play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Novom Marofu svečano obilježena 30. obljetnica osnutka 5. bojne 1. A brigade „Tigrovi“

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka 5. bojne 1.A brigade „Tigrovi“, Dana oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana državnosti, u Novom Marofu otvorena je izložbu o ratnom putu „Tigrova“ te prikazan dokumentarni film „Gavran 101“ u realizaciji Udruge veterana 1. gardijske brigade Tigrovi.

Prije same projekcije u holu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ posjetitelji su mogli pogledati izložbu „Ratni put 5. bojne 1. A brigade Tigrovi“. Film „Gavran 101“ koji govori o zapovjedniku Damiru Tomljanoviću Gavranu prva je od ukupno pet projekcija filma u okviru projekta “Nemirni uMirovljenici” u sklopu podprograma Kino Marof za seniore koju organiziraju Udruga umirovljenika Novi Marof i Pučko otvoreno učilište Novi Marof. Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač na početku je pozdravio sve okupljene rekavši kako mu je drago vidjeti ih u tolikom broju. „Drago mi je da ovaj jubilej obilježavate na način koji ja često spominjem i ističem, a to su edukacije, obrazovanje, podsjećanje svih nas, onih koji se sjećamo tih vremena, i svih onih koji slušaju o slavnim vremenima obrane domovine. Ovo je značajan način obilježavanja i ne kaže se bez razloga da slika govori više od tisuću riječi, a film još više od toga, film je tisuću slika” – rekao je Jenkač. „Prijenos iskustava i prijenos sjećanja između branitelja od iznimnog je značaja, ali treba raditi iskorake, treba za građanstvo priređivati ovakve izložbe, puštati filmove.” – dodao je Jenkač čestitavši okupljenima 30. obljetnicu osnutka postrojbe te Dan oružanih snaga i dan državnosti.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 1. GBR „Tigrovi“ Ilija Vučemilović Šimunović složio se s gradonačelnikom Jenkačem rekavši kako izložene slike govore same za sebe. „Iako ovaj prostor nije bio neposredno izložen ratnim stradanjima, veliki broj momaka, dragovoljaca s ovog prostora se odazvao kad je domovini bilo najteže, kad je na početku bila izložena velikosrpskoj agresiji. Nažalost veliki broj je dao živote.” – istaknuo je Vučemilović Šimunović napomenuvši da kroz ovakve priče i događanja trebamo baštiniti Domovinski rat i ne dozvolit da se zaboravi. „Branitelji su dali najviše, kad je bilo najteže nisu dvojili ni kalkulirali, jednostavno su podnijeli najveću žrtvu. Danas dijelimo sudbinu sa svojim narodom. 1. brigada jedina je postrojba koja je bila na ratištu od istočne Slavonije do krajnjega juga i nažalost ostavili smo grobove na svim tim mjestima. Zato je smisao i cilj udruge upravo na promicanju vrijednosti Domovinskog rata i brizi o našim momcima koji su u teškom socijalnom i zdravstvenom stanju.” – zaključio je.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Prisegnuli županijski vijećnici, predsjednikom Županijske skupštine postao Josip Križanić

  U Županijskoj je palači danas održana konstituirajuća sjednica Skupštine Varaždinske županije. U novom će sazivu o županijskim temama raspravljati 37 izabranih vijećnika, dok će Skupštinom predsjedati Josip Križanić. Novi saziv Županijske skupštine ima 37 članova, a njih 35 je položilo svečanu prisegu da će obveze vijećnika obavljati savjesno i odgovorno. Sjednica je počela izborom Mandatne komisije i podnošenjem izvješća o provedenim lokalnim izborima, a nakon svečane prisege vijećnika, izabrani su […]

  today24/06/2021 78