za rađaonu i puerperij. “Uloga primalje je neizmjerno važna jer počiva na iskustvu, stručnosti i toplini, nadasve empatičnom pristupu. Ona mora rodilji omogućiti da aktivno sudjeluje u tom uzvišenom činu rađanja pa će tako i žena bolje razumjeti porođajnu bol, a na taj način ženu uvesti u najljepši period njena života, a to je majčinstvo – govori Horvatić i dodaje da je primalja ta kojoj pripada zasluga zadovoljne žene prilikom izlaska iz rodilišta jer ona svojim znanjem, umijećem i vještinama, a posebice empatijom, omogući ženi da joj porod bude najljepši događaj u životu.

Pritom, ističe, primalja mora biti strpljiva i komunikativna te imati puno znanja kako bi pružila adekvatnu primaljsku skrb na svim razinama svog djelovanja. “Dobra primalja je savjetnica, zagovornica, zaštitnica te ujedno i prijateljica ženi u porodu koja će znati slušati i uvažiti želju svake rodilje i pružiti joj punu podršku, što znatno pridonosi pozitivnom doživljaju poroda, a samim time i lakšem podnošenju porođajne boli te jačem samopouzdanju rodilje” naglašava Horvatić i za kraj dodaje: “Svaka je žena individua za sebe pa tako i različito doživljavaju trudnoću, porod i period babinja, stoga je važno da je primaljska skrb usmjerena na svaku ženu osobno te da se nastoji omogućiti i zadovoljiti njezine potrebe i želje” poručila je Horvatić.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak čestitao je primaljama varaždinske bolnice, ali i svim ostalim primaljama u Hrvatskoj njihov dan. “Od ukupno 27 ukupno primalja u našoj bolnici, 11 primalja je prvostupnica, a 16 ih je asistentica, odnosno srednje stručne spreme, koje sudjeluju u porodima. Godine 2022. imali smo 1299 poroda, a prošle godine 1210 poroda, tako da im se zahvaljujem na svom trudu i angažmanu koji ulažu na dobrobit naših roditelja i novorođenčadi – rekao je Poljak. Dodao je da se na zahtjev primalja u zdravstvenom sustavu otvaraju novi obrazovni programi za primalje, stoga vjeruje da će se na taj način zadovoljiti potrebne kvote za ovo zvanje.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 2

  0%