play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U subotu 17. veljače drugo izdanje Bio sajma „Đurđica“ u Jurketincu!

 

Cilj drugog po redu bio-sajma u Općini Maruševec, ali i Varaždinskoj županiji organizirana je razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Posjetitelji će uz razmjenu sjemenja moći dobiti savjete za proizvodnju voća i povrća na svojim imanjima i vrtovima po principima i metodama koji su u skladu sa prirodnim ritmovima čime ne štete okolišu, tlu i vodama, a uvelike doprinose zdravlju.

Naime, stanovništvo Općine Maruševec geografskim, ali i kulturnim nasljeđem tradicionalno se bavi ratarstvom, bilo za vlastite potrebe ili pak stavljajući svoje proizvode na tržište. Karakteristike ovog podneblja su tradicija očuvanja te razmjenjivanja sjemena, sadnica, lukovica ili reznica, koje se prenose s koljena na koljeno. Upravo domaće sorte prilagođavale su se prirodnim uvjetima u kojima su rasle i osiguravale najbolji urod. Okusom se i izgledom uvelike razlikuju od kupovnih, hibridnih sorti ali osiguravaju očuvanje prirodne i autohtone bioraznolikosti.

Pozivamo sve zainteresirane građane i udruge koje čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima da nam se pridruže i sudjeluju u razmjeni sjemenja te na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti.

Pozvani ste i ako nemate sjeme za razmjenu ali vas zanimaju teme sjemenarstva i vrtlarstva, budući da je u sklopu sajma organizirano i stručno savjetovanje o uzgoju sadnica od strane Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana.

Bio sajam „Đurđica“ u organizaciji Općine Maruševec i podršku Turističke zajednice područja Sjever Zagorja održat će se u subotu, 17. veljače ove godine od 9 do 15 sati u prostorijama Društvenog doma u Jurketincu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 6

  0%