play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Sračincu održana “Noć kazališta”

Sračinec se upisao na kartu mjesta u kojima se kazališnim predstavama obilježava tradicionalna Noć kazališta. Na jednu večer, velika dvorana Doma kulture u Sračincu dobila je pravu kazališnu scenu, a mnogobrojni gledatelji uživali su u čak tri predstave.

– Noć kazališta je manifestacija koja prikazuje snagu i moć izvedbenih umjetnosti i bogatstvo kazališne djelatnosti u zemlji i na međunarodnom planu. Započela je kao jednodnevna manifestacija koja se održava svake treće subote u studenome od 2008. godine, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, no godinama prerasta prvotne okvire i izrasta u višednevnu manifestaciju kojoj je cilj ojačati vidljivost kazališne djelatnosti, kako profesionalne, tako i amaterske, te raditi na razvoju kazališne publike svih dobnih skupina, u nizu europskih zemalja. Udruga žena Preslica Sračinec, ove se godine po prvi put uključuje u ovu manifestaciju, organizacijom večerašnjeg događanja – rekla je predsjednica Udruge žena Preslica Stanka Miko.

 

Večer je otvorio Luka Vinter, koji je izveo ulomke Balada Petrice Kerempuha Miroslava Krleže, uz pomoć statista Udruge umirovljenika Sračinec Svibovec Podravski i članova Udruge žena Preslica Sračinec. Luka Vinter poznat je upravo po ovom uprizorenju, koje tradicionalno izvodi u sklopu obilježavanja Seljačke bune u Donjoj Stubici, a autor je i romana “Živi ljudi”.

 

Drugu predstavu večeri izveli su glumci Udruge žena Vidovec, koja djeluje već 13 godina. Iza njih su mnogobrojni nastupi diljem Hrvatske, a ponajviše u našoj županiji. Svi njihovi igrokazi izvedeni su na domaćem vidovečkom govoru, a teme su iz svakodnevnog života. Na daskama u Sračincu izveli su predstavu “Sarma i kostaji”.

 

Za kraj Noći kazališta u Sračincu, nastupili su glumci KUD-a Krapina. Relativno nova postava, koja djeluje od veljače prošle godine, već je realizirala brojne nastupe, 15 prošle i 19 ove godine. Najviše nastupaju u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u okolnim županijama te Sloveniji. “Spoj na slijepo” predstava je nastala po tekstu Marine Đurase, a u Sračincu ju je izveo KUD Krapina.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 4

  0%