play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinskim Toplicama otvorena izložba Antonije Kögl

U sklopu kulturnih događanja organiziranih povodom obilježavanja Dana grada Varaždinskih Toplica, u četvrtak je otvorena izložba pod nazivom “Ručni radovi Antonije Kögl”. Izložba predstavlja bogatstvo vezenih, kačkanih, i pletenih radova te umjetničkih djela poput topličke i lepoglavske čipke, kao i goblena.

Antonija Kögl svojim vještim rukama stvara remek-djela tradicionalnih i suvremenih tehnika ručnog rada, a ovom se umjetnošću bavi još od osnovne škole i prva vještina koju je svladala bilo je vezenje.

– Kasnije sam naučila štrikati, a onda svladala i neke druge tehnike i to mi je s godinama postala neka vrsta opsesije. Svaka je tehnika zahtjevna na svoj način, stoga su potrebne i edukacije. Primjerice, toplički ogranak Matice hrvatske ovdje je organizirao edukaciju koju su provele lepoglavske čipkarice i tako sam dobile osnove izrade lepoglavske čipke, a kasnije sam nastavila sama i rezultat možete vidjeti na ovoj izložbi – kazala je autorica radova.

Između ostalog, vrijedna je i uporna Antonija unuci sašila i isheklala narodnu nošnju.

– Sve sam pomalo radila, kako sam imala vremena, svaki slobodan trenutak sam iskoristila da se tome posvetim. Doista obožavam to raditi, što dokazuje i činjenica da ova prostorija nije dovoljno velika za sve što sam napravila u pedeset godina, stoga sam se odlučila izložiti radove tako da se vide primjerci svake od tehnika. Dugo sam u tome, to volim i to me opušta i daj, Bože, da me i dalje služe ruke, noge i pamet, pa da mogu to raditi još dugo – izjavila je Kögl.

Poput brojnih posjetitelja, izložbu nije propustila ni gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je nije krila oduševljenje organizacijom izložbe, a istaknula je i važnost podržavanja lokalnih umjetnika.

– Antonija svojim radom obogaćuje našu kulturnu scenu, čuvajući tradiciju i prenoseći je na mlađe generacije. Ova izložba pruža nam priliku da vidimo i podržimo bogatstvo ručnih radova u našem gradu i ne smijemo zaboraviti da očuvanje tradicionalnih vrijednosti društva podrazumijeva njegovanje običaja, starih zanata, ali i izradu ovakvih rukotvorina. Pozivam sugrađane da dođu i pogledaju što sve mogu stvoriti vrijedne i vješte ruke naše Antonije – izjavila je gradonačelnica Ratković.

Izložba je otvorena u zgradi u Ulici Ivana Tkalčića 3 u Varaždinskim Toplicama, a bit će otvorena za razgled u petak i subotu, 10. i 11. studenog od 09:00 do 12:00 te od 15:00 do 20:00 sati.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 2

  0%