play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U tijeku provedba projekta uvođenja digitalne osobne iskaznice

U zgradi Policijske uprave u Varaždinu održana je konferencija za novinare u povodu provođenja Projekta uvođenja digitalne osobne iskaznice. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost provode projekt koji financira Europska unija, a kojemu je cilj potaknuti što veći broj građana na aktivaciju i korištenje nacionalnog identifikacijskog osobnog dokumenta. Građani će na taj način moći lakše, bez dolaska u policijsku upravu ili postaju, predati zahtjeve za dokumente, ali riješiti i druge poslove.

Nova osobna iskaznica donijela je čak šest noviteta, a ključan se odnosi na povezanost s mobilnom aplikacijom Certilia koja omogućava korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata. Preuzimanjem udaljenog potpisnog certifikata, koji ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis, građani će putem mobilnih uređaja moći pravovaljano potpisivati digitalne dokumente. Mobilni identitet također olakšava korištenje e-usluga unutar sustava e-Građani jer omogućava pristup uslugama i putem mobitela ili tableta. Osim pristupačnosti i jednostavnog korištenja, eOsobna pruža i najvišu razinu sigurnosti uz dvostruku autentifikaciju i biometrijsku identifikaciju.

Tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine u Policijskoj upravi varaždinskoj evidentiran je znatan porast rješavanja upravnih poslova građana u odnosu na 2020. i 2021. godinu. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine u Policijskoj upravi varaždinskoj, zajedno s policijskim postajama Ivanec, Novi Marof i Ludbreg, zaprimljeno 26.624 zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, što je 38 % više u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno 100 % više u odnosu na 2020. godinu. Također je podnijeto 3.989 zahtjeva za izdavanje putovnice, što je za 118 % više nego lani, a 250 % više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Djelatnice na šalterima obavile su i 3.097 prijava prebivališta, 6.078 prijava boravišta te 1.372 prijava privremenog odlaska iz RH. Također se bilježi povećanje aktivnosti i na svim ostalim poslovima oko rješavanja statusnih pitanja građana. Neki od tih poslova mogu se rješavati i putem sustava eGrađani pa će tako onima koji aktiviraju eOsobnu rješavanje tih poslova biti lakše putem svog mobitela, bez potrebe dolaska u policijsku upravu ili policijsku postaju. Istovremeno, oni koji i dalje trebaju dolaziti u prostorije policije brže će i lakše doći na red jer će se djelatnice rasteretiti dijela poslova koji će se obavljati online.

Na kraju podsjetimo kako je uz aktiviranu eOsobnu građanima je dostupno više od 100 usluga putem platforme eGrađani pa se tako u samo nekoliko klikova može predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić, upotrebljavati portal zdravlja ili se naručiti za pregled kod liječnika. Kako bi građani mogli koristiti novu funkcionalnost potrebno je aktivirati eOsobnu, zatražiti mobilni identitet i instalirati te aktivirati aplikaciju Certilia. Registracija i uporaba aplikacije je besplatna. Za cijeli postupak potrebna je osobna iskaznica s čipom, PIN omotnica i mobitel. U slučaju gubitka inicijalnih podataka za registraciju i aktivaciju (PIN omotnica), građani mogu zatražiti nove u policijskoj upravi te na jednostavan način aktivirati eOsobnu i ostvariti pristup digitalnim uslugama uz najvišu razinu sigurnosti.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinskoj županiji 164 osobe s težom kliničkom slikom, 29 na respiratoru, 5 osoba preminulo

  U Varaždinskoj županiji su tijekom 24 sata evidentirana 122 nova slučaja zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 495, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 1008. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 164 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih je 85 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 79 osoba je u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja nalazi se 31 osoba, od kojih […]

  today27/04/2021 89

  0%