play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U tijeku radovi na obnovi i rekonstrukciji dvorca Opeka

U tijeku radovi na obnovi i rekonstrukciji dvorca Opeka

 

Danas su u pratnji ravnatelja Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan Dragana Brkića te načelnika Općine Vinica dr.sc. Branimira Štimca radove na izgradnji i rekonstrukciji dvorca Opeka u naselju Marčan, u Općini Vinica obišli župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik, ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Općine Vinica Predrag Štromar, dr.sc. Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu, kao i županijski pročelnici dr.sc. Miroslav Huđek i Mario Sambolec.

Župan Stričak izrazio je zadovoljstvo viđenim.

 • Imali smo prilike vidjeti da smo se  nakon raščišćavanja gradilišta – uklanjanja raslinja, prekapanja po onim ruševinama i ostacima zidova, digli i počeli s gradnjom. Da će biti završeno u predviđenom roku – neće. Ali da će dvorac biti obnovljen – hoće, a to je najvažnije. Moram spomenuti kako vrijednost ugovorene investicije iznosi oko 5,7 milijuna eura, no bit će i dodatnih radova i troškova. Projektom nije predviđena izgradnja parkirališta, ali niti obnova zapadnog zida koji je u potpuno derutnom i ruševnom stanju. Uskoro ćemo, kroz dva mjeseca, znati točan iznos troškova izgradnje, odnosno, uređenja ovog dvorca. Paralelno s obnovom i uređenjem dvorca, prijavili smo i projekt obnove, odnosno, revitalizacije samog Arboretuma. Predviđeni iznos je oko 10 milijuna eura, a odnosi se na sam park tj. njegovu revitalizaciju, na uređenje ograde oko parka, a isto tako i na dodatni dio koji bi se odnosio na turističke sadržaje. Nakon završetka cijelog tog kompleksa, koji se sastoji od skoro 64 hektara, a od toga je 50 hektara pod zaštitom, trebat će nam godišnje oko milijun eura za održavanje cijelog tog kompleksa – rekao je župan te naglasio da se radi o značajnim financijskim sredstvima.

Načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec je istaknuo kako je u sam projekt uključen od početka te je naznačio kako je siguran da će se projekt obnove privesti kraju na što mještani Općine Vinica čekaju dugi niz godina.

 • Hvala saborskom zastupniku Štromaru i županu Stričaku koji, od kad je postao župan, jako puno brine da se ovo sve završi, pa da naša općina, a tako i cijela županija postane jedna od najrazvijenijih u državi. Nama je cilj da s ovim dvorcem, cijelim Arboretumom i zajedno s cijelom našom općinom postanemo najljepše uređena općina u Hrvatskoj – tome težimo i nadamo se da ćemo još ove godine na balkonu dvorca uspjeti popiti kavu– rekao je Štimec.

Na njegove riječi nadovezao se i saborski zastupnik, ujedno i  predsjednik Općinskog vijeća Općine Vinica Predrag Štromar koji je izrazio nadu da će radovi biti vrlo brzo gotovi, možda  još ove godine.

 • Želja je starih Viničanaca – da opet vide ovaj dvorac u prekrasnom sjaju kao što su ga nekad gledali, da opet uživaju u njemu i njegovim sadržajima. Ovaj obilazak ulijeva optimizam – zaključio je Štromar.

Ravnatelj Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan je u svom obraćanju podsjetio kako Dvorac postaje sastavni dio srednje škole Arboretum Opeka.

 • Radovi se odvijaju punom parom. Pozdravio bih i drago mi je uvijek vidjeti ovdje župana Varaždinske županije Stričaka, saborskog zastupnika Vinica Predraga Štromara i načelnika općine Vinica koji svakodnevno sa mnom obilazi gradilište i želja nam je da se što prije projekt završi i da se uspostavi regionalni centar. Dvorac neće biti u upotrebi samo za potrebe škole, već je ovo destinacija koja će dati neku višu vrijednost samoj općini, ali i županiji u cjelini. A sve da bi poboljšali stanje naše poljoprivrede s educiranim kadrovima. Dvorac postaje sastavni dio srednje škole i kao takav ulazi u infrastrukturu. Tu će biti učenički dom s menzom, laboratoriji za ispitivanje kakvoće vina, meda, ulja, tla, bit će baza sjemena, bit će specijalizirane učionice za floristiku, bit će i vinski podrum s kušaonom, apartmani za gostujuće predavače. Kapacitet učeničkog doma je oko 45 ležaja te je prilagođen za osobe s invaliditetom -zaključio je ravnatelj škole Dragan Brkić.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%