play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U prihvatnom centru u Varaždinskim Toplicama sinoć prve izbjeglice iz Ukrajine

Prihvatni centar i smještaj za izbjeglice iz Republike Ukrajine na području Varaždinske županije organiziran je u zgradi Dom 2 u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Prvi građani iz Ukrajine u njemu su bili smješteni tijekom ove noći.

Prostore zgrade Doma 2 danas su obišli načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec, koordinator za prihvat izbjeglica iz Ukrajine u Varaždinskoj županiji i voditelj Centra 112 Varaždin Zdravko Lazar, ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice dr. med. Denis Kovačić, v.d. ravnateljica Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Sinoć su u Domu 2 bili smješteni prvi građani iz Ukrajine, a riječ je o četiri žene i troje djece, koji su ovdje bili u tranzitu i jutros su nakon doručka krenuli dalje. U Varaždinskoj županiji smo logistički i operativno spremni kako bismo im pružili svu pomoć da se osjećaju sigurni i da znaju da nisu sami. O izbjeglicama su brinuli osoblje Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, volonteri Crvenog križa Varaždinske županije i djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite – Područnog ureda Varaždin, a tako će biti i nadalje. Ovdje u Domu 2 imamo kapacitete za prihvat i smještaj 100 osoba. Koordinirano radimo i dalje pratimo razvoj situacije kako bismo bili spremni otvoriti i druge smještajne kapacitete, ako za to bude potrebe” – rekla je Silvija Zagorec, koja je zahvalila svim gradovima i općinama, sugrađanima i pravnim osobama koji su izrazili spremnost za prihvat izbjeglica iz Republike Ukrajine.

Koordinator za prihvat izbjeglica iz Ukrajine u Varaždinskoj županiji i voditelj Centra 112 Varaždin Zdravko Lazar pozvao je građane da za sve informacije nazovu broj 112. „Za sve informacije, bilo da ih traže, bilo da prijave potrebu za smještaj izbjeglica iz Ukrajine, građane molimo da nas kontaktiraju na broj 112. Mi ćemo dati informacije o smještaju i organizirati ga, a o potrebama dalje obavještavati Crveni križ. Tako je bilo i u slučaju obitelji iz Ukrajine koja je jučer oko 18 sati došla u Varaždin. Tražili su smještaj, što nam je dojavio naš sugrađanin, tako da smo otišli po njih i dovezli ih ovamo u prihvatni centar u Varaždinske Toplice. U Hrvatsku je do utorka ujutro stiglo oko 300 izbjeglica, a zasad se uglavnom smještaju privatno. Bude li potrebno, imamo rezervne kapacitete koje ćemo staviti u funkciju.” – izvijestio je Lazar.

Iza volontera i djelatnika Crvenog križa Varaždinske županije je prva neprospavana noć. „Crvenom križu su dosad povjerene aktivnosti humanitarne pomoći, psihosocijalne podrške i službe traženja, a organizirali smo dežurstva i spremni smo 24 sata. Budući da se u Varaždinskoj županiji trenutno nalazi manji broj izbjeglica, Hrvatski Crveni križ uspješno odgovara na njihove potrebe, a bude li potrebno, javnost ćemo obavijestiti jesu li potrebne kakve dodatne donacije. Trenutno imamo i dovoljan broj volontera, a svi koji bi htjeli volontirati mogu se javiti nama ili u obližnja društva te ćemo im se mi, u slučaju potrebe, povratno javiti. Zasad imamo potrebe za prevoditeljima ukrajinskog jezika, koje molimo da nas kontaktiraju na mail ured.dckvzd@gmail.com” – rekla je Sandra Vidaček.

Neposrednu skrb građanima iz Ukrajine pruža osoblje Specijalne bolnice. „Objekt Dom 2 ili Lovrina kupelj je mobiliziran i stavljen u funkciju prihvata i smještaja izbjeglica iz Ukrajine. Odmah po odluci Ravnateljstva civilne zaštite, organizirali smo dežurstvo kroz tri smjene, glavna sestra objekta je koordinator, a na razini Bolnice smo oformili Operativni tim za sve aktivnosti koje budu potrebne. Osiguravamo smještaj i tri obroka, a prilagođavat ćemo se prema situaciji te, u slučaju potrebe, organizirati i druge aktivnosti. I dalje se pridržavamo epidemioloških mjera te sve građane Ukrajine testiramo na koronavirus prilikom dolaska, a osigurani su i smještaji kapaciteti za izolacije, ako će za to biti potrebe” – istaknuo je ravnatelj Kovačić.

U Gradu Varaždinske Toplice su spremni za prihvat i pružanje pomoći građanima iz Ukrajine. „Svi mi koji smo preživjeli rat, znamo što to znači. Teško je kada vidite malo dijete od godinu dana koje je prvi rođendan proslavilo u automobilu, koje je putovalo četiri dana kako bi došlo na sigurno u Europsku uniju. Nama su se već javili građani koji su spremni pružiti bilo kakvu pomoć, a javili su se i radnici iz Ukrajine, koji ovdje rade, da žele volontirati te da možemo na njih računati u bilo koje doma dana i noći” – rekla je Dragica Ratković.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Imenovanja i razrješenja u Varaždinskoj biskupiji

  Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u četvrtak, 20. srpnja, u biskupskom ordinarijatu u Varaždinu svećenike kojima su, njegovom odlukom o imenovanjima i razrješenjima u Varaždinskoj biskupiji 2024. godine, dodijeljena nova zaduženja i službe. Biskup im je tom prigodom podijelio dekrete o novim službama. U Varaždinskoj biskupiji odlukom mons. Bože Radoša došlo je do sljedećih imenovanja i razrješenja: Vlč. Josip Biškup, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Župi sv. Nikole biskupa […]

  today24/07/2024 2

  0%