play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinskim Toplicama otkrivena bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog

U Varaždinskim Toplicama ovoga svibnja slave se dva jubileja – 30 godina od prvih Kukuljevićevih dana te 180. godišnjica od povijesnog govora Ivana Kukuljevića Sakcinskog koji je po prvi put na hrvatskom jeziku održao u Hrvatskome saboru 2. svibnja 1843. godine.

U spomen na hrvatskog velikana održavaju se tradicionalni Kukuljevićevi dani, a povodom dvaju jubileja, u subotu je u malom parku kod Spomenika hrvatskom jeziku u Varaždinskim Toplicama otkrivena bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Dragica Ratković, gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice, zahvalila je članovima topličkog ogranka Matice hrvatske koji su desetljećima čekali i konačno dočekali ovaj povijesni trenutak.

– Ne smijemo zaboraviti na naše ljude, posebice na naše velikane koji su svojim djelima i govorima obilježili povijest nas Hrvata i u tu povijest utkali svoj neizbrisiv trag. Ponosna sam što smo otkrili bistu našeg sugrađanina koja će krasiti ovaj park i biti podsjetnik budućim generacijama da je ovdje, u našem kraju živio i djelovao tako veliki čovjek. Raduje me što se i ove godine u Varaždinskim Toplicama okupio velik broj djece i mladih koji su pokazali kako čuvati i njegovati svoj jezik i svoju povijest, a upravo je to cilj Kukuljevićevih dana – pokazati drugima što i kako znamo i koliko nam znači sve što je naše hrvatsko – kazala je gradonačelnica Ratković.

Stjepan Juranić, predsjednik ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice, podsjetio je da su prvi Kukuljevićevi dani održani1993. godine, a dvije godine kasnije osnovan je ogranak Matice hrvatske pod čijim se okriljem od tada odvijala ova manifestacija.

– Ivan Kukuljević Sakcinski rođen je u Varaždinu, ali je svoje djetinjstvo proveo u Varaždinskim Toplicama. Bio je na župnom dvoru kod svećenika odakle je krenuo u školu te kasnije polazio gimnaziju u Varaždinu. Kukuljevići su živjeli su na brdu Tonimir povrh Varaždinskih Toplica, gdje je Antun Kukuljević kupio imanje na koje je dolazila ondašnja toplička društvena krema, pogotovo Ilirci, među kojima i Ljudevit Gaj – rekao je Juranić.

Bistu Ivana Kukuljevića Sakcinskog, rad akademskog kipara Vladimira Gašparića Gape, izvanrednog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, otkrila je saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

– Ivan Kukuljević Sakcinski svojim je nadahnutim govorom u Hrvatskome saboru postavio čvrst temelj onome što će uslijediti nakon četiri godine, kada je u Saboru 23. listopada 1847. godine usvojen zaključak da hrvatski jezik bude proglašen službenim. Ne smije se smetnuti s uma ni očuvanje hrvatskog jezika utkano u Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine – istaknula je Dreven Budinski.

Prema riječima saborske zastupnice, nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, hrvatski je jezik u modernoj hrvatskoj državi našao svoje mjesto i u Ustavu RH u članku 12, stavak1, jednom za svagda.

– Naš je jezik danas jedan od 24 službena radna jezika institucija Europske unije. Štiteći ga i ne zaboravljajući sve uloženo u njegovo očuvanje, najbolje afirmiramo vlastitu jezičnu baštinu i nacionalni identitet – rekla je Dreven Budinski.

Izjavila kako podržava inicijativu Matice hrvatske za donošenje novog Zakona o hrvatskom jeziku, naglasivši da je njihovo nacrtu Zakona potporu dao i Odbor za normu hrvatskog standardnog jezika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

– Očekujemo da će se nacrt Zakona uskoro naći i u javnom savjetovanju te nakon toga doći u Hrvatski sabor i nadam se da će zastupnici jednoglasno podržati – zaključila je zastupnica Dreven Budinski.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 1

  0%