play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinskim Toplicama otvoreno drugo izdanje Međunarodnog folklornog festivala COFA

Mimohodom i atraktivnim nastupima folklornih skupina iz Poljske, Gruzije, Sjedinjenih Američkih Država, Rumunjske, Meksika i Hrvatske, u nedjelju, 9. srpnja, u Varaždinskim Toplicama svečano je započeo međunarodni folklorni festival COFA. Radi se o suvremenoj folklornoj avanturi koja će, osim u Varaždinskim Toplicama, biti održana i u Lepoglavi, Novom Marofu, Varaždinu, te općinama Visoko, Maruševec i Ljubešćica. Osim folklornih skupina koje su u Varaždinsku županiju pristigle iz različitih krajeva svijeta, na festivalu će nastupiti i domaće snage, od Varaždinskog folklornog ansambla, do KUD-a „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica, KUD-a „Braća Radić“ iz općine Visoko, do dramske družine Ozana, KUD-a „Klaruš“ iz Maruševca, KUD-a „Ljuba voda“ iz Ljubešćice te KUD-a „Marof“ iz Novog Marofa.

Festival je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je naglasila kako je Varaždinskoj županiji iznimna čast biti pokrovitelj ove hvalevrijedne manifestacije. Pohvalila je rad i trud organizatora, a ujedno zahvalila i svim gradovima i općinama koje su prihvatile domaćinstvo.

– Folklor je stvar nasljeđa, kulture i identiteta, a bez tih elemenata, u ovo vrijeme globalizacije, teško da bismo znali tko smo. Identitet je ono što nas čini drugačijima od drugih, ali isto tako moramo biti otvorenog srca i upoznati različitosti, kulture i običaje drugih zemalja. Iako danas nećemo svi govoriti istim jezikom, kroz pjesmu i ples dat’ upoznat ćemo tu različitost. I upravo ovakve manifestacije daju nam priliku i mogućnosti upoznati običaje drugih zemalja, a isto tako i mi možemo pokazati svo bogatstvo koje ima Varaždinska županija. Veliku ulogu u tome imaju naša kulturno-umjetnička društva i udruge koje s posebnim žarom i entuzijazmom čuvaju tradiciju svog kraja – naglasila je zamjenica Zagorec pozvavši sve žitelje Varaždinske županije da dođu i posjete ovu jedinstvenu manifestaciju i uživaju u besplatnim folklornim nastupima, edukativnim programima, kreativnim radionicama te da se upoznaju s raznolikom kulturnom baštinom iz čitavog svijeta.

–      Dajmo si priliku da upoznamo druge, otvorimo srca različitostima i uživajmo svi zajedno u ljepoti pjesme i plesa – poručila je Silvija Zagorec.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković nije krila zadovoljstvo što su upravo Varaždinske Toplice bile domaćin svečane ceremonije otvaranja festivala.

Sigurna sam da nas večeras i narednih dana očekuje puno dobrog plesa, pjesama, bogatstvo nošnji, mladosti  i dobrih radionica. Želim da svi zajedno uživamo u ovoj folklornoj avanturi, a našim gostima zahvaljujem što su prevalili toliki put kako bi sudjelovali na Festivalu i pokazali nam svoju kulturu i tradiciju – izjavila je gradonačelnica Ratković.

Govoreći o Festivalu, direktorica i idejna začetnica Petra Golubar ponovila je kako je COFA međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, a bavi se očuvanjem i promicanjem kulturne baštine i plesa.

Ono što nas očekuje idućih dana je pregršt pjesme, plesa i bogatstvo predivnih nošnji svih folklornih skupina. Osim Varaždinskih Toplica, festival u utorak, 11. srpnja seli u Općinu Visoko, 12. srpnja u Lepoglavu, potom u Ljubešćicu i Maruševec gdje će se folklorne skupine predstaviti 13. srpnja, dok smo za posljednji dan festivala, 14. srpnja, ostavili mimohod folklornih skupina ulicama i trgovima grada Varaždina i njihov nastup pred Županijskom palačom, a domaćin da bude svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala pripao je ove godine Novom Marofu – nabrojala je Petra Golubar, napomenuvši kako će se tijekom trajanja festivala održati čak 27 programskih sadržaja, od kreativne folklorne te pjevne radionice pod nazivom „Kreativni folklorni lab“, izrada tradicijskog nakita, razne izložbe te predstavljanje gastronomije Varaždinske županije.

Otvorenju Festivala prisustvovao je i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ i predsjednica Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Ljubica Nofta. Ovogodišnji programski partner festivala je Varaždinski folklorni ansambl, dok je glavni pokrovitelj Varaždinska županija.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Dnevnim bolnicama do smanjenja lista čekanja i broja dana hospitalizacije

  Prema izračunu Europskog društva za internističku onkologiju broj bolesnika s malignom bolesti će se do 2040. godine udvostručiti. Da već sada svjedočimo tom povećanju govori broj prijema kroz dnevnu bolnicu. I dok je 2015. godine u Općoj bolnici Varaždin u dnevnoj bolnici (opće internističke + imunologije, onkologije i hematologije) broj prijema bio 2.674, samo ove godine broj prijema iznosi 12.522. Stoga je od iznimne važnosti bilo ostvariti kvalitetnu zdravstvenu skrb […]

  today27/11/2023 5

  0%